Povodom smrti Cerovića; Simović: Blagoje ostavio dubok trag

Povodom smrti profesora Blagoja Cerovića, koji je preminuo juče u 71. godini, danas je u sali Skupštine Opštine Nikšić održana komemorativna sjednica.
Objavljeno: 14. 09. 2018 - 15:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od Cerovića se oprostio potpredsjednik Vlade Milutin Simović, i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

Simović je kazao da ima tešku, ali časnu dužnost da se u ime Demokratske partije socijalista oprosti od dragog čovjeka i prijatelja, partijskog kolege Cerovića.

“Sa našim Bagom uvijek je bila posebna čast i zadovoljstvo zborit. Zato je danas posebno teško zborit na oproštaju sa njim. Blagoje je svojim nesebičnim doprinosom partiji, gradu, Univerzitetu i državi ostavio dubok trag i obezbijedio časno mjesto u nacionalnoj memoriji. Blagoje Cerović je bio univerzitetski profesor, poslanik, gradonačelnik Nikšića, dekan Filozofskog fakulteta i nepokolebljivi borac za čast, dostojanstvo i nezavisnost Crne Gore. Kada je bilo biti ili ne biti, on je među prvima znao đe mu je mjesto, kao i njegovi preci ban Novica, kapetan Gruban i toliko Cerovića i drugih znamenitih Crnogoraca”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je kazao da je Cerović bio jedan od uzdanica koji su pomogli i doprinijeli da ovovremena Crna Gora zakorači na put obnove nezavisnosti, put do moderne, evroatlantske, evropske, stabilne i napredne Crne Gore.

“I zato je dostojan najvišeg pomena. Blagoje Cerović je bio nadasve dobar, hrabar, mudar, sposoban i plemenit čovjek, izuzetnog obrazovanja, intelekta i duha. Njegova plemenita, topla i blaga narav, srdačnost i vedri duh, njegova spremnost da sasluša i da mudri i iskreni savjet, ostaće da žive u našim sjećanjima. Danas se opraštamo od pedagoga i profesora koji je izveo brojne generacije, partijskog pregaoca, narodnog čovjeka, uvaženog i cijenjenog sugrađanina, poznatog i priznatog svuda đe je radio i kuda se god kretao”, rekao je Simović.

komemoracija-cerovicu-1

Dodao je da je Cerović kao gradonačelnik u posebno izazovnom periodu od 1991-1998. godine, obilježio jednu epohu u razvoju Nikšića.

“Naš Blagoje se nije hvalio svojim naučnim radom, tako da smo za nagrade za njegove naučne radove saznavali slučajno, a dolazile su čak i iz dalekog Japana.Naš Bago je uvijek bio sa ljudima, poštovao je ljude i vjerovao ljudima. Imao je jedinstvenu sposobnost da životne izazove sagleda sa vedrije strane, da se našali na svoj račun, da podijeli sa ljudima i daće i nedaće i učini život ljepšim i lakšim, sa sebi svojstvenim optimizmom i vedrim duhom. Vjerovali smo da će životna partija šaha našeg Baga trajati duže i da ćemo još dijeliti njegovu toplinu i mudrost. Umjesto toga, ostaje nam uspomena na Blagoja, koju ćemo pažljivo njegovati i čuvati”, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, kazao je da je Cerović kao izuzetan profesor dao je ogroman doprinos u obrazovanju brojnih generacija mladih ljudi, ali i kao dekan Nastavničkog fakulteta od 1986. do 1988. godine i Filozofskog fakulteta od 1988. do 1990. godine i 2008. do 2014. godine.

“Naš dragi Blagoje je od 1990. do 1998. godine u dva mandata bio predsjednik opštine Nikšić. To su bile možda i najteže godine u novijoj crnogorskoj istoriji. Ratni vihor je harao u okruženju i trebalo je mnogo mudrosti i hrabrosti da se sačuva mir u Nikšiću, pa i u Crnoj Gori. Blagoje je bio pravi čovjek za takve izazove. Svojim mudrim riječima ponekad protkanim sa dozom humora smirivao je tenzije i uspijevao da pokrene investicije u gradu poput Sportskog centra, Gimnazije, puteva”, poručio je Grbović.

Prisjetio se da je njegova saradnja sa profesorom Cerovićem počela 80-tih godina kroz šahovsku igru i takmičenja.

Blagoje je bio dobar šahista, a još bolji šahovski radnik.

“Od 1996. do 2004. godine bio je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore kada crnogorski šahisti postižu najbolje rezultate u svojoj istoriji. Šahovski klub „Budućnost“ i Šahovski klub „R. Bojović“ 1999. i 2000. osvajaju Prvenstvo Jugoslavije i Kup Jugoslavije.Posljednjih pet godina Blagoje je bio predsjednik Šahovskog kluba ‘Nikšić'”, naveo je Grbović.

Istakao je da veliki stručni i društveno politički rad je učinio Blagoja poznatim ne samo na prostorima Crne Gore.

“Uvažavali su ga i mladi i stari, a kada je trebalo stišavati tenzije u gradu obavezno su zvali Blagoja, da svojom smirenošću i mudrošću da savjet koji je uvijek imao efekta. Nikšić će odlaskom Blagojevim, kako reče Šekspir „u zemlju s čijih međa još nijedan putnik vratio se nije“, ostati mnogo siromašniji, za duh i um dobrog i mudrog Blagoja”, naveo je on.

Komentari: 0

Novi komentar