PROCEDURA BEZ KRAJA: Još se čeka izjašnjenje UCG o autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata

Pešić: Bečićev rad se može provjeriti za dan

Proces provjere autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića je u toku, kratko je sa Univerziteta Crne Gore odgovoreno na upit Pobjede pa je izostao odgovor zašto, nakon skoro pet mjeseci, javnost još čeka da čuje da li je ovaj javni funkcioner plagirao rad ili ne.
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 06:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz institucije uslijedilo je birokratsko pojašnjenje da u ovom predmetu „nadležni organi i tijela zadužena za sprečavanje plagijata i očuvanje integriteta akademske zajednice realizuju radnje u skladu sa propisanom procedurom“.

Kako su zvanično sa UCG izostali konkretni odgovori na naša pitanja, adresirali smo ih na rektora ove visokoobrazovne institucije Danila Nikolića. Interesovalo nas je, između ostalog, kako je moguće da je UCG potrebno skoro mjesec da kroz softver protiv plagijarizma provjeri autentičnost Bečićevog rada, kada se, prema našim saznanjima, taj posao može obaviti za dan.

Tražili smo i da rektor Nikolić ocijeni - da li je, zbog dugotrajne procedure, narušen imidž Univerziteta, Ekonomskog fakulteta, Bečićevog mentora, profesora dr Milana Lakićevića, ali i - Alekse Bečića?

Zanimljivo bi, takođe, bilo čuti izjašnjenje Nikolića na upit zašto se ranije Ekonomski fakultet nije odredio o sadržini ovog rada. Na pitanja Pobjede rektor UCG nije još odgovorio, kao ni dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović kojeg smo, između ostalog, pitali zašto ova ustanova nije provjerila je li Bečić prepisao rad ili ne, već je samo stidljivo saopštila da je ,,u redu procedura njegove odbrane“.

Stavljanje ovakvih pitanja ,,pod tepih“, prema riječima bivšeg predsjednika Naučnog odbora i profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG Vladimira Pešića, nije dobro. On kaže da se na ovaj način pokazuje koliko je neko ozbiljan da se suoči sa veoma važnim pitanjem, kao što je pojava plagijarizma kod funkcionera.

- Potrebna je odgovornost prema javnosti da se odgovori na pitanje autentičnosti Bečićevog rada... Na ovom primjeru se pokazuje koliko se jedna institucija boji za ono što je deklarativno interes Univerziteta, interes države, kao i misija jednog fakulteta da može u bilo kom trenutku da izađe u javnosti i kaže da je urađeno ono što je potrebno na najbolji mogući način. Javnost treba da insistira da dobije odgovor na takva pitanja – naglasio je Pešić.

Kao neko ko je za vrijeme obavljanja funkcije čelnika Naučnog odbora UCG upravljao sa nabavljenim softverom protiv plagijarizma, ističe sa uvjerenjem da se za vrlo kratko vrijeme može provjeriti je li u ovom slučaju sve u redu ili ne. - Kontrola Bečićevog rada može da se uradi za dan – izričit je dr Pešić. 

Sporni rad lidera Demokrata u žiži je još od 20. aprila. Tada je nevladina organizacija Centar za akademski integritet objelodanila podatak pilot istraživanje da je njegov rad plagijat, pojašnjavajući da su ga provukli kroz softver turnitin, te da se ispostavilo da ima 44 odsto preklapanja sa drugim radovima.

Kazali su tada i da je analizom utvrđeno da je Bečić mahom preuzimao djelove djela drugih autora. Lider Demokrata je potom negirao ove optužbe nazivajući ih ,,udbaškom podmetačinom“.

Predsjednik Centra za akadademski integritet Mitar Đukanović nije dovodio u pitanje istinitost njegovog istraživanja zbog čega je pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici protiv Bečića podnio krivičnu prijavu, ali je ovaj organ odbacio uz pojašnjenje da je nastupila zastarjelost, jer je magistarski odbranjen 2014. godine. 

Sa Univerziteta uslijedilo je obećavajuće saopštenje da će učiniti sve, u granicama njihove nadležnosti, da ispitaju sporni magistarski rad. Rekli su da će sačekati prevashodno izjašnjenje Ekonomskog fakulteta, na kom ga je Bečić odbranio.

Tek nakon skoro tri mjeseca, 12. jula, rukovodstvo tog fakulteta obavijestilo je Univerzitet da su ispitali proceduru odbrane, za koju se ispostavilo da je u redu. Univerzitet je potom saopštio da će se u ovu priču uključiti i Senat koji će, kako su tada rekli, preuzeti radnje kako bi rasvijetlili ovaj slučaj.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, senatori još nijesu vijećali o tome. To pitanje na ranijim sjednicama nije bilo uvršteno kao tačka dnevnog reda, niti ima najava da će uopšte biti. 

Komentari: 2

CRNOGORAC

14. 09. 2018 - 07:08

SIGURNO NIJE JER GA OBRAZ NE SMETA.
Fahro

14. 09. 2018 - 08:31

Prvo prica o srpskom drzavljanstvu gradonacelnika Kotora.....pa onda zatisje ....onda ovaj plagijat.......opet cutnja i muk. Zavrsite vise tu pricu : ako su krivi da se sankcionisu, ako nijesu - slijedi izvinjenje i neko mora da odgovara.
Novi komentar