Komentar

Vlahović: Džon Mekejn, jedinstveni i posljednji

„Ministre, imam pitanje za Vas, ali morate iskreno da mi odgovorite. Recite mi - što mislite o sekretaru Ramsfeldu? Iskreno!“ Zatečen takvim direktnim pitanjem, iako znam za otvoreni i beskompromisni životni stil i politički manir ,,konzervativnog buntovnika iz Arizone“ (sretali smo se već nekoliko puta u Vašingtonu, ali je ovaj susret, bar za mene, drukčiji, ne samo po mjestu, već prvenstveno zbog činjenice da smo konačno nezavisna zemlja), gledam senatora Mekejna, tog septembra 2006, dok krstarimo, a njegove se četiri kolege iz Senata (Sununu, Graham, Martinez i Šamblis), na drugom kraju državne jahte ,,Jadranka“, dive ljepoti naše Boke. 
Objavljeno: 28. 08. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pokušavam da sročim nešto dovoljno otvoreno i jasno, ali i da zadržim bar minimum diplomatskog obzira - ipak se radi o ministru vojnom našeg najvećeg saveznika! Džon Mekejn se smije mom odgovoru, sviđa mu se, očigledno, i odmah zove kolege.

„Morate da čujete što naš domaćin misli o našem sekretaru za odbranu!“

,,Ponoviću, ako baš morate“ (i opet smijeh, sekretar Ram feld nije bio favorit u tom republikanskom sastavu), ,,ali sad ja imam pitanje za Vas, senatore. I Vi morate biti iskreni. Dakle: da li će, kada se ponovo budete kandidovali za predsjednika SAD, Vaš ‘running mate’ (što će reći - kandidat za potpredsjednika), biti senator Džo Liberman?“

(Isti onaj Liberman koji je to već bio 2000, na listi demokratskog kandidata Alberta Gora!)

Sada je Senator zatečen i, naravno, odgovara: ,,Ali, ja još ne znam ni da li ću se kandidovati!” Onda su slijedile šale koliko se takva izjava može smatrati iskrenom, makar dolazila od senatora Mekejna...

U Mineapolisu, nepune dvije godine kasnije, na završnoj konvenciji Republikanske partije, predsjednički kandidat Džon Mekejn će biti spriječen, i od svojih savjetnika, ali i od predstavnika delegacija, da upravo to učini - nominuje Džoa Libermana da ga prati na izbornom ,,tiketu“.

,,Vi to možete uraditi, gospodine Mekejn“, rekli su mu tada delegati iz Teksasa, po svjedočenju ljudi iz njegovog izbornog štaba, ,,ali se onda ova konvencija nikada neće završiti!“.

Odabir gospođe Sare Pejlin je bio nametnut, a ostatak priče je poznat.

U memoarima, čiji bi naslov mogli prevesti kao ,,Neumorni talas“, Mekejn će priznati da je tada napravio grešku, jer nije poslušao svoj politički instinkt i hrabru namjeru, već se priklonio savjetima saradnika i političkoj matrici i matici ,,velike stare partije“, kako republikanci vole sebe da zovu. I u ovoj se storiji (a to je samo jedna od epizoda vanserijskog i izuzetnog životnog i političkog puta neobičnog, samosvojnog i hrabrog političara iz Arizone) prelamaju njegove najbolje osobine: iskrena vjera u ideje i vrijednosti, hrabrost da se razmišlja i djela van uobičajenih ideoloških i partijskih okvira i shema, ali i odvažnost i spremnost da se javno priznaju greške i prihvate politički porazi.

Džon Mekejn je zaista bio izuzetan, čovjek van šablona i stereotipa, osoba uvažena i od najljućih političkih protivnika (mada, i tu ima izuzetaka, lako ćete se sjetiti jednog aktuelnog, čija ,,izuzetnost“, ipak, ne doseže dalje od toga da samo potvrđuje pomenuto ,,pravilo“).

