Pogled iz Beograda

Nevinost bez zaštite i bajka o navodnoj ugroženosti Srba

Teško je pretpostaviti koliki je pritisak mentalne zagađenosti imao srpski kulturni djelatnik Radoš Bajić, prije nego je sa tim infektivnim sadržajem zapljusnuo javnost  u komentaru Blica „Nevinost bez zaštite“.
Objavljeno: 01. 09. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Aktuelno stanje  Srba u CG, autor, upoređuje sa „buđenjem hrvatskog nacionalnog ponosa“ kao prethodnica „užasnog zla“ jer, Crna Gora „sve više iskaljuje bes na sve što je srpsko “.

Bajić za svoje tvrdnje ima „dokaze“, tipa rekla –kazala, za sada se, taj bijes iskaljuje na automobilima srpskih registracija; polijevaju se kiselinom, buše se gume, lome retrovizori. To,šatro, tvrdi Radošev poznanik koji ljetuje u Crnoj Gori, više od decenije(sic). Tome slijedi „skrnavljenje crkvenog reda“SPC  na Ivanovim koritima čime je dokazano, tvrdi reditelj, da je Irinej bio u pravu kada ustvrdio da se nad Srbima u Crnoj Gori sprovodi „ustaško-fašistički teror“ i imao je pravo što se nije izvinio.

Slučaj Sare Vidak: Ignorisao je Radoš činjenicu, da je „premudra sveta glava“ izjavila da će povući izjavu o „ugroženim“ Srbima u Crnoj Gori, ako se država Crna Gora odrekne zahtjeva za povraćajem otete i „ugrožene“ imovine CPC  od strane SPC.  

Ali, nastavlja autor serije „Selo gori a baba se češlja, „apsolutni vrhunac nacionalnog ludila  koje očigledno trese Crnu Goru“ je slučaj Sare Vidak.

To je „primer oholosti,bahatosti i etida  uterivanja straha  u kosti svima koji pokušaju da ospore ili se poigraju sa pravosudno- bezbednosnim sistemom  zemlje koja je  rasadnik kriminala i mobilizacioni kamp za najokorelije ubice“.

Zanimljivo bi bilo otkriti genezu ovog infektivnog mentalnog političkog ispljuvka Radoša Bajića. Čini se da je u Srbiji za neke njene javne djelatnike  došlo „sretno“ vrijeme, kada je u pitanju Crna Gora, za koje Tacit kaže „kad je slobodno misliti šta hoćeš i govoriti što misliš“. U ovom slučaju, očigledno je da se sloboda koristi bez „SAPERE AUDE“- pokušaja da se koristi vlastiti razum (Kant).

sara-vidak

Robert K. Merton je pokušao obajasniti kako predrasude utiču na mišljenje i ponašanje, pomoću tzv. procesa „self-fulfillingprophecy“  ili „samoispunjavajućeg proročanstva“ .

“Najprije se daje pogrešna definicija stanja što izaziva novo ponašanje, koja na kraju dopušta da prvobitno pogrešna predstava  postaje tačnom“. Lansira se lažno željeno stanje, a onda se konstruišu dokazi da se LAŽ dokaže.A kada se uspostavi lažna dijagnoza sledi  terapija-vođena politikom drugim sredstvima.

 O lažima u srpskoj političkoj misli i „infantilnom  palanačkom duhu“ stručno i izvorno su objasnili viđeniji Srbi od Radoša Bajića, Ćosić i Konstantinović.

Ideologija zla: Navodna, ugroženost Srba u CG se uklapa u „samo ispunjavajuće“ proročanstvo ideologije Velikog Zla.

„Postojanje“ nepostojeće ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Time se priprema alibi za oslobađanje  ugrožene braće u „srpskoj Sparti“ kad nastupe povoljni geopolitički uslovi u regionu.

Opet se priželjkuje„samoispunjavajuće proročanstvo“ iz 1918 godine. Opet su lešinari i psi rata počeli da šetaju regionom. Šatro ugroženi Srbi u CG, oduševljeno organizuju političke anti crnogorske seanse.

