Devastacija kulturnog blaga na Prevlaci

Radovi bez dozvole Uprave za zaštitu kulturnih dobara

Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije izdala nikakvu dozvolu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) za radove na arheološkom lokalitetu u okviru kojeg su sačuvani ostaci manastirskog kompleksa sa crkvom Svetog Arhanđela Mihaila i crkvom Svete Trojice, i uputila je dopis Upravi za inspekcijske poslove za postupanje inspektora za kulturna dobra, koja je nekoliko puta izlazila na teren.
To su Portalu Analitika saopštili iz Uprave  za zaštitu kulturnih dobara, nakon što smo više puta pisali o uznapredovalim nelegalnim radovima koji su vršeni na ovom kulturnom dobru.
Objavljeno: 13. 09. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radovi bez konzervatorskih uslova: - Predmetni radovi na arheološkom lokalitetu u okviru kojeg su sačuvani ostaci manastirskog kompleksa sa crkvom Svetog Arhanđela Mihaila i crkvom Svete Trojice, započeti su bez konzervatorskih uslova Uprave za zaštitu kulturnih dobara - istakli su iz Uprave.

Tako da se pokazalo da su kao i mnogo puta do sada predstavnici SPC u Crnoj Gori  krenuli  u realizaciju svoga građevinskog master plana na arheološkom lokalitetu u okviru kojeg su sačuvani ostaci manastirskog kompleksa sa crkvom Svetog Arhanđela Mihaila i crkvom Svete Trojice, ne obazirući se na zakone i mišljenja struke koja su jasno iznesena – nema gradnje bez konzervatorskih uslova.

O tim radovima Portal Analitika je pisao u više navrata.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara su nam kazali da su po saznanju da se na predmetnoj lokaciji izvode radovi na uklanjanju stijenske mase, obavjestili inspektora za kulturna dobra u Upravi za inspekcijske poslove, nakon čijeg je postupanja Mitropolija crnogorsko-primorska SPC podnijela zahtjev Upravi za konzervatorske uslove.

Uprava je tada smatrala da treba obezbjediti teren na kome su vršena dugogodišnja arheološka istraživanja i da je u tom cilju neophodno angažovati statičara.

Održan je bio i sastanak stručnih lica Uprave sa predstavnicima crkve i Opštine Tivat, a tema sastanka je bila formiranje stručne komisije koja bi na osnovu podataka prikupljenih tokom istraživanja, kao i na osnovu dokumentacije dala naučno-stručnu ocjenu, odnosno iznijela mišljenja i sugestije u pogledu karaktera i obima istraživačkih radova, ali i u pogledu rješenja za prezentaciju i revitalizaciju manastirskoog kompleksa Svetog Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta.

prevlaka2

Stručna komisija je bila formirana i prezentovala svoj izvještaj.

- Neosporna je činjenica da bilo kakva intervencija – rekonstrukcija, konzervacija, restauracija, primjena anastiloze... – na arheološkom lokalitetu ostataka manastira i crkve Sv. Arhanđela Mihaila mora biti obavljena uz prethodno pribavljenu saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, što povlači izdavanje konzervatorskih uslova - navodi se u izvještaju stručne komisije na čijem čelu je bio istoričar umjetnosti prof. dr Aleksandar Čilikov.

Članovi komisije uočili su, takođe, neophodnost prezentacije i valorizacije lokaliteta i u tom pogledu su izdvojili dva stručna stava.

- Domicilne zakonske norme iz oblasti zaštite kulturnih dobara, kao i međunarodni relevantni propisi, te principi konzervatorsko-restauratorske struke, dozvoljavaju postupak rekonstrukcije na arheološkom lokalitetu samo na osnovu kompletnih podataka koji garantuju apsolutno obezbjeđenje autentičnog izgleda. U slučaju lokaliteta na Prevlaci, sasvim je izvjesno da rekonstrukcija nije moguća. S takvim mišljenjem je saglasna i Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, što se može konstatovati u njenom zahtjevu u kome se potencira postupak „idealne rekonstrukcije“ - navodi se u izvještaju komisije.

