RAZOTKRIVANJE - Dejana PONOŠ, direktorica Arhimeda

Plava, nasmijana, tvrdoglava, uporna, kontradiktorna

Oduvijek je privlačio dizajn enterijera... Kod drugih ljudi najviše cijeni iskrenost i lojalnost... Da je hrana, bila bi brokoli... Nikome ne ispriča baš sve... Uvijek se obraduje zagrljaju... To je Dejana Ponoš
Objavljeno: 09. 09. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktorica kompanije Arhimed, Dejana Ponoš, sa svojim timom zadnjih deset godina elektronski arhivira medijske objave i čini ih dostupnim istraživačima iz cijelog svijeta.

Dejana je magistar poslovnog upravljanja i marketinga, ali i bečelor poslovne psihologije, u želji da spoji svoja interesovanja sa praktičnim, uključujući HR, prodaju i upravljanje u biznisu.

Njena najveća vrlina, ali ujedno i mana je stalna dostupnost klijentima, što usložnjava zadatke, ali i odgovornosti menadžera.

Dejana vjeruje da klijenti zaslužuju individualan pristup i ličnu podršku, što čini Arhimed jedinstvenim servisom.

U okviru udruženja Roditelji, gdje je aktivan član, Dejana se sa drugim aktivistima bori za prava djece, roditelja, samohranih roditelja, kao i zaposlenih u Crnoj Gori.

dejana-ponos-1

S kolegama aktivistima, učestovala je u brojnim humanitarnim akcijama, a sve sa ciljem da pomognu ugroženim grupama.

Urednica je vodiča „Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva“ - prvog takvog vodiča u našoj zemlji, koji opisuje psihološku i pravnu dimenziju razvoda rječnikom prilagođenim prosječnom čitaocu.

Dejana nalazi zadovoljstvo u predlaganju novih rješenja, proučavanju socijalnih fenomena, ali i izmjeni legislative - gdje je to potrebno.

Takođe, pruža veliku ličnu podršku inkluziji lica s invaliditetom, posebno kroz projekte edukacije i profesionalnog osposobljavanja.

Dobitnica je Veuve Clicquot nagrade za najuspješniju poslovnu ženu u Crnoj Gori u 2017. godini (Veuve Clicquot Business Woman Award 2017).

 

BUĐENJE

Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Knjige, odnosno vrijeme za čitanje. Naime, jedna od omiljenih porodičnih aktivnosti iz djetinjstva su bili odlasci s tetkom u gradsku biblioteku, ali i uzimanje tatinih vestern stripova. To je bio prozor koji je otkrivao potpuno nove svjetove za nas djecu - kauboje, indijance, pustolovine na moru, i raznolika kraljevstva.

dejana-ponos-2

Što najviše volite u tome što ste odrasli?

- Jako volim što sada mogu da pravim sopstvene izbore, ali i da stojim iza njih. Uz sve izazove u životu, otkrila sam da imam snažnu volju i više discipline nego što sam ikada mislila. Jednostavno, kad ste uporni i vjerujete u svoje izbore, uspjeh dođe kao normalna posljedica svega toga.

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Oduvijek me je privlačilo uređenje prostora, odnosno dizajn enterijera, jer uživam u organizovanju i uljepšavanju prostora u kom živim. Vjerujem da moja kreativna crta u ovoj oblasti još nije došla do izražaja, ali to ne znači da mi to jednog dana neće postati hobi.

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Previše razmišljanja o manje bitnim stvarima, ali radim na tome da to popravim. Ta perfekcionistička crta kod mene mi nekad ne dozvoljava da se opustim, ali sam posljednjih godina, pogotovo u poslu, ali i u porodici, naučila da prepuštam zadatke i da tako smanjim svoj obim opterećenja manje važnim stvarima.

Što najviše cijenite kod drugih?

- Iskrenost i lojalnost. U porodici su nas učili da se poštenje i rad isplate, te mislim da su to osnovne vrijednosti koje su meni i sestri usadili roditelji. To se, naravno, preslikalo i na posao. Sa prijateljima, zaposlenima, saradnicima - važno mi je da postoji realan i održiv oslonac, da nema neprijatnih iznenađenja, da se odnos među ljudima zasniva na povjerenju i međusobnom poštovanju. Tako i sama fukcionišem, i oko toga ne pravim kompromise.

dejana-ponos-3

U OGLEDALU

Kako bi se zvala Vaša filmska biografija i ko biste voljeli da glumi Vas?

