Nakon pisanja Portala Analitika

Krivična prijava protiv SPC zbog uništavanja kulturnog blaga na Prevlaci

Crnogorski pokret je podnio krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, zbog krivičnoga djela uništenja kulturnoga dobra iz čl. 253a Krivičnoga zakonika Crne Gore, a u vezi s članovima 2, 6, 9 Zakona o zaštiti kulutrnih dobara, Sl. br.49/10.
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 09:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Krivična prijava je uslijedila nakon serije tekstova Portala Analitika u kojima se navodi da SPC nelegalno izvodi radove na Prevlaci i devastira kulturno blago.

"Srpska pravoslavna crkva - Mitorpolija crnogorsko-primorska, namjerno devastira zaštićeni arheološki lokalitet, manastirski kompleks sa crkvom Svetog Arhanđela Mihaila i crkvom Svete Trojice na prevlaci kod Tivrta, kulturno dobro, koje je kao takvo upisano u registar spomenika kulture. Taj lokalitet je materijalno śedočanstvo iz vremena Dukljanke kraljevine, i predstavlja crnogorsku nacionalnu vrijednost nulte kategorije. Namjera Srpske crkve je da uništi najstarije tragove crnogorske prošlosti i istovremeno, nadgradnjom novoga manastira, śedišta budućega bokokotorskoga episkopa Beogradske patrijaršije, reinterpretira ga kao srpski spomenik kulture. Radovi se izvode bez odobrenja nadležnih službi za zaštite kulturne baštine", kaže se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Šta kaže zakon: Zakonom o zaštiti kulturnih dobara sl. list Crne Gore", br. 49/10 od 13.08.2010, članom 2, stavovi 1 i 2, propisano je da je kulturno dobro svako nepokretno, pokretno i nematerijalno dobro za koje je, u skladu sa ovim zakonom, utvrđeno da je od trajnog istorijskog, umjetničkog, naučnog, arheološkog, arhitektonskog, antropološkog, tehničkog ili drugog društvenog značaja koje može biti u državnoj ili privatnoj svojini, što je slučaj s ovim arheološkim lokalitetom na Prevlaci kod Tivta.

cpokokoČlanom 6, stavovi 1 i 2, Crna Gora je obavezana da obezbjeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji, uključujući unutrašnje vode i teritorijalno more. A vlasnici i držaoci kulturnih dobara, uključujući i vjerske zajednice, dužni su da čuvaju, poštuju, održavaju i pravilno koriste kulturna dobra koja pośeduju ili koriste, uključujući i navedeno kulturno dobro. Članom 9, stavovi 1 i 2, propisano je da niko nema pravo da vrši bilo koju radnju kojom se može prouzrokovati šteta na kulturnom dobru, i nema pravo da ošteti, uništi ili prisvoji kulturno dobro, na način kako to u ovom slučaju radi Srpska pravoslavna crkva. Dok je Krivičnim zakonom Crne Gore, članom 253a, zaprijećeno počiniocu oštećenja i uništenja kulturnoga dobra kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Ova kaznena djela, kako navodi Crnogorski pokret, Srpska pravoslavna crkva ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zadnjim namjerama, promjene identiteta prostora i brisanja tragova crnogorske prošlosti. Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protiv Srpske pravoslavne crkve - Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog devastacije, zaštićenoga arheološkoga lokaliteta na Prevlaci kod Tivta, prvorazrednoga nacionalnoga spomenika kulture, i odredi joj kaznu koja odgovara težini djela.