Radovi ne staju: Prezentacija i valorizacija lokaliteta, prema navodima u izvještaju komisije, može se realizovati u okviru analitičkih promišljanja modaliteta konzervacije, restauracije, djelimične rekonstrukcije, muzeološke prezentacije, prezentacije u okviru arheološkog parka Prevlaka, pa u vidu „idealne rekonstrukcije“ i dr. Izuzetno važno za komisiju je, dakle, određivanje namjene još kompletno neistraženog lokaliteta Prevlaka u funkciji kulturnog turizma, u obliku arheološkog parka, kroz isključivo sakralnu svrhu ili u kombinaciji navedenih modela.

- Da bi se dao odgovor na ovo kompleksno pitanje – u okviru njega i rješavanje zahtjeva Mitropolije crnogorsko-primorske – bilo bi apsolutno neophodno, prije donošenja konačnih odluka, pristupiti studiji zaštite kompletnog arheološkog lokaliteta Prevlaka - ističu članovi komisije Ministarstva kulture i pozivaju se na odrednice člana 90. Zakona o zaštiti kulturnih dobara, koji propisuje izradu studije.

U obrazloženju iznijetih stavova, članovi komisije su se, između ostalog, u izvještaju pozvali i na Studiju zaštite kulturnih dobara u obuhvatu prostornog plana posebne namjene obalnog područja (MORT, 2017), u kojem se konstatuje loša očuvanost kulturnog dobra „poluostrvo Prevlaka sa ostacima Manastira i Crkve Sv. Arhanđela Mihaila“.

prevlaka3

- Arheološki lokalitet je izložen kako spoljašnjim uticajima, tako i nebrigom držaoca... Na kulturnom dobru su u dva perioda vršeni radovi bez saglasnosti nadležnih institucija. Ne dozvoljavaju se bilo kakve aktivnosti kojima se mogu devalvirati naslijeđene kulturne vrijednosti. Nakon dobijenih rezultata arheoloških i konzervatorskih istraživanja i dokumentacije, uraditi konzervatorski projekat koji obavezno podrazumijeva konzervaciju, dok će se ostale konzervatorske mjere definisati na onosvu istraživanja... – navodi se, između ostalog, u studiji Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je krajem 2015. godine izdalo Mitropoliji urbanističko tehničke uslove za izgradnju manastirskog kompleksa.

Ali, izgleda uzalud sva mišljenja i opomene, radovi ne staju. Kako je Portal Analitika već pisao, ovo razgrađivanje  ostataka manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta sprema se već odavno. Sada su iz SPC krenuli izgleda u finalnu realizaciju svog građevinskog master plana za Prevlaku. Naravno, bez odobrenja nadležnih službi zaštite.

Očigledno se danas ostaci manastira Sv. arhanđеla Mihaila spremaju za još jednu građevinsku i vlasničku rekonstrukciju koje su ga izgleda pratile kroz vjekove.

Manastir Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta i najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će do 2020. taj manastir biti obnovljen u punoj mjeri na temeljima vrijednog arhološkog nalazišta i veoma komleksnom kulturnom dobru, očigledno ne dovode više u pitanje gradnju na ovom zakonom zaštićenom kulturnom dobru.

Postavlja se pitanje da li je vršenje nelegalnih radova mimo normi propisanih Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i nepoštovanje mišljenja stručnih komisija i institucija zaduženih za brigu o kulturnim dobrima ispravan način pokazivanja svojih dobrih namjera i činjenja ljudi iz SPC.

prevlaka4

Crkveni građevinski master plan: Mada, kako se moglo čuti iz izjave sveštenika MCP SPC Miajla Backovića, sekretara Odbora za obnovu manastira Miholjska Prevlaka u prilogu RTCG emitovanom 19. avgusta u drugom dnevniku, oni se osjećaju odgovorni i posvećeni svom zadatku.

Na konstataciju reportera RTCG  koji kaže da u Mitropoliji tvrde da se projekat odvija uz saglasnost svih državnih institucija, sveštenik Miajlo spremno to potvrđuje.