- „Work hard, play hard“ - Hale Beri.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Plava, nasmijana, tvrdoglava, uporna, kontradiktorna.

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Brokoli - zdrav, zanimljiv, neobičan i ima super frizuru.

dejana-ponos-4

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- Teleportacija - da mogu da skoknem sa mjesta na mjesto. Naime, nije lako pomiriti poslovne obaveze, društveno-odgovorni rad i porodicu ukoliko nemate veliku podršku, na prvom mjestu od porodice. Čvrsto vjerujem da je moguće uspješno balansirati između karijere i majčinstva, između svih vožnji na kurseve, rođendane i treninge - ali nekad bi teleportacija zaista bila od pomoći :-).

Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Karl Gustav Jung, veliki psiholog je na mene ostavio značajan utisak.

 

SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Nedjeljom sam doma. Meditiram na mojoj zelenoj terasi sa kćerkom, čitam knjigu ili smo ispred TV-a. Nedjeljom se puni energija za novu radnu nedjelju. To je vrijeme za porodično druženje, ali i odmor. Učim moju sedmogodišnju kćerku koliko je bitno vrijedno raditi, ali i imati sitna lična zadovoljstva i vrijeme za odmaranje. Ona je najvažniji dio moje životne priče, i naše zajedničko vrijeme u ovim godinama će jako uticati na njen rast i psihološki razvoj, pa se trudim da bude raznovrsno, kvalitetno, kreativno - a ponekad i samo dokono, jer u redu je ostati doma i raditi ništa.

dejana-ponos-5

Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- Bebi Dol - „Hajde da“.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Predstava „Zimska bajka“ CNP-a, koja govori o subjektivnosti i našim uvjerenjima, o tome da vrijeme koje nam je oduzeto više ne možemo vratiti.

Gdje biste voljeli da otputujete?

- Madagaskar, omiljeno ostrvo moje kćerke Sofi, da upoznamo prstenorepe lemure, fose i aj-aj.

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Automobil, jer me nervira saobraćajna (ne)kultura...

dejana-ponos-6

DA TI KAŽEM...

Kome sve ispričate?

- Nikome. Neke stvari valja zadržati i samo za sebe. Nikad to da naučim.

Čemu se uvijek obradujete?

- Zagrljaju.

Da li za nečim žalite?

- Ne, dobre i loše odluke učinile su da sam ovo što jesam. Posljedica svih životnih i poslovnih odluka je da sam ja, kao i mnogi drugi, morala doživjeti puno ličnih neuspjeha prije nego što sam uspjela izboriti svoje mjesto u društvu i poslovnom okruženju.  Ali, važno je da ispunite svoja očekivanja, a najmanje tuđa.

dejana-ponos-7

Bez čega ne možete?

- Bez ljubavi i izražavanja emocija.

Za što ste se posljednji put izvinili?

- Kad sam usljed manjka informacija izvukla zaključak, za koji se poslije pokazalo da nije tačan. Brzopletost mi je katkad slabija strana :-).

 

SUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

- Zdravlje, zdravlje, zdravlje, jer s godinama dođeš do toga da sve ostalo možeš postići.

dejana-ponos-8

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Roditeljstvo je najteža i najodgovornija uloga koju živim, i svaki dan se pitam gdje griješim i kako mogu bolje. U Crnoj Gori, ali i uopšte na Balkanu muškarac može biti uspješan poslovan čovjek, otac, suprug i još hiljadu uloga ako želi. A ako ste žena, pogotovo poslovna žena, i dalje se suočavate sa rodnim stereotipima. Time je ova uloga još teža, jer vam društvo nameće da se dokazujete ne samo sebi, već i drugima.

Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

- Organizujući svoju ostavštinu, jer sam vrlo organizovana osoba :-)

Kako biste voljeli da umrete?

- Odlazak u vječiti mrak. Hm, u snu, vjerovatno, i da sam posjetila frizera taj dan :-).

Koji bi bio Vaš epitaf?

- „Be good and do good“.

dejana-ponos-9

Priredila: A. POPOVIĆ

Foto: Privatna arhiva

 

Komentari: 1

Marijana

09. 09. 2018 - 16:32

Odgovori s mjerom a originalni
Novi komentar