Zna Bajić da su te „pametne svete glave“ imale preči posao, od političkog pamfleta o „ustaško-fašističkom teroru“ nad Srbima u Crnoj Gori. Preče bi im bilo  da uljude svoje vladike i mitropolite, da se okanu pedofilije ,šverca narkotika, čupanja brada jedan drugome.I to zna Radoš Bajić, da su vjesnici Zla koje  se desilo u bivšoj Jugoslaviji bili; nosanje svetih Lazarevih mošti po srpskim zemljama i blagoslov Balvan revolucije u Hrvatskoj.

3108radosbajic

Obračuni sa sudijama: Naravno, da su građani Srbije, kao stranci u Crnoj Gori, dužni da poštuju njene propise i da im ne pada na pamet da se fizički obračunavaju sa sudijama u stranoj državi. To ne čine ni u Grčkoj, Njemačkoj, SAD ili Turskoj. Represivno imunološki sistem svake države dužan je da zaštiti lojalne građane svoje države i goste, od svih oblika ugrožavanja  njihove bezbijednosti i mira.

To što pojedinci iz Srbije pokušavaju da sa infantilno- palanačkom nadmenošću i prepotentnim primitivizmom pokušavaju da ponižavaju i vrijeđaju dostojanstvo CG i njenih lojalnih građana,nije problem CG, to je problem nepodnošljive mržnje prema temeljnimvrijednostima milenijumskog trajanja CG i njene  slobodarske prošlosti.

Posebna su priča građani Crne Gore koji sebe proglašavaju ugroženim. To su pristalice ideologije Velikog Zla koja razarajuće djeluje u crnogorskom društvu, do ekstremnih pokušaja smjene vlasti nasilnim putem.

Suština toga Zla je u sukobu „misticizma srpskog nacizma“ sa „misticizmom večno plemenskog“ koji je „u samom korenu srpskog nacionalizma“ i u stalnom „sukobu sa istorijom“i nasilnim pokušajem „povratku  u van-vremensku prošlost“ (RK).

t79terzic

Navodna ugroženost: Nosioci toga Zla u Crnoj Gori  trebalo bi da su ugroženi a, očigledno, da nijesu. Njihovi antidržavni i anti crnogorski postupci i djelovanje spadaju u neprijateljsku djelatnost koju svaki ozbiljan sistem mora, ne samo da ugrozi, nego i zabrani.

Dakle u Srbiji i dijelu CG postoji politički interes da se proglase ugroženim, oni koji ugrožavaju  slobodu i samostalnost i demokratski izabrane organe vlasti u CG. Koji nijesu dostojni Čovječnosti i Čestitosti Crnogoraca i trajanja njene fundamentalne istosti kroz vrijeme.

I u Srbiji i u Crnoj Gori  postoji manjina specijalista koji „laju  samo na Crnogorce“. To su spin doktori za pogrešnu dijagnozu o stanju Srba u CG, oni su spremni za predlog još lošije terapije, tipa „sedmi bataljon“. Valja primijetiti da je i dijagnoza i terapija  međuzavisna sa jačanjem borbene gotovosti Vojske Srbije.

Tim Kerberima ideologije Velikog Zla, po pravilu, sleduje nagrada izideološke radionice u Knez Mihailovoj u vidu;prestižnih nagrada, zvanje akademika i sa srednjom školom, savjetnikana višim nivoima u vlasti Srbije ili ambasadora Srbije i sl.

Oni su pod moralnom anestezijom sluganstva, spremni da simuliraju ugroženost Srba u Crnoj Gori kao alibi za eventualno „ubijanje“ Crne Gore.

