Vrijedno priznanje

Crnogorski pršut nagrađen u Hrvatskoj

Na petom međunarodnom festivalu pršuta, koji je nedavno održan u Drnišu u Hrvatskoj, Klaster crnogorski pršut je u međunarodnoj konkurenciji osvojio zlatnu medalju za svoj najpoznatiji proizvod – crnogorski pršut.
Objavljeno: 10. 09. 2018 - 10:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednik klastera Dragan Martinović kaže za Radio Crne Gore da im to priznanje veoma znači, jer je to prvo međunarodno priznanje za taj brend.

“Ocenjivanje je trajalo ukupno pet dana, a ocjenjivali su profesori i stručnjaci sa Hrvatskog veterinarskog instituta – Veterinarski zavod iz Splita. Parametri koje su ocjenjivali bili su kvalitet proizvoda, kvalitet sirovine salinitet i ostale senzorne karekteristike, koje treba da ima jedan dobar proizvod. Crnogorski pršut za ovo vrijedno priznanje preporučio je manji salinitet, vlažnost koja je zadovoljila evropske standarde i manja količinu dima pri sušenju”, naglasio je Martinović i pojasnio da se svi proizvođači, koji čine Klaster crnogorski pršut trude da zadovolje najzahtjevnije evropske standarde što će ih, očekuje, u narednom periodu preporučiti za evropsko tržište.

foto: RTCG

Martinović je najavio da će sljedeće uzorkovanje crnogorskog pršuta biti u Istri u Tinjanu u Hrvatskoj krajem oktobra.

 

“Mogu da informišem javnost da smo u julu predali specifikaciju za dobijanje geografske oznake porijekla za crnogorski pršut. Nadamo se da će komisija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ubrzo donijeti odluku i da će crnogorski pršut biti peti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori”, ukazao je Martinović.

Potpredsjednik Klastera je podsjetio da su njihovi članovi ujedno i najveći proizvođači i privrednici na teritoriji Prijestonice i da godišnje proizvedu oko 300 hiljada pršuta, a ta količina je skoro identična sa ukupnom godišnjnom produkcijom pršuta u cijeloj Hrtvatskoj, gdje taj proizvod slovi za jedan od najprestižnijih i najprepoznatjivijih gastronomskih proizvoda.

Peti Međunarodni festival pršuta organizovali su Turistička zajednica grada Drniša, Udruga proizvođača Drniškog pršuta i Grad Drniš, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Povodom dobijanja nagrade u Hrvatskoj predstavnike Klastera crnogorski pršut primio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i dodijelio im Zahvalnicu.

Gradonačelnik je pohvalio rezultat cetinjskih privrednika i njihove napore da crnogorski pršut postane prepoznatljiv brend i to ne samo u Crnoj Gori već i na inostranom tržištu.

Komentari: 1

nista mu ne valja

14. 09. 2018 - 12:44

Mora da je podmazao ziri .
Novi komentar