Poštovan i cijenjen, sa zasluženim oreolom autentičnog američkog heroja, koji će u zatočeništvu u Vijetnamu odbiti da bude oslobođen preko reda i prije vremena, samo zato što je sin i unuk američkih admirala, Mekejn će tokom višedecenijske političke karijere, prvo kratko u Predstavničkom domu, a onda u šest mandata u Senatu, zavrijediti pažnju i poštovanje, i u Americi, ali i kod američkih prijatelja i protivnika na svim stranama svijeta. Čak i kada se ne bi slagali sa ,,agresivnim jastrebom“, protivnici su mu morali priznati političku težinu i autentičnost, i u iskazu, i u sadržini.

Sudbina, odnosno (za manjinu kojoj pripada autor ovih redaka) slučaj će htjeti da Senator dva puta ne bude uspješan u trci za Bijelu kuću. Prvi put, godine 2000, u tome će ga spriječiti intrige i narodnjački impulsi i prizemni sentimenti u sopstvenoj partiji, a u drugom slučaju, osam godina kasnije, istorijsko će klatno biti na strani demokrata i njihovog mladog senatora iz Ilinoisa, čovjeka neobičnog imena, posebne životne priče i osobitog retoričkog talenta. Ultimatumi ortodoksnih republikanskih konzervativaca tada nisu nimalo pomogli Džonu Mekejnu, jer su, sjetićete se, radikalna i isključiva retorika i elementarna politička neupućenost i neznanje guvernerke sa Aljaske zbrisali šansu da republikanskog kandidata podrže umjereni, nezavisni i „neopredijeljeni“ glasači.

Lista govornika i spisak nepoželjnog (jednina!) na sahrani senatora Džona Mekejna govore mnogo toga i o počivšem senatoru i o današnjoj Americi. Već je objavljeno da je Senatorova želja bila da dva glavna govora održe upravo oni koji su ga nadvladali u predsjedničkim kampanjama: Džordž Buš Mlađi i Barak Obama. To je tako ,,mekejnovski“! S druge strane, aktuelni predsjednik SAD je upoznat o činjenici da tom posljednjem pozdravu može prići samo sa daljina svojih tvitova.

U današnjim političkim procesima i trendovima - gdje je autentičnost, politička iskrenost i spremnost da se istraje u odbrani onoga u što vjerujete, bez obzira na otpore i neslaganja, padove i poraze - tako rijetka, jedinstvena i neponovljiva ličnost i politička misija Džon Mekejna se izdižu iznad sivila prosječnosti i vodviljskog populizma, papagajskih mantri novih narodnjaka i njihove oportunističke površnosti - ne samo u Americi, već i na mnogim drugim adresama, uzduž i poprijeko. Zato će nam senator Džon Mekejn svima nedostajati.

Miodrag Vlahović

(Autor je bio ministar inostranih poslova Crne Gore i naš prvi ambasador u SAD. Sada je ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici. Stavovi i mišljenja iznijeti u tekstu ne odražavaju nužno zvanične pozicije Crne Gore.)

Komentari: 16

wtf

28. 08. 2018 - 09:50

J 13 hr ago mccain was a TRAITOR to this country...YES, TRAITOR.....numerous accounts from eye witnesses (NOT anonymous sources) who were there and accuse him of collaborating with the enemy in Vietnam......mccain later ADMITTED to it….documents released “estimate” 340 Americans lost their lives because of the information mccain provided…..mccain participated in a number Propoganda recordings against the USA….mccain was the Navy’s version of jane fonda….mccain’s own father refused to meet with him when he was released from the POW camp because of his actions…in later life mccain apologized for his actions and said he was “ashamed”….that doesn’t bring back those who died or were left to die because of his actions…..news outlets allude to mccain being tortured while a POW, but according to eye witnesses they say he was never tortured...mccain was injured when his plane was shot down, but that's not torture....always notice when a news person brings up torture to mccain, he NEVE
wtf

