Skoplje

Mogerini i Mičel pozvali Makedonce da izađu na referendum

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je u Skoplju makedonski narod da izađe na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom.
Objavljeno: 13. 09. 2018 - 21:50 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mogerini i Micel pozvali Makedonce da izadu na referendum
Federika Mogerini u Skoplju

U Skoplju je boravio i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel, koji je poručio da SAD snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO, naglasivši da je konačna odluka na glasačima, prenosi MIA.

Federika Mogerini je, govoreći u prijestonici Makedonije, istakla da Makedonci "drže ključ budućnosti" svoje zemlje i da bi trebalo da učestvuju na referendumu 30. septembra o promjeni imena zemlje u "Sjeverna Makedonija", prenosi AP.

"Ne možete sebi dozvoliti da i dalje ćutite i propustite priliku da se izrazite o tome kakvu vrstu budućnosti želite za svoju zemlju", rekla je Mogerini, poručivši da "vrata EU ostaju otvorena za Makedonce".

Na referendumu u Makedoniji 30. septembra biće važna izlaznost, jer je potrebno da glasa više od 50 odsto od ukupno 1,8 miliona registrovanih glasača kako bi referendum bio važeći.

Ankete, međutim, pokazuju da bi izlaznost mogla biti ispod tog praga, iako bi većina Makedonaca koji se pojave na biralištima mogla da podrži sporazum.

Komentari: 0

Novi komentar