Proizvođači povrća nijesu imali problema sa plasmanom robe

Prodali bi duplo više proizvoda da su imali

Proizvođači povrća ove godine nijesu imali problema sa plasmanom svojih proizvoda i smatraju da je otkup poljoprivrednih proizvoda bio bolje organizovan nego lani. 
Objavljeno: 30. 08. 2018 - 14:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga u drugom kvartalu iznosila je 8,9 miliona eura, što je 8,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju podaci Monstata.

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Valentin Nicaj naveo je da ove godine nije imao problem sa prodajom lubenica i krompira.

- Sve količine kvalitetne robe smo prodali. Otkup je bio bolje organizovan nego lani, mada smo i prošle godine sve prodali, ali ove smo sada lakše plasirali robu – kazao je Nicaj.

Većinu proizvodnje, oko 80 odsto, porodica Nicaj plasira u otkupni centar kompanije Voli. - Zadovoljan sam saradnjom sa Volijem. I da smo imali dva puta veću proizvodnju mogli smo je prodati – istakao je Nicaj i naglasio da nijesu imali problema sa naplatom jer im je roba isplaćivana svaki drugi dan.

-Otkupljivači vole da rade sa proizvođačima koji imaju robu u kontinuitetu i dovoljnim količinama, a ne da danas imaš robu, a sjutra nemaš - objasnio je Nicaj, koji je ove godine proizveo 150 tona lubenice u tri turnusa. - Voli nam je u početku plaćao lubenicu 30 centi po kilogramu, a prodaju ovoj kompaniji smo završili sa 11 centi po kilogramu. Rana je proizvodnja bila bolja za cijene, ali je tada skuplja proizvodnja i veća ulaganja – naveo je Nicaj i objasnio da je cijena kasne lubenice bila malo bolja nego lani.

Naveo je da je zadovoljan cijenom krompira, koja je bolja nego prošle godine.

- Lani smo krompir prodavali za 17 – 18 centi po kilogramu, a ove godine uglavnom po 50 centi, a najjeftinije sam ga prodao po 30 centi – kazao je Nicaj i dodao da je njegova porodica proizvela 25 tona krompira. - Proizvodnja krompira je kasnila i podbacila ove godine i zato je i cijena bila veća – smatra Nicaj.

Objašnjava da njegova porodica ima ranu proizvodnju na 50 rala i kasniju na 15 rala, a da su u proizvodnju uložili 25.000 eura.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača povrća Veselin Jovović, iz bjelopavlićkog sela Jelenak, kazao je Pobjedi prošle sedmice da je zadovoljan ovogodišnjom prodajom, dodajući da svake godine uvećava proizvodnju za pet do deset procenata.

- Nijesam imao problema sa plasmanom u otkupni centar kompanije Voli, a dio proizvodnje mi otkupljuju i veletrgovine sa Primorja. Zadovoljan sam saradnjom sa ovim trgovačkim lancima i nemam problem sa naplatom - istakao je Jovović i dodao da ni većina drugih proizvođača nije imala problem sa prodajom.

Od ukupnog otkupa u drugom kvartalu, prema podacima Monstata, na vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje se odnosi 2,5 miliona eura ili 28,4 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 6,4 miliona eura ili 71,6 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda u odnosu na isti kvartal prošle godine raste 8,8 odsto, od čega je zabilježen pad vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 0,8 odsto i rast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača 13,2 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika od januara do juna u odnosu na uporedni period bilježi rast od 8,6 odsto.

U strukturi vrijednosti otkupa svježe povrće učestvuje 26,5 odsto, sirovo kravlje mlijeko 22,9 odsto, kokošija jaja 14,3 odsto, svježe voće 11,7 odsto, ostali proizvodi 11,3 odsto, svježa riba 5,3 odsto, stoka po vrstama i kategorijama 5,3 odsto, industrijsko bilje 1,7 odsto, prerađevine voća i grožđa 0,6 odsto i žita 0,4 odsto. 

Komentari: 0

Novi komentar