Abazović sa Zaevim

Makedonija primjer kako se pobjeđuje antidemokratski režim

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sastao se juče u sjedištu Vlade Makedonije sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA.
Objavljeno: 05. 09. 2018 - 11:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Abazović je čestitao Zoranu Zaevu na dosadašnjim rezultatima, ocjenivši da je Makedonija najbolji primjer kako se razvija evropska vizija u regionu.

“Želim da Vam čestitam na dvije stavri. Prvo, uspjeli ste da smijenite vlast ne šireći konflikte i ako usljed nedostatka političke kulture Vaš prethodnik nije želio na miran način da ode sa vlasti. I drugo, za razliku od većine balkanskih lidera odmah ste se uhvatili u koštac sa najvećim problemom Makedonije, a to je rješavanje decenijskog problema sa Grčkom”, saopštio je Abazović Zaevu.

On je u razgovoru sa makedonskim premijerom istakao, kako su naveli, da je Makedonija primjer kako je demokratija moguća i da se može pobijediti antidemokrtski režim, i kako nove političke elite mogu rješavati probleme na efikasan način, pokazujući da bez političkih promjena zapravo nema stabilnosti.

“Prije dvije godine bili ste na rubu konflikta, a sada ste favoriti svih partnerskih država. Dokazali ste ne samo regionu, već i EU koliko su promjene zapravo blagotvorne za jedno društvo. Nakon što je došla nova vlast, Makedonija nije nestala kako su tvrdili Vaši protivnici, naprotov postala je jača i stabilnija. Nadam se da će ovaj primjer slijediti i mnoge druge zemlje u regionu. Da ćemo svi, a posebno EU shvatiti da samo nove političke elite mogu ostavriti evropsku viziju regiona, i da korumpiranim liderima nije mjesto na državnim funkcijama”, poručio je Abazović Zaevu.

Kako je saopteno iz GP URA njihov lider je sa Zoranom Zaevim razgovarao na marginama konferencije koju je organizovao njemački Aspen institute. Tema konferencija bila je “Ograničavanje političkog uticaja na nezavisne institucije u Zapadnom Balkanu”.

Krajem septembra u Makedoniji sa održava referendum na kojem će se glasati o promjeni imena te bivše jugoslovenske države, a što je uslov dogovora sa Grčkom i konačnog otvaranja procesa prijema Maledonije u EU i NATO. S tim u vezi podršku Makedoniji narednih dana pruziće genralni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg, premijer Austrije Sebastijan Kurc, a u subotu će u Skoplje doći i njemačka kancelaraka Angela Merkel.

Komentari: 4

Poslanik

05. 09. 2018 - 13:01

Mora da Zaev nije mogao zaspati od uzbudjenja sto je sreo tako vaznu licnost, lidera goleme stranke koji prima platu za bitanzenje i davanje kafanskih izjava.
Koverta

05. 09. 2018 - 13:58

Lijepo je to kad se o sebi tako misli.. A, kao Demokrate, DF i sl, su građanska opcija za smjenu vlasti. Ha,ha..
Razlika je ogromna

05. 09. 2018 - 17:32

Ali Nemanja nije glasao za NATO ? Ali Nemanjina stranka je bikla iza rjecnika sa Drazom. Nemanjina stranka je saradjivala i saradjuje sa antidrzavnim strankama. Nemanjina stranka je u istu ravan stavila CPC i cetnike. Postoji ogromna razlika izmedju makedonijei CG sto se opozicije tice.
Мирослав Ђукић

07. 09. 2018 - 10:07

Кад неко оволико хвали једног Заева, ја тумачим то као отоврену понуду Американцима: Подржите ме, ја ћу бити ваша отирна крпа, баш као што вам је Заев!
Novi komentar