- Projekat se radi upravo u dogovoru sa Ministarstvom kulture, odnosno Upravom za zaštitu spomenika kulture. Mi ne želimo ovdje bilo šta da napravimo, a da to nije potpuno po svim pravilima, ne samo države Crne Gore već po pravilima svjetske baštine, jer ovo je svjetska kulturna baština - kaže on.

Nismo mogli čuti samo neke, očigledno za njih nebitne detalje, kao što su da se vrše nelegalni radovi bez odobrenja državnih institucija zaduženih za brigu i čuvanje kulturnih dobara.

Da podsjetimo, predmetni radovi na arheološkom lokalitetu u okviru kojeg su sačuvani ostaci manastirskog kompleksa sa crkvom Svetog Arhanđela Mihaila i crkvom Svete Trojice započeti su bez konzervatorskih uslova Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Očigledno njihova namjera da ne žele na ovom kulturnom dobru bilo šta da naprave, a da to nije potpuno po svim pravilima, ne samo države Crne Gore već po pravilima svjetske baštine – jer ovo je svjetska kulturna baština – je kao i mnogo puta do sada bila kratkog daha. Crkveni građevinski master plan ima svoje rokove koji baš i ne prepoznaje ni domaću, a kamoli svjetsku kulturnu baštinu.

Iz Uprave su nam takođe kazali da su bili angažovali i statičara kako bi, zbog već izvedenih radova koji su se odnosili na statiku terena, propisao mjere za obezbjeđenje lokaliteta.

Međutim, crkva je u međuvremenu izvodila radove o čemu je inspekcija bila obavještavana i ista je nekoliko puta izlazila na teren.

Ne treba se čuditi ako uskoro saznamo da crkveni statičari to rade bolje.

Komentari: 29

Odza Veilji

13. 09. 2018 - 01:34

On je mene kralj ! Niko mu nista ne moze !
nikola

13. 09. 2018 - 05:33

Ovi iz crkve rade sta hoce a vlast cuti ,DA LI POSTOJI NEKI DOGOVOR IZMEDU NJIH?????
Milo i Amfilohije

13. 09. 2018 - 12:48

dva oka u glavi.
Foxfoxic

13. 09. 2018 - 05:57

Pa kaznute ih više i naćerajte da finansiraju rušenje i vraćanje u prvobitno stanje! Dokle ćete ih puštati! Špic u dupe pa preko granice! Cccc
Станислав

13. 09. 2018 - 13:01

Па управо се и враћа у првобитно стање,није првобитно стање рушевина ваша,папистичка,латинаши!
Kotoranin

13. 09. 2018 - 22:55

Nemanjići su došli kao okupatori i sve porušili, Kotor "samo" zapalili , na prevlaci su srušili Benediktinski samostan Sv. Mihovil a svećenike pobili i proćerali, daljna iskopavanja od strane arheologa su zabranjena kad se došlo do temelja Benediktinskog samostana jer treba istinu sakriti Tako ti je to Stanislave .što bi rekao Dobrica Ćosiić ; Laž je u biću samog Srbina pa tako i u ideologiji vjerske sekte zvane Srpska crkva.
Uprava za zastitu kulturnih do

13. 09. 2018 - 07:46

Kada je ustanovila da se ugrozava kulturno dobro i da nijesu dali saglasnost na bilo koje radove, dužni su da pokrenu krivicnu prijavu protiv odgovornih lica i drugih subjekata a ne da čekaju i da razglabaju i tako omogucavaju da lica i dalje vrse krivicno djelo...... Ako direktor Uprave ne pokrene krivicnu prijavu on snosi odgovornost i treba ga smijeniti i pokrenuti krivicni postupak zbog zloupotrebe službenog polozaja...
@

13. 09. 2018 - 10:32

Vidiš li da oni nijesu državni organ, već skretničari. Oni samo formiraju razne komisije i masno ih plaćaju, usmjeravaju krivicu ka drugim organimai i informišu jesu li, ili nijesu izdali nekakve konzervatorske uslove. Postavlja se pitanje opravdanosti njihovog naziva - Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Zašto oni uopšte postoje? Za ovakav stil rada gospođa Anastazija je nagrađena. Logično je onda da nasljednici rade isto.
Nikad URA