Komentari: 51

Chik

01. 09. 2018 - 00:59

Dobrica Ćosić, književnik, član SANU, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“, napisao je sljedeće: „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ -„Laž je srpski državni interes.“ -„Laž je u samom biću Srbina“. -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“ -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“ Dakle, sta reci...
Zoran

01. 09. 2018 - 01:03

Najbolji autorski tekst gospodina mihaila terzica.
Tesla

01. 09. 2018 - 11:11

Bas tako Zorane.Svaka cast.Moram dodati jos ovo sto rece neko: dok je ovaca bice i cobana. Ali nazalost,ne shvatam kako je narod u Srbiji za tako kratko vrijeme unazadjen? Mozda od raznih zadruga,parova,pinkovih zvezda i slicno?Dok im se rijeka diplomiranih mladih naucnika sliva prema evropi jer im je dosta sunda i zatucanja pameti od vlasti i hipnotisane crkve, drzavu im vode politicari koji i dalje prijete okolnim drzavama.Da ne govorim o poslanicima medju kojima ima i osudjenih ratnih zlocinaca.Vidji apsurda i bruke za drzavu?Spisak je dugacak - moram samo napomenuti ovu zadnju kost u grlu koju moraju progutati sa velikom halabukom.A to je priznanje Kosova,po ko zna koji put u zanjih stotinak godina treba popiti politicki,istorijski i moralni nokaut a ostati sa osmjehom na licu.Alal vjera, nema sta. A narod? I dalje zivi u nebesima,nebeski narod kako rekose.
Tomo

01. 09. 2018 - 02:55

Gospodin Terzić je ozbiljan analitičar.
Тото

01. 09. 2018 - 08:59

Da je bolji ne bi valjalo.
lolo

01. 09. 2018 - 04:49

U sridu ka i obicno. Ista prica decenijama dok mi lagano zavrsavamo posa. Na nasu radost naravno. Ipak tuzno, pretuzno je koliko su deformisali i zatrovali pojedince. Vidjeli smo u zadnju nedjelju na dva slucaja. Sokantno je kakve sve teorije u minut nastanu i kako se opravdava cista mrznja prema sopstvenoj drzvi i slijepo navijanje i vjerovanje tudjoj.
Wikiliks, Vrbas

01. 09. 2018 - 06:41

Razočarali ste me ovaj put gospodine Terziću. Zar morate da se spuštati na taj nivo da komentarišete seljaka Radoša Bajića?
Fahro

01. 09. 2018 - 18:37

Vrbas- pa i ja se pitam,ali sta ces. Ovakvi su im primjer u drzavi tako da i nema neki izbor. Licno nebig rekao ni slovo.
seljak veseljak

01. 09. 2018 - 20:42

Rados Bajic - Baja fura taj seljacki fazon i dobro mu ide inace i tebe i Mikaila zedne preko vode u svako doba .
Mali

01. 09. 2018 - 21:11

A odakle je gospon Mihailo?
Мирослав Ђукић

04. 09. 2018 - 10:53

Из Биограда, али не оног на Мору! Госпон је из онога Биограда који кисели ноге на Ади Циганлији!
cetinje10

01. 09. 2018 - 07:18

Postovani gos, Terzicu,,sve to oni jako dobro znaju,i znaju da samo takvim lazima,nebulozama,,i bolesnim nacionalnim ambicijama,mogu da udaraju po nasoj Crnoj gori,,,je isti znaju jako dobro,,da nase DRZAVNO RUKOVODSTVO,,,,CUTI NIJEMO I NEMUSTO,,NA SVE TE OGAVNE PODLOSTI....SRAMOTA
Sovereign

01. 09. 2018 - 07:34

Што волем црнигорце из Београда. Толико га мрзе да га чак ни љетом не напуштају...Србија неће уредити бившу ср цг, нити она њу занима. Сама бивша срцг ће уредити себе. На задовољство локалних Срба....
Sajkaca

01. 09. 2018 - 09:11

Ala je lepo biti glup, a sr suvereign?
Pet udovica

01. 09. 2018 - 13:15

Nadaleko je poznato da su hercegovci najlukaviji i najpokvareniji ljudi, zar ne Sovereign.
Sovereign

