Ocijenio koordinator Pravnog savjeta MCP SPC

Džomić: Venecijanci sahranili vladin zakon

Prvorazredni je i dosad neviđeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je u avgustu 2015. godine pred Venecijanskom komisijom i pokrenulo postupak ocjene usaglašenosti Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnopravnim aktima, sakrilo od javnosti Nacrt mišljenja pravnih eksperata Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR-a, ocijenio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 07:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Pune tri godine ministarstvo obmanjuje javnost o navodnom i nepostojećem “dijalogu sa Crkvom i vjerskim zajednicama” i navodnim “intenzivnim aktivnostima na inovaciji Nacrta zakona”. A neće da kažu glavno da su međunarodni pravni eksperti Venecijanske komisije i OEBS-a, da se tako izrazim, održali opijelo i sahranili u pravnom smislu riječi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti za koji od njegovog objavljivanja tvrdimo da je diskriminatoran, rigidan, antievropski i neusaglašen ne samo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima nego i sa civilizacijskim dostignućima i svim normama pravne države”, izjavio je Džomić za Dan.

On navodi da je pažljivo uporedio Nacrt mišljenja Venecijanske komisije i OEBS/ ODHIR-a iz novembra 2015. godine sa primjedbama Pravnog savjeta Mitropolije na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti iz septembra 2015. godine.

“Mogu da izrazim zadovoljstvo što je najveći dio naših primjedbi usvojen od pravnih eksperata tih međunarodnih tijela. Tadašnji ministar Suad Numanović i njegova virtuelna Radna grupa nam nijesu vjerovali kad smo ukazivali na sve diskriminatorne apsekte i katastrofalnu neusaglašenost najvećeg dijela odredbi Nacrta zakona ne samo sa Evropskom konvencijom nego i sa pravnim poretkom Crne Gore. Ministarstvo je, osim javnosti u Crnoj Gori, obmanjivalo i Venecijansku komisiju i to se vidi na više mjesta u dokumentu. Na primjer, umjesto da objasne šta su htjeli sa članovima 52 i 53 Nacrta zakona kojim su planirali da oduzmu crkve, džamije, manastire, samostane, bogomolje i svu imovinu crkava i vjerskih zajednica koja je pretrajala komunistički režim, Numanović i njegova nevješta administracija su 11. novembra 2015. godine pisali o novom zakonu o restituciji i obeštećenju koji nema nikakve veze sa njihovim pokušajem da, kako su vrlo precizno Venecijanci kvalifikovali, konfiskuju vjerske objekte. Pokušavali su da se peru nekakvim napomenama od 11. i 26. novembra 2015. godine, ali bezuspješno”, ocjenjuje Džomić.

On ističe da se Venecijanska komisija negativno izrazila o svim ključnim tačkama vjerske politike koja je ovaploćena u Nacrtu zakona.

“Riječ je o Nacrtu zakona koji je totalno neusaglašen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, presudama Evropskog suda za ljudska prava i Smjernicama OEBS-a o vjerskim pitanjima iz 2004. i 2014. godine. Prvo, Venecijanci su konstatovali nesumnjiv, ranije stečeni, davno prepoznat i postojeći pravni subjektivitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori za koji su neki godinama, bez ikakvog pravnog utemeljenja, tvrdili da ne postoji. Dalje, ocijenili su kao veoma diskriminatorne odredbe o tzv. teritorijalnoj konfiguraciji i ambicijama državnih vlasti da se vjerske granice podudaraju sa sadašnjim granicama Crne Gore. Neprihvatljivo im je i uplitanje države u pitanje sjedišta Crkve ili vjerske zajednice u inostranstvu, kao i to što su tražili da se Vlada obavještava prije izbora vjerskih velikodostojnika”, izjavio je Džomić.

Džomić ocjenjuje da u sakrivenom mišljenju Vencijanske komisije leži tajna dosadašnjeg nedonošenja novog zakona. Crna Gora je ovim dokumentom dobila definisane obavezujuće standarde po ovom vrlo važnom pitanju iz domena ljudskih prava.