13. 09. 2018 - 16:09

Nova generacija direktora Uprave krasi fleksibilnost, ljepota, mladost, nemaju stomacine i kukumacu nego na stvari gledaju gospodski. Ministar je ugospodio kulturu, a struka ce se savladati,
Smjena je gotova

13. 09. 2018 - 16:15

Covjeku za mjesec dana istice zakonski maksimum za VD Direktora, tako da po sili zakona mora biti smjenjen
Станислав

13. 09. 2018 - 13:00

Шта ће СПЦ дозволе државе када је она ту од св Саве а држава ЦГ од када? При томе ова ЦГ је под папском окупацијом као и све њенњ институције па би зо било исто као да траже да се на Ловћену обнови, исто порушено од наших окупатора како је од паписа срушен и овај манастр а монаси потровани арсеником,о чему пишу у својим Историјама ЦГ и Василије и Петар Први. Чуј,тражити од непријатеља дозволе за било шта,хахаха!!!
Kosovo

13. 09. 2018 - 14:28

Republjik, a brzo će i Sandžak i Vojvodina.
Boban Bg

13. 09. 2018 - 17:30

Znaš što si napisao? Napisao si ja sam neobrazovana, nepismena, primitivna osoba. Malo je država u kojima Crkva nije starija od države pa niđe ne pričaju takve stupidarije kao ti. I magarci su stariji od država pa to ne znači da takvi kao ti treba da odlučuju!
Станислав...

13. 09. 2018 - 21:57

Ова колонија није по вољи Срба,покраден је референдум и крше се основна људска права Срба...тако да за нас ЦГ не постоји сем као окупација и сила западна.
Kotoranin

13. 09. 2018 - 22:59

Napiši što je bilo prije dolaska okupatora Nemanjića na Prevlaci ako imaš obraza instant Srbine bez srpskijeh gena i porijekla. Ili je po vama Srbima Svijet postao i postoji od Nemanjića ? 500 godina bijaše običaj kod Srba da su Age i Begovi imali pravo na prvu bračnu noć....i još na pokoju. Srpstvo je odavno pokojno,ostale su samo lažavine ,mitivi ilegende koje izmišljau srpski popovi i srpski istoričari.
Milo Vujovic

13. 09. 2018 - 15:45

Crnogorski Domoljubi dokle više da nijemo Posmatramo da Nam Došljaci Okupatori Zidaju i Prepravljaju Naša Kulturna Dobra,Došljaci Zidaju i Pljačkaju po Cijeloj Crnoj Gori,Sva Crkvena Dobra Prezidaše u Moravskom Stilu Postavljaju Zidaju Četničke spomenike Postavljaju razne Okupatorske Panoe po Crnoj Gori Razne Cetničke table,najnovije u Bijeloj česmu posvećenu četnicima za bježaniju sa Solunskog front,i ko zna šta još,ova Vlast ne Vrši Vlast na Više mjesta u Crnoj Gori ili sve ovo pretvaranje u srbijansku provinciju javno Podržava,jer još Nijednom nije Reagovala na Ovaj Zločin od srbijanskih Došljaka,ako Vlast Hitno ne Reaguje i Zakonski putem ne Ukine Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc.,Došljaci će Uskoro javno tražiti u nekim djelovima Crne Gore Autonomiju,što će Dovesti do Sukoba i Neizbježnu Traktorijadu !!
Kotoranin

14. 09. 2018 - 09:26

Milo Vujoviću svaka čast na napisanom tekstu, U Kotoru je nažalost svetosavska vlast ,rade na posrbljavanju Kotora ,postavili su na brzinu table sa prvo ćiriličnim natpisom pa latiničnim,i to u gradu prepunom turista,a mnoge table i sa pravopisnim greškama Dobrica Ćosić je rekao da je svetosavlje posrbljeno Pravoslavlje i tu je sve jasno.Govore-lažu da je gore srbima u Cg nego za vrijeme NDH a grade srpske crkve na svakom mjestu đe ih nikad nije ni bilo niti ikog pitaju za dozvole i saglasnost,ali se nadam de će Crna Gora uskoro proglasit vlasništvom države pa će morat skinut barjake strane drđave sa srpskih crkava a inače zastave koju je Sultan osmislio.
Danas ovako sjutra onako