Crnogorski pokret je podnio već nekoliko prijava zbog nezakonitog ponašanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Smatramo da je za sve naše prijave državno tužilaštvo bilo u obavezi da pokrene postupke po službenoj dužnosti, jer je njihova prevashodna uloga zaštita zakonitosti, bez obzira o kome se radi. Pravda mora biti neselektivna uz strogo poštovanje zakona Crne Gore. I u tome ne smije biti ni arbitrtarnosti niti bilo kakvih kalkulacija, uključujući političke. Očekujemo da se tužilaštvo oglasi povodom svih naših podnijetih krivičnih prijava, kako bismo upoznali javnost sa sudbinom naših podnijetih osnovanih tužbi", zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 22

Sramno

14. 09. 2018 - 10:23

je kada, pored Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Ministarstva kulture, prijavu podnosi Crnogorski pokret. Pa zašto oni primaju plate? Pita li njih Vlada što oni rade i čemu služe?
Zalbe

15. 09. 2018 - 02:15

Apsolutno. Gospodo imate na web-u njihove email adrese pa se zalite. Ali je vazno da zalbe budu uctive i iskljucivo faktografske.
Milo Vujovic

14. 09. 2018 - 11:11

Uzaludne su 1000 Krivičnih Prijava Protiv Došljaka Okupatora ilegalnih iz tzv.sPc.jer su oni ispostava DPS -a koju oni Javno Podržavaju i Plus Zidaju im Moravske Hramove po Crnoj Gori za Zahvalnost za Učinjeni KULTUROCID i za Mega Pljačkanje Crnogorske Nacije,sada se Vidi da je korumpirano Sudstvo dio DPS-a,Zamislite ovo Nema ni u Africi a ne u Jednoj Pravnoj Državi da se Podnesu više od 1000 Krivičnih Prijava a da tzv.Sudstvo Nijednu nije razmatralo a kamoli Riješili u ime Pravde i istine !!ako ova Vlast Uskoro ne Ukine Zakonski Okupatorski Akt (Dekret)Zločinaca karađorđevića,skojim se Automatski Ukida ilegalna Okupatorska tzv.sPc. ,što je Jedina istina i Pravda jer Okupator Nije Postojao prije 1918.g.u Crnoj Gori,to će Biti Krunski Dokaz da DPS i Okupatorska ilegalna tzv.sPc. je Jedna Partija,a Crnogorska Nacija se Mora Pobuniti Protiv ove Vlasti i Okupatorske ilegalne tzv.sPc.i Razbiti njihovu Profitersku Harmoniju i Riješiti Pitanje Svih Pitanja za Naš Opstanak !!
Crnogorac sam

14. 09. 2018 - 11:36

Odakle crpite toliku mržnju . Crnogorcima nije jasno đe li je taj prokleti izvor na koji se napajete?
Boban Bg

14. 09. 2018 - 12:43

Dosadni ste sa tim pričama o mržnji. Radi se o krivičnom djelu za koje je zaprijećena kazna do 8 godina. Za što se vi zalažete? Da se žmuri na krivična djela? Lijepu državu zagovarate! A ti si Crnogorac kao ona Milica "zavetnica" kojoj je Amfilohije pjevao na svadbi.
Bel ami

14. 09. 2018 - 13:57

Glavni shef SPC u Crnoj Gori, Amfilohije je "izvor" odakle se se svi napajaju. Kada biologija sa Amfijem ucini svoje, tolerantna CPC ce biti ona, koja je znati sa susjedima normalno razgovarati.Bez kicenja tudjim perjem kao sto radi SPC i svi oni do Beograda.
Kuku vama

14. 09. 2018 - 14:22

Pojedoste se živi -a zeleno zlo vam curi !!!!
Takvi

14. 09. 2018 - 14:22

Crnogorci ka što si ti su na portalu Kurir.
NIJESI TI CRNOGORAC

14. 09. 2018 - 14:28

No ti nama reci đe se vi napiste, izvor znamo da je u Srbiju! Može biti da ti je majka iz Srbije a ako ne onda je žena 100%!
Milo Vujovic

