Đukanović za TVCG

Nema razloga za prijevremene izbore i prelaznu vladu

Nema nijednog razloga za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, niti za formiranje Vlade izbornog povjerenja, poručio je predsjednik države Milo Đukanović u intervjuu Televiziji Crne Gore. Đukanović je saopštio i da vlast nije dala nijedan povod za izlazak opozicije iz parlamenta, navodeći da je nakon predsjedničkih i lokalnih izbora veći dio opozionih partija prekinuo bojkot. Đukanović dodaje kako želi da se parlament kompletira, i poziva na saradnju u okviru institucija bez, kako kaže, ucjena i ultimatuma.
Objavljeno: 13. 09. 2018 - 19:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne vidimo nijedan razlog za organizaciju prijevremenih parlamentarnih izbora. Ne vidim nijednu sličnost sa 2016. Nema nijedan razlog da reanžiramo Vladu i da pravimo Vladu izbornog povjerenja. Ova Vlada ima legitimitet, a i premijer ima pravo na svoj stav o kojem bi razgovarali, ali ponavljam da iz razgovora koje sam imao sa njim znam da je njegov stav identičan mom. Dakle, hoću da kažem da se ne treba nadati nikakvoj vladi izbornog povjerenja, treba se nadati redovnom funkcionisanju crnogorskog političkog sistema, redovnom obavljanju vladinih poslova u susret redovnim izborima koji će biti 2020.“, rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da su Demorkate i URA imale za cilj da na lokalnim izborima preuzmu dio biračkog tijela Demokratskog fronta (DF), te da su u tome uspjeli.

Demokrate su sada druga politička snaga u Crnoj Gori i zaključaju da im dobro ide. To je kratkovida računica, jer svoju političku misiju ne možete voditi izvan parlamenta i institucija. Kada bi bilo po njihovom, vjerujem da se oni ne bi vraćali u parlament. Oni bi željeli da pokažu kooperativnost prema inicijativi Delegacije EU u Crnoj Gori. Mi kao vlast smo se opredijelili da prihvatimo tu inicijativu. Rekao sam šefu Delegaciju EU u Crnoj Gori, gospodinu Oravu, da je to kucanje na otvorena vrata“, istakao je Đukanović.

Dobar aranžman za Aerodrome koji će počivati na dobrom koncesionom ugovoru sa referentnim partnerom što bi doprinijelo da Crna Gora bude dostupnija, jedan je od ključnih preduslova za dalji turistički i ekonomski razvoj, ocijenio je predsjednik.

Nažalost, to se u našoj javnosti predstavlja kao dominatno političko pitanje, kao pitanje odnosa u koaliciji, kao pitanje političkih prava ovog ili onog koalicionog partnera. Mislim da je to naopako. Ne želim ni da pomislim da tom pitanju tako pristupa koalicioni partner u vladajućoj koaliciji, mislim na Socijaldemokrate. Mislim da smo svi dovoljno zreli i odgovorni da svakom interesu pretpostavimo nacionalni interes. Veoma važan nacionalni interes Crne Gore, ukoliko želi da ostvari koncepciju dinamičnog razvoja, jeste da sebe učini dostupnijom“, istakao je Đukanović.

Upitan zašto se vratio na državnu funkciju nakon odlaska 2016. godine, Đukanović kaže da je to „kolektivna odluka“ donesena uoči predsjedničkih izbora.

Istovremeno su se događali i predsjednički i lokalni izbori, i analiza je ukazivala da će ishod jednih uticati na ishod drugih. Bila nam je potrebna ubjedljiva pobjeda“, objašnjava predsjednik.

„Nijesam euroskeptik, EU da se vrati partnerstvu“

Đukanović uvjerava da nema mjesta kritikama da je euroskeptik.

Želim da ponovim da je za nas puno ujedinjenje Evrope jedina ispravna politika i da sebe vidimo punopravnim građanima Evrope. Nema bolje konsolidacije Evrope od punog ujedinjenja“, rekao je Đukanović.