Venecijanci su, ističe Džomić, jasno zauzeli stav da je nepotrebno da se postojeće crkve i vjerske zajednice, uključujući i SPC, registruju po novom zakonu, već da im se novim propisom mora priznati stečeni pravni subjektivitet.

Komentari: 21

13. VII

14. 09. 2018 - 07:31

Ovo je jedan od izvanjaca kome je CG sve dala a on stalno radi da je sahrani
Vasojević

14. 09. 2018 - 07:53

Dzomic je pokazao vanredno pravnicko znanje,ne samo u ovom slucaju,nego generalno.U svim TV duelima pravnicki je nadvisio rezimlije. Dokaz njihove inferiornosti i stetnosti je i ovaj da su krili izvjetaj ovoliko godina,a puna su im usta rijeci o transparentnosti.
Fahro

14. 09. 2018 - 08:26

Znamo mi svi ko je Dzomic i sta se sve desilo. Vjerskoj zajednici kojoj pripadam ne pogadja vasa situacija i odnos prema crnogorskoj crkvi i obratno. ALI - lazima su uvijek kratke noge bile, tudji znoj i ukradeno je uvijek prokleto bilo. Vidjet cemo kako ce se ova prica zavrsiti. Kako vidim nebas ponajbolje za SPC. Previse ste zla posijali po ovim prostorima. Doslo vrijeme da neko to pozanje.Dakle, otom potom Vasojevicu.
mojega mi dina

14. 09. 2018 - 08:36

Fahro bolan ja se na tvoje mjesto nebih mijesao u vlaske probleme.
Fahro

14. 09. 2018 - 09:51

Ne mijsam se u njihove vjerske “stvari” ,nedao bog.Ali nevolim nepravdu i odje se radi o nasoj CG.Nemogu se hvalit kako je meni dobro dok onaj sto zivi pored mene ima posla sa ovakvima kao sto je Dzomic.
Džoma Diploma

14. 09. 2018 - 09:57

Nemo' da vređaš!
Rašo

14. 09. 2018 - 08:10

Ovo je klasični državni neprijatelj. Ovi što im se sudi za državni udar su za njega mala đeca.
grbalj

14. 09. 2018 - 08:18

Otkude sada ovaj pop.Zar se nije preselio na Kosovo?
Dr JovAnče

14. 09. 2018 - 08:29

Žao mi je nema više Karađorđevića, Nedića, Ljotića i bratije... Za Vas je sad Vaseljenski patrijarh - ikumenikos sinodos, lat. Concilium koji daje pravo, a ne Venecijanska komisija..
62%

14. 09. 2018 - 08:30

Где сте монтенегрини. Не јављате се из мишије рупе. Да вам није маца појела језик.
MNE

14. 09. 2018 - 08:32

Bliži se dan traktorijade. Ovo su vam zadnji trzaji.
montoya

14. 09. 2018 - 10:09

Jedva ga čekam. Ima da vas spakujemo u 4 nahije, i to ako vam albanci daju i toliko.
MNE

14. 09. 2018 - 12:24

Tako ste spakovali i hrvate pa bješe Oluja. Tako ste spakovali i albance pa utekoste na traktore 1999. Tako ćete i odavde, živi bili pa viđeli!
za "montoya"

15. 09. 2018 - 09:15

I ja jedva čekam. Ima da ih spakujemo tako dobro da će još ostati prostora za iznajmljivanje, i ha ha......vidjeće oni konačno Boga svoga!!!!!
Rašo

14. 09. 2018 - 08:44

62./‘ količina ne znači kvalitet. Kako reče onaj pjesnik “ zar vukova nije manje u planini od ovaca”
milica