01. 09. 2018 - 20:56

Близу си комшо...Херцеговци су само успјешни, па их не воле. Замисли да рецимо Ераковића сматраш лошим. Ја у то не вјерујем))))
Fahro

01. 09. 2018 - 18:42

@Sovereign- procitam po neku koju napises i stvarno mi te zao.Eto i ta uporna cirilica ne pomaze.Podsjecas me na Mimu Karadzica u “jesili to dosao da me vidis”. Momenat kad kaze: “ doslo mi je da zapalim kucu a kao otac ce mu spasavati pare”. Kud glupo tu i podlo. Sam sebi zlo misli. Nije ti lako......
Aco

01. 09. 2018 - 07:59

Ne bi Srbija to radila da nije domaćih političkih Srba koji malo, malo pa odu da ogovaraju Drzavu u kojoj su rodjeni . Oce rukovodeća mjesta ,a nece Drzavu,himnu, zastavu ....To pošteni gradjani Srbije koji zive u Crnoj Gori ne rade ,nego domaće posrbice koji oce da su neko drugi !
Brko

01. 09. 2018 - 08:00

Srba u CG po popisu 28%.A koliko je Srba ministara,pomocnika ministara,direktora domova zdravlja,bolnica,osnovnih i srednjih skola,komandira policije,drzavnih tuzilaca...koliko? NULA!!! Jel to bajka?!
Gugi

01. 09. 2018 - 08:25

Brko # odakle ti znas koliko ima Srba u ministarstvu? Ja znam sigurno za dvojicu ,moji su prijatelji,ali vole CGoru,oni glasaju za Dps,zbog toga sto se okrenuo zapadnim vrijednostima i gradanskoj državi.Shvati ima nekoliko naroda koji cine ovu zemlju,nisu svi Srbi u DF -u i ekstrenisti,kao i za vrijeme 2. Rata imas fasiste Srbe i partizane Srbe, Onima koji ne vole svoju zemlju ne treba ni dozvoliti pristup vođenju zemlje. Crna Gora je nezavisana zemlja- shvati !!!
Влака

01. 09. 2018 - 17:57

Замислите србина који гласа ДПС или СД-СДП..Гласати против свог језика,писма,цркве...Гласати против истине.Змишљам себе да гласам ове који хоће да ме убиједе да мој ђед,погинуо у НОБ-у,није био Србин и да је живот дао за неовисну Ц.Г.То је лудило....
Goran

01. 09. 2018 - 22:42

Blaka# imas zestok problem ,ima i Srba koji zele zapadne vrijednosti gdje i pripadamo,a ti sa svojin dedovima sviraj uz gusle.
Janica Matova Beograd

01. 09. 2018 - 08:29

[email protected] Gospodine na stranu sada rasprava zašto je neko Srbin u Crnoj Gori,Svi znamo da su to posrbljeni Crnogorci ,posle više od 100 godina propagande i torture između dva rata poslije Podgoričke Skupštine. Međutim,glavno je pitanje zašto bi neko zato što je Srbin morao da bude ministar ili prdsjednik Vlade ako zato nema kvalitete i pogotovu ako nije lojalan državi ,a nije nijedan. U CRNOJ GORI JE CIVILIZACIJSKA PODJELA KADA SU U PITANJU SRBI I CRNOGORCI.Sve što se danas zove Srbima pa mogu biti i Marsovci su niko i ništa po onome po čemu se mjere ljudi!
Zanimljivo

01. 09. 2018 - 10:14

A koliko ima Crnogoraca u MCP?
Brk

01. 09. 2018 - 11:05

Isto onoliko koliko Srba u CPCu i Srba u Islamdkoj zajednici...MCP je u sastavu SPC
milo radus

01. 09. 2018 - 16:40

Da li to mislite na Srbe "po zanimanju"?!
NULA

01. 09. 2018 - 18:51

Po zadnjem popisu a i sljedećem srba u CG imalo je i imaće ih NULA. Po zadnjem popisu bilo je posrbijanenih crnogoraca 27%, apo sljedećem će ih biti oko 9%. To ti je tako brkice.
Мирослав Ђукић