14. 09. 2018 - 14:57

Ti si Crnogorac ka jesam li Ja Kinez,a Crnogorcima koji su iskreni Crnogorski Domoljubi Mora da im je Jasno da u Crnogorcima Postoji Osvetnički Gen i njima je Jasno koji je Naš izvor za Mržnju kojom se Napajamo !!u Svakog iskrenog Crnogorskog Domoljuba Postoji Mržnja prema Nepravdi Neprijateljima i Okupatorima,koji su Nam na Podmukli Način Ukinuli Državu CPC i Oteli Sve Naše Hramove i Uradili Nam Genocid u kojem su Meni Ubili moga Đeda i još 8-10 Bližnjih Rođaka i više od 10.hiljada Naše Braće i Sestara,sada Znaš Odakle Postoji Naša Mržnja prema Okupatorima iz 1918.g. a Sve Nam je to Urađeno na Prevaru i Podmukli Način,a Poslije istorijjski Tok nije Nama Crnogorcima Dozvolijo da se Revanširamo tj.Osvetimo prvi Put u Našoj Dugoj Slavnoj istoriji,za Sve ovo i to je ta Rana koja Neće Nikada Zarasti, ko zna može će i taj dan doći,a Mi Nikada Nesmijemo Oprostiti a kamoli Zaboraviti Sve ovo !!
Niko

14. 09. 2018 - 11:48

Neka zabludjeli Srbi crnogorski na mlatarjte svašta :) :) :)
Jeko

14. 09. 2018 - 12:00

Ovi iz CP bježe od istine ko đavo od krsta
Nick

14. 09. 2018 - 12:48

Konačno neko da se seti.Bravo.
Zoran

14. 09. 2018 - 13:00

A na sve te prijave drzava crna gora nista ne preduzima.
Ko koga ovđe

14. 09. 2018 - 14:21

zahebava podnošenjem krivičnih prijava? Najbolje da je moja nepismena baba podnese. Potrčkala vlasti po narudžbi bačaju prašinu u oči. Ranko Đonović nema kad od građevinskih radova pa su zadužili dokonog Vučinića. Jer da se to želi riješit vlast bi makar jednom pokazala zube.
ratko

14. 09. 2018 - 14:48

Dokle ce vlada,tuzilastvo i ispekcija da zmure pred vandalizmom SPC.
Brdo vise Bara

14. 09. 2018 - 18:30

Dokle...?? Dok Amfi ne preda dusu Bogu odn djavolu sa kojim je ovaj stalno u kontaktu. .
Kotoranin

14. 09. 2018 - 16:27

Kada oni koji su plaćeni,ali ne i stručni da dignu glas i štite kulturno dobro znanjem, onda su i ovakve političke reakcije dobrodošle. Nažalost Crna Goradanas nema arheologa od kapaciteta ili ako ih ima oni su danas penzioneri. Osim arheologa Lutovca ostali su samo kopači zemlje bez znanja ili ih ima a arheologijom se ne bave.S toga radi spapsavanja obraza crnogorske nauke ,radove pod hitno uz najstrože novčane kazne ovo kontaminiranje arheološkog spomenika prije nego bude kasno radi časti i ugleda struke, treba prekinuti.
Peśo

14. 09. 2018 - 18:44

AFERIM....! Pokret ima podršku, jer se bori za crnogorsku stvar i nemože pogriješiti. Nema države u okruženju koja dozvoljava da im tuđinci zluradi vršljaju po državi.Nedamo izvanjcu da nam prekraja istoriju i zemlju..
CRNOGORSKI 007

14. 09. 2018 - 21:11

NEMA PANIKE ,USKORO CE SE SVE ZAKONOM UREDITI,BIT CE KAO I SA POJASEVIMA,,NECU DA GA VEZUJEM,,PA KAD PLATI KAZNU ,SAMA RUKA GA VEZUJE,E TAKO CE BITI TJ KAKO DRZAVA HOCE,,JER NIKO NIJE JACI OD NJE,,.SAVET ,UMIRITE SE.
Krivičnu prijavu treba podniji

15. 09. 2018 - 08:02

Prema direktoru za Upravu za zastitu spomenika kulture, zato sto nije preduzeo svje mjere i radnje u zaštitu spomenika kulture. Nego je to mirno posmatrao.....i fingirao da nesto radi a sve u korist SPC....sto je zloupotreba sluzbenog polozaja...
@

15. 09. 2018 - 09:40

Tako se radi u normalnim državama. U našoj se na ta mjesta i u razne stručne Komisije postavljaju oni koji će služiti isključivo vlasti, a li ne i struci i zakonu.
Novi komentar