14. 09. 2018 - 08:34

DŽomić VELIKI, osvjedočeni neprijatelj Crne Gore, javno izvrgava ruglu našu državu, njena ministarstva i ministre, ...uzgred stranac sa radom na crno u uzurpriranim Crnogorskim kulturnim dobrima, devastator naših starina, graditelj bespravnih objeklata, poslodavac armiji neprijavljenih stranih državljana, zaštitnik terorista optuženih za izazivanje nereda u Crnoj Gori, osnivač medija koji truju narod i snimaju emisiju sa pritvorenicima,...baza svega što nam o glavi radi...ĐE SI DRAGA MOJA DRŽAVO CRNA GORO, PROBUDI SE DOK SI JOŠ NA VRIJEME....
Oj milice komsinice

14. 09. 2018 - 08:47

Mozes da ga volis ili ne al Dzoma je prosto superioran i kao takav moze da se isprdava sa nezalicama .Ne moze se tako otimati postoji neko pravo i zakoni domaci i medjunardni .
L Dabanović

14. 09. 2018 - 10:55

O mučite svi vi koji predstavljate narod otrcana srpstva i duha.Da nijeste otrcane duhovnosti i srpstva poštovali bi CPC-koja časno očuva Hristov Krst.A CPC svim časnim narodima i državama Krsta Hristova na Balkanu može bit samo za primjer i jedina-koja je zanavijek s crnogorskim narodom na bojnom polju časno očuvala Hristov Časni Krst.A time i časno stekla autokefalnost dokle postoji crnogorski narod i država.A dok ima naroda i država Časnog Hristova Krsta na Balkanu-CPC ima počasnu autokefalnost da nemora od nikog kupovat samostalnost i nikog podmićivat.A ako među narodima i državama Hristova Krsta na Balkanu nema nikog da poštuje Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu i da im služi za primjer kako se časno umire i gladuje za Krst Časni i Slobodu Zlatnu-onda tu nema ni časne države ni naroda Časnog Krsta Hristova.
Milo Vujovic

14. 09. 2018 - 11:47

Nepostoje ti Vanzemaljci a ne tzv.Venecijnci koji će vas Okupatore ilegalne iz tzv.sPc. Spasiti onoga šta Uskoro Slijedi je da Vlast Zakonski Ukine Okupatorski Akt(Dekret)Zločinca karađorđevića,Skojim se Automatski Ukida Okupatorska ilegalna tzv.sPc.jer do 1918.g. nije Postojala u Crnoj Gori !! a vi Četnici uradite Opjelo Vama i tzv.Venecijancima,da vi se Prizna stečeno pravo za Učinjeni Genocid đe ste Brutalno Pobili i Poklali više od 10.hiljada Naše Braće i Sestara i Ukinuli Nam Državu i CPC i Oteli Sve Naše Hramove i vi Tražite da vi se Prizna Pravo na Učinjeni Zločin !! Vlast Zna da Sve Drugo do Ukidanja Okupatorske ilegalne tzv.sPc. Vodi u Brutalne Sukobe,jer Crnogorska Nacija Neće Nipokoju Cijenu Dozvoliti da se LEGALIZUJE Okupatorski Mega ZLOČIN !!
Boban Bg

14. 09. 2018 - 13:15

Ne znam ko je zastupao državu, ali da me neko ubijedi da je pravno valjana registracija MCP u Beogradu po zakonu SFRJ iz 1977. nakon nestanka te države i proglašenja suverene Crne Gore moguće je samo kad poludim. Jesu li rekli Venecijanskoj komisiji da Beograd nije dio CG? Znaju li oni da svako strano pravno lice koje se ne registruje u CG ne može posjedovati nekretnine? Kao da živimo u limbu pa može da nam se svaka stupidarija podmetne!!!
SPC

15. 09. 2018 - 08:45

Obrazovane su ŇbandeŇ, koje su kao Huni pustošili krajeve jedan za drugim, pljačkale crnogorsku sirotinju, skrnavili grobove predaka, vukući kao divljaci, po blatu, kosti Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog, samo za to, što su svečevi crnogorski”. BOŽIĆNI USTANAK U CRNOJ GORI 1919 - 1926: Srpska okupaciona vojska i policija, pomognuta dijelom “zabludjelom” crnogorskom omladinom, u rasturanju crnogorske države činila je masovne zločine po Crnoj Gori.
Novi komentar