04. 09. 2018 - 10:54

Аколико је било подукљанчених Срба? Оних који су montenegrini по занимању?
Goga

01. 09. 2018 - 08:16

Seljačina, moze i napraviti serije o seljacima. Bolesna mržnja prema svakome u okolini. Radoše ,pitas li se kako to da vi ne mozete sa komsijama,valjda nisu svi kreteni a jedino vi pametni ili ugroženi !!!
Михаило, Мики. Мики...!

01. 09. 2018 - 08:32

Као дежурни бранилац Црногораца из Србије у Црној Гори, волео бих да Мики пише о угрожености Црногораца у Србији. То би било веома интересантно! Па хајде Мики. напиши коју!
Vera Vrbas

01. 09. 2018 - 09:30

Mihailo,Miki,[email protected] Ćirilični čoveče, Crnogorci u Srbiji samo jedanput da pokušaju da rade to što rade posrbice u Crnoj Gori ne bi se vadili iz zatvora,što je sasvim normalno i opravdano.Srbija je u tom smislu ozbiljna država!Crnogorci su se izborili za svoj manjinski status i ako ne ostvaruju svoja prava krivi su sami i njihove poltronske diplomate u Beogradu.Ono što je zanimljivo matica država Crna Gora čovjeka koji je najzaslužniji za priznanje crnogorske nacije uklonjen je po Lukšićevoj naredbi i još nekih njegovih pripuza!
Nenad

01. 09. 2018 - 12:21

Da je sve kao sto Terzic tvrdi ne bi on ni ziveo u Beogradu. A ni ti u Vrbasu.
A PO ČEMU SE TO RAZLIKUJETE

01. 09. 2018 - 21:49

VI CRNOGORCI U SRBIJI OD OSTALIH SRBA ,BAŠ U NIČEMU!!!!APSOLUTNO U NIČEMU !!!!
Мирослав Ђукић

04. 09. 2018 - 10:55

Верице, јесте ли Ви угрожени? Тамо, у Врбасу?
Ćalasan

01. 09. 2018 - 16:29

Ti što pjevaš...a ne znaš! Crnogorci ne mogu biti ugroženi dok postoji i jedan jedini. Nije ih ugrozio ni teror Nemanja,ni Osmanlija, ni Mletaka ni mnogih drugih osvajača pa neće ni oni koji su Turcima vodu nosili i čalme vezali i prstom se potpisivali...Crnogorski gospodari i vladike su filosofiju pisali i državu očuvali. Iako je Crnogoraca u Srbiji za 70% nestalo u zadnja tri popisa oni nijesu Ugroženi. Otišla je pljeva crnogorska tamo đe pripada u dep Koštuničin za avans Briselu. Ali džaba.Pljeva nije zrno a zdravo zrno crnogorsko ne može biti ugroženo. Srbi su ugroženi jer hoće biti svi i svuda. I đe su im grobovi i đe su im crkve i đe su ikad kročili.. Ugroženi su od svoje pameti..?
A ŠTA IMAŠ TI SA NEMANJOM

01. 09. 2018 - 21:51

TADA JE BIO SASVIM DRUGI NAROD!!!
Kremo

01. 09. 2018 - 08:47

NULA VAM JE TAMAN MJERA
Zoi/DK

01. 09. 2018 - 11:44

Mogu razumjeti da ih jedan komsija ne voli ali sto ih niko ne voli e to me cudi. Da nije nesto do njih???? Meni je otac govorio, ako ti tri covjeka kazu da si budala , onda i jesi ako bar ne razmislis, zasto ti to kazu.
-

