Na osnovu rješenja i naloga urbanističko-građevinskog inspektora iz Pljevalja

Porušeno 12 vikend kućica na Žabljaku

Na osnovu rješenja i naloga urbanističko-građevinskog inspektora iz Pljevalja Zorice Čolović, juče je srušeno dvanaest vikend kućica u izgradnju u naselju Tepačko polje na Žabljaku. 
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 08:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Akcija rušenja obavljena je uz asistenciju policije. Objekti su vlasništvo preduzeća DOO Don investment iz Budve, a kako tvrde investitiotri trebalo je da predstavljaju dio novosagrađenog vikend kompleksa vrijednog 2,5 miliona eura. Izvođač radova porušenih objekata je preduzeće Jasen DOO Pljevlja, vlasništvo Sava Stevanovića.

“Predat je zahtjev za legalizaciju, urađen potreban elaborat i izvađen posjedovni list iz katastra. Nije bilo nikakvog razloga za rušenje, ali je rušenje obavljeno”, kazao je za Dan Melvudin Mujanović, pravni zastupnik firme Don investment iz Budve koja je investitor čitavog posla.

Iz preduzeća DOO Don investment naglašavaju da su im inspektori saopštili da imaju pravo da tuže lokalnu upravu na Žabljaku i da na taj način nadoknade štetu, Tvrde da su posjedovali svu neophodnu dokumentaciju za početak radova, te da su o svemu obavijestili nadležne organe i službe.

Takođe tvrde da je inspekcija naložila rušenje objekata a da ih pri tome nijesu obavijestili na način kako to zakon propisuje.

“Zahtjev za legalizaciju podnesen u roku, urađen i predat elaborat, uknjiženo u katastar, izvađen posjedovni list. Znači sve je bilo pripremljeno od dokumentacije i obaviješetna republička inspekcija o svemu. Prevareni smo, kompletnu dokumentaciju za te kućice posjedujemo, u zakonskom roku je predat zahtjev za legalizaciju, podvlačimo za sve posjedujemo elaborate. Kućice su uknjižene u katastar, posjedujemo list nepokretnosti. Sada je porušeno 12 vikend kućica ukupne vrijednosti oko 250 hiljada eura. Kućice su bile okrovljene i obložene spolja. I bez obzira na sve to usmeno smo obaviješteni o datumu rušenja objekata”, kazali su za Dan iz DOO Don Investmenta.

Nakon usmenog obavještenja o rušenju, kako dalje ističu, zatražili su razumijevanje od nadležnih ali je isto, kako kažu izostalo.

“Nijesu bili ni za kakvu saradnju i dogovor. Nijesu nam dozvolili da obavimo samorušenje zbog manje štete. Čak nijesmo zvanično dobili obavještenje, opomenu ili bilo šta što bi predhodilo rušenju. Nijesmo dobili bilo kakav akt o rušenju, Kao firma nikada nijesmo dobili ni rješenje o obustavi radova. Jutros, prilikom rušenja govore da su to uradili, da su zakačili neka rješenja tamo ili ovamo, ali zvanično nama nijesu ništa dostavljali”, tvrdi investitor i naglašava da je šteta nekoliko stotina hiljada eura.

“Trenutna direktna šteta je oko 250.000 eura, to je ono što su polomili, a stvarna šteta je mnogostruka. Nemamo primjedbu na policiju, ljudi su radili svoj posao. Što se tiče građevinske inspekcije i firme koja je rušila objekte, bilo je očigledno da to rade sa posebnim zadovoljstvom. Uradili su to na jedan krajnje neprimjeren način”, istakli su iz DOO Don investment iz Budve naglašavajući da će pravdu potražiti preko nadležnih institucija i sudova.

Glavni republički građevinski inspektor za Pljevlja i Žabljak Zorica Čolović za Dan je rekla da nije nadležna da daje izjave o rušenju vikend naselja na Žabljaku već da za sve što nas interesuje obratimo Upravi za inspekcijske poslove. Iz Uprave za inpekcijske poslove ljubazno su odgovorili da povodom ovog slučaja trenutno ne mogu ništa reći, te da im se pitanja upute na mejl adresu, a oni će se potruditi da narednih dana odgovore.

Komentari: 0

Novi komentar