Zetski presukači

Ovaj recept je iz knjige Ukusi Crne Gore izdanje Pobjede i Udruženja šefova kuhinja u Crnoj Gori.
Pošaljite nam vaš recept za Zetske presukače sa fotografijom, objavićemo ga u rubrici Kužina
Objavljeno: 23. 08. 2018 - 12:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastojci:

- brašno   500 g

- kvasac    10 g

- so   10 g

- mast   300 g

- sir domaći   500 g

Priprema:

Zamijesiti tijesto kao za hljeb, dodati pripremljen kvasac. Ostaviti tijesto da se ukvasi. Potom formirati loptice i oklagijom oblikovati krugove debljine pola centimetra.

Pržiti ih u dubokoj svinjskoj zagrijanoj masnoći da sa obje strane porumene. Ispržene presukače stavljati u odgovarajuću posudu poklopcem, da se „poduše“ do serviranja.

Presukače servirati tako što se na njih postavi domaći sir rendani ili sjeckani i uviju u rolnu. Služiti toplo.

 

Komentari: 6

Ilija

23. 08. 2018 - 17:59

Ovo nema veze sa pravim presukačima. Ovo što ovdje nazivate presukačem je zapravo zetski kolač. Presukač je nešto drugo. Slično jeste ali proces sukanja tijesta je različit od ovog ovdje napisanog.
Ja

23. 08. 2018 - 19:07

Pa podijeli sa nama pravi recept i demantuj ovaj sto su oni napisali.
preskubaci

26. 08. 2018 - 18:09

Ovo je kod madjarosa piroska samo sto se sir pece sa zajedno tijestom . Cuva Ilija recept ljubomorno .
nina

27. 08. 2018 - 11:37

Tako je Ilija. Sama riječ kaže da se tijesto "presuče". To su moja majka i baba pravile, ali se nikad nisam udubila na žalost. Prvo, uopšte ne ide kvasac to je sigurno. Važno je reći da su diskovi široi kao šerpe u kojoj će se pržiti u dubokom i dobto zagrijanom ulju. Prorežu se i dvije crte po sredini. Presukači se mažu mašću i nižu, dobija se nešto slično lisnatom tijestu.Germa se ne koristi!
Ilija

28. 08. 2018 - 17:11

Bravo Nina! Pokušat ću da objasnim. Ovo jelo nikada nijesam pravio niti sam neki poznavalac kuhinje ali sam sto puta gledao kako mi majka pravi presukače. Zamijesi se tijesto (ne znam što ide u njega). Od njih se naprave kugle veličine ženske šake. Te kugle se oklagijom izvaljaju. Palačinka koja se pri tom dobije namaže se mašću ili uljem. Poslije toga se roluje. Dobijeni valjak se sa obije strane istovrmeno savija u krug. Kada se krugovi, na sredini, sastave jednas polovina se stavi na onu drugu polovinu. Pritisne se dlanom. To tako stoji neko vrijeme (15 minura). Potom se izvalja oklagijomdo veličine šerpe u koju je sipana duboka masnoća. Mast je bolja jer su presukači mekši. Na sredini presukača se narezu dva mala reza da se ne bi nadušivale prilikom pečenja.Tako pečeno je slično lisnatom tijestu.Jede se sa sirom, šećerom a može se i naliti šerbetom(vrućim) i poklopiti.Nadam se da sam pomogao
tuljumba

28. 08. 2018 - 16:35

Cuj kolac sa sirom !?
Novi komentar