Saslušani roditelji bebe zamijenjene u KCCG

Umjesto dječaka, dali im djevojčicu

Roditelji muške bebe koja je prilikom zamjene novorođenčadi, 15. maja u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore KCCG data drugim roditeljima, saslušani su juče u podgoričkom Tužilaštvu, gdje su ispričali da su prilikom otpusta bebe čekali sat i 45 minuta, jer je njihovog sina kući odnijela druga porodica.
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 08:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema informacijama Dana iz tužilaštva, bračni par čija je beba zamijenjena i čiji je slučaj danima bio u žiži javnosti dobio je dječaka, ali su prilikom dolaska kući utvrdili da su iz porodilišta iznijeli djevojčicu, što je i jedini razlog da se nesvakidašnji incident okonča bez većih posljedica.

Iz KCCG su se pravdali da su roditelji već na parkingu bolnice utvrdili da je beba zamijenjena.

Advokat Ranko Radonjić, zastupnik bračnog para iz Podgorice čija je beba prilikom otpuštanja predata drugim roditeljima, kazao je za Dan da su oni juče tužiocu predočili čitav slučaj i da će nakon što se izvrši uvid u spise predmeta pokrenuti parnični postupak protiv Kliničkog centra zbog velikog propusta.

“U posebnom postupku ćemo tražiti naknadu za štetu nanesenu roditeljima. Oni su više od sat i 45 minuta čekali da im predaju bebu koju su u Kliničkom prethodno dali drugoj porodici. Za to vrijeme ih niti medicinska sestra, protiv koje je pokrenut postupak, niti iz same ustanove, nijesu obavijestili da je došlo do zamjene beba i da je njihovo dijete dato drugome, već su im govorili da moraju da sačekaju dok ne završe otpusnu listu. Vjerovatno su tada vidjjeli da su napravili propust i bebu dali drugoj porodici. Namjerno su sakrili propust i to pravdali nekakvim ispisivanjem otpusne liste, dok su moji klijenti čekali. Juče smo saznali da su se roditelji drugog novorđenčeta tek nakon 45 minuta vratili sa tuđom bebom, a ne poslije pet minuta, kako su iz KCCG saopštili za medije. Znači, oni su otišli kući gdje su utvrdili da beba nije njihova i nakon toga su se vratili u porodilište i uzeli svoje dijete. Iako su htjeli da predstave da je u pitanju bio beznačajan i miniran propust, ispostavilo se da se desilo znatno više od toga”, ističe Radonjić.

On naglašava da im nije cilj da se naplati velika odšteta, već da se utvrdi odgovornost bolnice i ne zataškava ovakav slučaj. Kazao je da drugom bračnom paru, kojem je dato dijete njegovih klijenata nije uručen poziv iz tužilaštva i oni će naknadno biti saslušani.

“Tražićemo određenu nadoknadu, ali još nijesmo utvrdili o kojem iznosu se radi”, rekao je Radonjić.

On je ranije kazao da sa roditeljima čija je beba zbog propusta bila van bolnice ni nakon tri mjeseca niko od nadležnih nije stupio u kontakt, zbog čega su rezignirani ovakvim odnosom.

Komentari: 0

Novi komentar