13. 09. 2018 - 15:59

"Domicilne zakonske norme iz oblasti zaštite kulturnih dobara, kao i međunarodni relevantni propisi, te principi konzervatorsko-restauratorske struke, dozvoljavaju postupak rekonstrukcije na arheološkom lokalitetu samo na osnovu kompletnih podataka koji garantuju apsolutno obezbjeđenje autentičnog izgleda. U slučaju lokaliteta na Prevlaci, sasvim je izvjesno da rekonstrukcija nije moguća." Kako to da ovakav stav slična Komisija, Uprava i Vlada nijesu imali kada su istoj Mitropoliji odobrili rekonstrukciju crkve na Svetom Stefanu i pored izričitog stava i donijetog Rješenja o zabrani, tadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture?
@

13. 09. 2018 - 21:10

I tada je predsjednik stručne Komisije bio Čilikov. Po njemu je tada rekonstrukcija bila moguća, a danas nije. Izgleda da se struka "uvija kao kao trska na vjetru", a "stručnjaci kao travčice".
Uvjek vlast 2

13. 09. 2018 - 16:06

Novi menadzment Uprave uz podrsku Direktorata za bastonu, lucidnih gospodje Dajkovic i Prlje nema kompromisa. Tako zao i je ljubomornih frontovaca. Da je vjecna Crna Gora
@

13. 09. 2018 - 22:45

Tačno tako - gospođa Dajković i gospodin Prlja.
Dukljanin

13. 09. 2018 - 16:20

Srbi nam kolo vode i dalje po nasim svetinjama ovoj Dukljanskoj katolickoj i od 12 stoljeca ostalim nasim pravoslavnim CRNOGORSKIH crkava.Sve je smjesno sto im se dozvaoljava.
Dukljanin

13. 09. 2018 - 16:20

Srbi nam kolo vode i dalje po nasim svetinjama ovoj Dukljanskoj katolickoj i od 12 stoljeca ostalim nasim pravoslavnim CRNOGORSKIH crkava.Sve je smjesno sto im se dozvaoljava.
Rudo

13. 09. 2018 - 17:04

Sad ste se sjetili kulturnog blaga, a potonjih 60 godina ste sve činjeli da zatrete kulturnu zaostavštinu na ovim prostorima. Da nije bilo MCP to bi se sigurno i desilo.
Martinovi

13. 09. 2018 - 17:31

Da li bi neko ko poznaje materiju mogao da mi kaže da li bi mi Crnogorci mogli da se povratimo u našu prvu,prađedovsku katoličku vjeru na koju imamo pravo i da se spasimo ove muke zvane spc? Da li se nešto po tom pitanju čini i koji bi bili prvi koraci?
Мирослав Ђукић

01. 10. 2018 - 00:06

Мартине, Ви сте већ католик, немате се што "врћати"! А наши преци нису били католици, то сте ви нешто побркали епску фантастику и историју!
Crewcut

13. 09. 2018 - 21:55

Pored naše tzv. Uprave za zaštitu kulturnih dobara može neko podić soliter na vrh Lovćena, eto koliki su autoritet. Hiljadu puta kompromitovana institucija. Samo znaju da malo progunđaju reda radi. Mrtvo more.
Kotoranin

14. 09. 2018 - 09:30

Osim toga što se to za dvije godine kvalitetno može sagraditi i na tako zahtjevnom mjestu. I u tom pogledu se ogleda neozbiljnost u pristupu revitalizacije.
Мирослав Ђукић

28. 09. 2018 - 09:38

Из изјаве свештеника Бацковића произилази да се радови изводе уз све потребне дозволе. Овде су у скукобу две концепције. Једна, коју заступа Завод, по којем се порушени хвамови не могу обнављати, већ могу само бити конзервисани као "величанствене рушевине" и друга, коју заступа Црква, по којом срушене храмове треба обновити, уз поштовање правила струке. А да су "црквени" статичари бољи од оних из Завода, то је неспорно, доказано небројено пута. Поменућу само манастире Стањевићи, Бешка и Подмаине.
Novi komentar