Ministarstvo poljoprivrede

Vlada podržala organizovan otkup jagnjadi

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici prihvatila je predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIOda i u ovoj godini podrži  organizovan otkup jagnjadi.
Objavljeno: 13. 09. 2018 - 16:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podrška Vlade aktivnosti koja je i u prethodnom periodu imala pozitivne socio – ekonomske efekte, nastavak je brige Vlade prema potrebama penzionera koji su iskazali interesovanje dai ove godine pod povoljnim uslovima obezbijede kvalitetan proizvod. Istovremeno, organizovan otkup značajna je podrška crnogorskim farmerima u dijelu rješavanja sezonskih  tržišnih viškova u proizvodnji.

Otkup će se realizovati uz zajedničko učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, Investiciono-razvojnog fonda, Saveza penzionera Crne Gore i predstavnika mesne industrije: Mesopromet(Bijelo Polje), Goranović(Nikšić) i Gradina(Rožaje). Na bazi kontinuiranog partnerstva institucija i privrednika, koji su u prethodnim godinama učestvovali u otkupu, kao i razumijevanja prema potrebama crnogorskih penzionera i farmera, očekuje se efikasna i brza realizacija akcije otkupa.

Otkupna cijena jagnjadi iznosiće 2,3 eura po kilogramu žive mjere, odnosno 4,30 eura po kilogramu gotovog proizvoda za penzionere koji će imati mogućnost plaćanja u osam mjesečnih rata.  U cilju uspostavljanja stimulativnih cijena za farmere i penzionere, Vlada će, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, Fonda PIO i Ministarstva rada i socijalnog staranja obezbijediti sredstva u ukupnom iznosu od oko 354 hiljade eura, u cilju podrške u iznosu od 1,1 euro po kilogramu.

U cilju efikasne realizacije otkupa i pravovremenog plaćanja farmera, Investiciono – razvojni fond obezbijediće 2 miliona eura za potrebe finansiranja mesnih industrija, pod povoljnim uslovima.

Na osnovu podataka koje je Savez penzionera Crne Gore, posredstvom opštinskih udruženja prikupio, procjena je da će se otkupiti oko 14.000 jagnjadi.

Komentari: 5

Jagnje,

13. 09. 2018 - 16:57

1 kg kilogran JAGNJETINE=1,1 euro po kilogramu. -------------------------------------------------------------------- /KO PLACA RAZLIKU -TRZISNU CIJENU?
ko placa

13. 09. 2018 - 18:08

Onaj sto krka janjetine placa.Vlada subvencionira 1,1 a jagnjece brigade resto .
RADNIK

13. 09. 2018 - 17:13

Pa mnogi PENZIONERI imaju jace mnogo plate nego zaposleni?
ka monako

13. 09. 2018 - 17:45

Mores mislit kolko smo napredovali kad su pemzioneri presli u jagnjece brigade. Ima da izlome vjestacke vilice glodjuci meso .
komandant jagnjeće brigade

16. 09. 2018 - 15:54

nema potrebe za subvencijom, samo dajte penzionerima na 12 rata, i oslobodite pdv-a ovih 25-30 hiljada jagnjadi...
Novi komentar