Ljubljana

Slovenija dobila novu vladu, premijer Šarec

Poslanici slovenačkog parlamenta izglasali su novu manjinsku vladu lijevog centra premijera Marjana Šareca.
Objavljeno: 13. 09. 2018 - 21:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za novu vladu glasalo je 45 poslanika, 34 su bila protiv, a 11 ih je bilo uzdržano ili nijesu prisustvovali sednici.

Kako je javila slovenačka agencija STA, 16 ministara, među kojima i dvojica bez portfelja, nekoliko minuta poslije glasanja položili su zakletvu. Slovenački parlament ima 90 mjesta, napominje Rojters. U novoj vladi su i dvojica bivših premijera, Miro Cerar i Alenka Bratušek, četiri bivša ministra i trojica bivših državnih sekretara. 

Samo četiri od ukupno 16 ministara su žene, napominje slovenačka agencija. "Tijesno" glasanje u parlamentu nagovještava da će se Šarec suočiti sa teškim zadatkom da održi vladu, konstatuje AP. 

Obraćajući se parlamentu uoči glasanja, Šarec je poručio da će vlada biti usredsređena na unaprjeđenje zdravstvenog sistema, smanjenje birokratskih troškova i obezbjeđenje stabilnog privrednog ambijenta u Sloveniji. "Dokazali smo da možemo da razgovaramo...sada je vreme da počnemo da radimo i damo rezultate", kazao je Šarec. 

Duže od tri mjeseca od parlamentarnih izbora u Sloveniji i neuspjeha Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše da formira vladu, nju je formiralo pet stranaka okupljenih u koaliciju oko Liste Marjana Šarca. Šarac, diplomirani glumac i nekadašnji gradonačelnik opštine Kamnik, prošlog mjeseca je imenovan za mandatara, a sa 40 godina najmlađi je premijer Slovenije. 

Komentari: 0

Novi komentar