28. 08. 2018 - 21:00

Ted Sampley, who fought with US Special Forces in Vietnam and is now a leading campaigner for veterans’ rights, said: ‘I have been following John McCain’s career for nearly 20 years. I know him personally. There is something wrong with this guy and let me tell you what it is – deceit. ‘When he came home and saw that Carol was not the beauty he left behind, he started running around on her almost right away. Everybody around him knew it. ‘Eventually he met Cindy and she was young and beautiful and very wealthy. At that point McCain just dumped Carol for something he thought was better. ‘This is a guy who makes such a big deal about his character. He has no character. He is a fake. If there was any character in that first marriage, it all belonged to Carol.’
Spasoje

28. 08. 2018 - 10:57

Ko je gospodin koji pise ovaj tekst?
Мирослав Ђукић

28. 08. 2018 - 11:27

Ти како год, Мићо, мени Џон Мекејн свакако неће недостајати!
Bodin

28. 08. 2018 - 11:29

I ja vam kazem da je jedinstven...
Freeman

28. 08. 2018 - 13:45

Šta bi sa mojim komentarom ?.
Idi na Dan i Vijesti

28. 08. 2018 - 14:54

Skini se bre više, idi na Dan i Vijesti, koje su tvoje "prirodno okruženje"
nik

28. 08. 2018 - 17:17

I JA HTJEDOH NESTO DA NAPISEM ALI NE MOGU DOCI NA RED OD OVIH POLTRONA
Milo Vujovic

28. 08. 2018 - 17:20

Vlahoviću,ti si se Našao da pišeš o Mr.McCain,Moralna gromado Zastiđe Crnogorsko,izdao si ikonu Crnogorske Nezavisnosti Slavka Perovića i LSCG,ti koji si Brljao DPS Komunjare one koji su tebi Slične,pa im prišao i poljubio im skute zbog tvojih Sebičnih interesa,Moga bi da Nabrajam tvoja nedjela no pametnije ti je da se ne pojavljujes u medijima i da podviješ R.p pod Guz..u i da se stidiš i svi oni koji su izdali LSCG i Njihovu ideju i Prisvojili je za Sebe kao da su oni Nam Donijeli Nezavisnost,umjesto da su je Prihvatili ušli bi u NATO i EU Prije 20.g.a ne Poslije 25.g.jer se nije Moglo od DPS -a i Đukanovićevog Srbovanja i naravno Čekala se Pohara da se Napune Džepovi !!
E moj Vujoviću...

28. 08. 2018 - 20:10

...nije si sam..ima ve ima ka pljeve..."za bliznicu sve-bliznicu ni za koju cijenu..."? U pomanjkanju obraza-bliznica vam dođe-ka maćeha...?
Gospon Vlahoviću..

28. 08. 2018 - 17:47

...predlažem Vam da u vašem zavičaju-u Murini..pokrenete inicijativu d se onaj "most"-nazove imenom "Džon Mekejn"...zalužnim Amerikancem...za bobmbardovanje iskopnice -Vaše Saveza Rušitelja Jugosavije(SRJ)
danilo s.

28. 08. 2018 - 21:57

"De mortuis nihil nisi bene" ("o mrtvima sve najbolje"). Kako neke od ovih komentatora nije stid da u ovakvoj prilici ističu svoju mržnju? Žalosno. I ružno.
Niksic

28. 08. 2018 - 22:36

da li je gospodin pisac ovih redova vratio kredite . . .
Није вратио кредите

13. 09. 2018 - 11:24

Али јес' извршио прелом у мозгу !
Peki

18. 09. 2018 - 20:31

https://youtu.be/9RC1Mepk_Sw
ORJA LUKA

26. 09. 2018 - 04:57

A dosadio je ovi Amer. Nije On Nama na srcu , nismo Mi htjeli demokratiju i kapitalizam. Superiornije je sve bilo u SFRJ ! Vidjet cem sto cete pricati kad zaskripi?
Novi komentar