On je, na pitanje da li se može desiti da Crna Gora na putu ka EU čeka susjede, kazao da apeluje na Evropsku uniju da se vrati partnerstvu.

Ono od čega ja zebem je da ta strategija Evrope, uključujući i strategiju proširenja, u svojoj implementaciji doživljava ozbiljne deformitete koji prijete da kompromituju samu evropsku ideju“, kaže Đukanović.

Naredni period, kako navodi, mora imati dva važna prioriteta - ekonomski rast, kako bi se skratio period sustizanja evropskog kvaliteta života i institucionalni razvoj.

Ključno je znanje, mi moramo da steknemo obrazovanje koje će biti konkurentno u Evropi i svijetu, rekao je Đukanović.

Crnoj Gori su, zbog toga, neophodne dalje reforme, navodi predsjednik države.

Ako budemo nastavili da vodimo razvojne projekte na način kao do sada, nema sumnje da smo u stanju da sačuvamo dosadašnje stope ekonomskog rasta i u nekoliko decenija dostignemo evropski kvalitet života“, naveo je Đukanović.

„Proces u Bariju obavještajna lakrdija“

Govoreći o posjeti Italiji, prvoj nekoj stranoj zemlji od stupanja na dužnost, Đukanović kaže da je optimista kada je u pitanju dalji razvoj odnosa dvije države.

Komentarišući i slučaj svjedočenja u Bariju, povodom optužbi za šverc cigareta devedesetih godina, Đukanović podsjeća da je svojom voljom pošao u Italiju, kako bi iskazom pomogao da se razumije da ne može biti govora o bilo kakvoj nezakonitoj radnji njega i drugih državljana Crne Gore i da se nakon toga odustalo od optužnice. Đukanović navodi kako su pravosnažno oslobođeni i Miroslav Ivanišević i Branko Perović, koji su bili ministri u njegovoj Vladi.

Moram podsjetiti da se nakon toga dogodio presedan u ukupnoj istoriji italijanskog pravosuđa, kada je tužilac svojom voljom odustao od vlastite optužnice pred italijanskim sudom. Ostalo je još troje crnogorskih državljana u tom procesu i ovih dana sam informisan da je tužilac u Bariju odlučio da se proces protiv njih završi zastarom. Dakle, 20 godina je bilo nedovoljno da se makar proces dovede do prvostepene presude nego se završava zastarom, dakle lakrdija, obavještajna lakrdija, čiji je cilj bio kompromitacija mene jer su me prepoznali kao personifikaciju crnogorskog puta u nezavisnost. To je još jedna tužna lekcija Crnogorcima kako znaju biti grubo zloupotrijebljeni i kako znaju biti svojom voljom sastavni dio prljave manipulacije,“ istakao je Đukanović.

Komentari: 4

Nikica

13. 09. 2018 - 19:38

E daleko je 2020 svasta do tada moze da bude !
Pogled iz Kanade

13. 09. 2018 - 19:49

G. Djukanovic je prvi pristao na nekakvu prelaznu Vladu, kad je bio Premijer, tako da on ima najmanje razloga da drugima dijeli lekcije!
GOSPODARE

13. 09. 2018 - 20:26

KAKO TI KAŽEŠ IZDRŽAT ĆEMO DO ZELENE TRAVE.KAKO JADAN NEBIO KO GOD DRUGI DA DOĐE -OTELI BI NAM DRŽAVU -OPASNI SU OVI MARSOVCI.BEEEEEEEEEEEEEEE-MORALNI PASTULJCI-ZAUVIJEK
stvarnost & blef

13. 09. 2018 - 21:31

Pro srpskim strankama se nesto zuri,uglavno srbatija preko prostora EX-YU rovari i zeli uvuci nekoga u sukobe ali čuvaju svoju omladinu jer nema više prisvojene JNA.Niko ne nasjeda na trkove dok se srpska mladost dalo u bjegstvo prema truhlom kapitalizmu.
Novi komentar