Reagovanje

Vlada: „Mišljenje“ Venecijske komisije o kojem govori SPC ne postoji

Venecijanska komisija demantovala je  tvrdnje pojedinih zvaničnika SPC prema kojima je Vlada sakrila navodno mišljenje VK o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, objavila je Vlada. Iz Vlade je saopšteno da to "mišljenje" - ne postoji.
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 15:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

"VK navodi da je greškom objavila radni dokument, ali da on nikada nije poslat Vladi CG", objavljeno je na Tviter nalogu Vlade.

Nedugo zatim, stiglo je zvanično saopštenje Vlade u kome se navodi da je tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je Vlada Crne Gore sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti apsolutna neistina.

"Drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Istina je da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno. Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat. Vlada Crne Gore će, bez obzira na ovu prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti i jednakosti svih vjerskih zajednica u građanskoj Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić kazao je danas za "Dan" da je "prvorazredni i dosad neviđeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje je u avgustu 2015. godine pred Venecijanskom komisijom i pokrenulo postupak ocjene usaglašenosti Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnopravnim aktima, sakrilo od javnosti Nacrt mišljenja pravnih eksperata Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR-a".

vkomisija

Komentari: 13

CRNOGORAC

14. 09. 2018 - 16:51

A SAD PRAVNIKA SPC DZOMICA TREBA PROCERATI IZ C.GORE ZBOG LAZNE PROPAGANDE KOJU VODI ON I NJEGOVA CRKVA PROTI VLADE NARODA C. GORE.
Srpska laž

14. 09. 2018 - 16:55

Sve što Srbi izgovore jew laž. Pa čak i kada kažu da je mlijeko bijelo, oni lažu.
Тото

14. 09. 2018 - 21:58

Dela se potpisi, junacino.
Objektivni

14. 09. 2018 - 22:50

Potpisi se ti , manipulantu . A da SPC laze to je jasno kao dan . Takve lazavine , prevaranata i svastočinja kao njih Balkan gledao nije . Svaka vam je kao Irinejeva . I zaboravio si nesto . Izasli smo kao pobjednici i protiv Sloba , Momira , B.Kostića , Kostunice , Borisa Tadica , Havijera Solane , Putina .... Pa cemo i protiv Amfija . Mozete se koprcati koliko hocete ali nemate šanse . Imovinu koju ste drpili morate vratiti i uklopiti se u zakone CG . To ce biti tako . U suprotnom nece biti nas Crnogiraca i drzave Crne Gore . Pa cemo vidjeti dje ce to izaci .
danilo s.

15. 09. 2018 - 11:50

A sto se vi ne potpošete g. Toto?
lolo

14. 09. 2018 - 18:07

Ne znam ko moze bit iznanadjen, cujes lazu u SPC :))
Rašo

14. 09. 2018 - 18:19

U laži su kratke noge ili ko se topi za pjenu se hvata. Lažu i izmišljaju kao što su uvijek i radili samo da bi zadržali crkvenu imovinu u kojoj kao uzurpatori i paraziti borave od 18- te. Po crnogorskim crkvama i manastirima postavili svještenike iz Bosne , Srbije i drugih krajeva, samo nema Crnogoraca, njih su poslali vani da lm slučajno ne zasmetaju. Vratiće se Crnogorci u svoje Crkve i Manastire. Vratiće Crnogorska crkva autokefalnost kao što je i država vratila samostalnost.
Peśo

14. 09. 2018 - 18:40

SPC je crkva koja laže u ime Boga?. Zaboravila deset Božijih zapovjesti. Sve će učiniti da i dalje drži Crnu Goru pod stražom u pokušajima prevrata njene državnosti. Vakat je da su to uviđeli gospoda na Vlasti, što smo mi obični Crnogorci duhovno i materijalno poniženi i obespravljeni.
Istoricar

14. 09. 2018 - 19:43

Đžomića strpati u pljevaljski rudnik
Ćalasan

15. 09. 2018 - 14:43

NE, NEGO ĐžOMIĆA vratiti U Lopatnicu odakle su ga seljani oćerali kao problematičnog dječaka, sa napomenom, da se i dalje NEPOŠTENO VLADA!
Miro

14. 09. 2018 - 19:53

Poslata vladi ili ne, tekst mišljenja stručnjaka venecijanske komisije postoji i jasan je kao dan. Tu nema ništa sporno za zapadne standarde kojima težimo, ispoštovani su pravo i pravda, istirijski i pravni kontinuitet pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Svako drugo nametnuto riješenje biće izliv bezakonja i pokušaj nasilne otimačine na prevaru crkvene imovine u Crnoj Gori.
Duka

14. 09. 2018 - 23:13

Mislim da je doslo vrijeme da se Dzoma kupi put rodnog kraja.
Vrhovna komanda i izvodjaci ra

15. 09. 2018 - 06:13

Džomic je jedan od “izvodjaca radova”, pukovnik je na vrhu bezbožne, uzurpatorske i petokolonaske organizacije SPC u Crnoj Gori, a “mozak” najvećih protivnika Crne Gore je u Beogradu u klero- fasistickom djelu Sinoda SPC, potpomognutim djelom intelektualne i političke “elite”. Svi zajedno su zakleti vjekovni neprijatelji Crne Gore kao samostalne gradjanske države.
Novi komentar