01. 09. 2018 - 13:01

Odličan članak
L Dabanović

01. 09. 2018 - 15:15

Iščupala se istina i oburdala brda lažnih knjiga ovog današnjeg naroda nastalog iz raje/mileti.Pa već je jasno da Njegoš mitove viteštva nije opojao raji/mileti i njenom potostvu nego-dvovjekovnom srpskom narodu koji viteški poginu na rijecu Marici i polju Kosovu.Istorija sama govori da raja/milet nije imala kuraži da gine za svoj srpski narod poslije poraza na Marici i polju Kosovu.Radije privolješe Turčina da ih množi i predvode protiv srpske države i njenog naroda.I Turci š njima lako oburdaše srpsku državu i njenom narodu otrcaše i srpstvo i Srbina.Već je i odvratno slušat ovaj porod raje/mileti-đe se junače da su odbranili srpstvo/Srbina a Crnogorci časnog crnogorstva da su izmišljeni narod.Ali istina je probi i oburda njihova brda laži-ka kaćun baljegu.Pa se danas jasno vidi da oni nijesu srpski narod nego porod mileti.E kakav lažni narod danas brane ono što su s Turcima otrcali i uništili i to od Crnogoraca.
Toto

01. 09. 2018 - 17:55

Koliko ste puta vi Crmnicani, kao turski vojnici, napadali Cetinje a koliko puta Brdjane?
Na Vučjem Dolu

01. 09. 2018 - 19:12

svih 6 četa Gornjocrmničkog bataljona je dobilo Obilića medalju na barjak. To je nezapamćen slučaj u CG istoriji. Knjaz Nikola je njih odabrao da mu čuvaju "pozadinu".
L Dabanović

01. 09. 2018 - 20:14

Ko stoji iza onog što misli da je istina on se ne krije iza 1000 nikova i tuđih imena i 'perfect strengera'-nego iza svojeg stvarnog imana i prezimena.Pa ne pričaj ka otrcana 'se ku li ca' iz naroda otrcana srpstva.Navedi kad su se to Crrmičani okupljali da napadaju Cetinje i Brđane i potpiši svojim imenom da imam kome odgovorit.A pojedinaca je uvijek bilo ka i u svakom baklanskom narodu da ugađa merake Turcima poput cijejelog današnjeg naroda otrcana srpstva Srbije i regiona-koji iznikoše iz petovjekovne turske raje i mileta otrcana srpstva.
beranac

01. 09. 2018 - 18:25

Treba biti opvinjen mrznjom pa napisati ovako nesto netacno i neobjektivno.Demantuju te gospotine zvanicni orgsni drzave Crne Gore i njihovi podaci o zastupljenosti Srba.Dakle,nisu podaci iz Beograda no od Vlade i indtitucija Crne Gore i ti podaci su porazavajuci.A li od mrznje ti ne mozrs da budes objektivan.
Vasojevic

01. 09. 2018 - 18:27

Covjek pise iz neprijateljske i okupatorske Srbije..Zanimljivo...
VASO

01. 09. 2018 - 20:12

I TVOJ sv Nikolaj je pisao iz Hitlerovih konc. logora i upoređivao Hitlera sa sv. SAVOM. Sada mi se čini da je bio u pravu. Dakle istina se može reći i pod okupatorom!.. Zanimljivo zar ne?
stripovi & trikovi

01. 09. 2018 - 19:06

.svi narodi su sa sadasnjim stanjem zadovoljni osim srpskog,dolazi se do zaključka da su Srbi ranije imali svega previše i sada im to tesko pada.Teško pada što CG nije više srpska CG.
Mili

01. 09. 2018 - 21:23

Mihailo je usamljen u Biograd i nije mu lako. Pridružite mu se tamo
Мирослав Ђукић

04. 09. 2018 - 09:04

Јавио се прво Радош, а јавила се да га побије и баба из његовог села!
RADOŠ

04. 09. 2018 - 10:33

ĐUKIĆ lupa a "baba se češlja"!
Мирослав Ђукић

04. 09. 2018 - 14:08

Админе, не даш на Радоша! Јесте ли ви браћа, по бабине линије?
Novi komentar