Radi se o preliminarnom tekstu

Savjet Evrope: VK nikada nije izdala mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Savjet Evrope negirao je danas da je Venecijanska komisija objavila mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u kojem se kritikuje niz predloženih odredbi.


Objavljeno: 14. 09. 2018 - 16:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podgorički list Dan objavio je juče da su Venecijanska komisija i OEBS ocijenili da bi konfiskacija crkava i njihove imovine koju je Vlada Crne Gore planirala Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. predstavljalo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Pojedini zvaničnici Srpske pravoslavne crkve su naveli da je Vlada sakrila mišljenje Venecijanske komisije.

Savjet Evrope je danas saopštio da je "Nacrt zajedničkog privremenog mišljenja Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR o Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori" datiran sa 27. novembar 2015. "greškom bio dostupan na sajtu Komisije".

"Takav dokument je sasvim preliminaran tekst koji nikada nisu potvrdili izvjestioci, kao ni sama Komisija. Kao takav, on nikada nije prenosio stavove ni Venecijanske komisije ni izvestilaca OEBS/ODHIR", navodi se u saopštenju.

Savjet Evrope dodaje da taj dokument nikada nije prosljedjen crnogorskim vlastima i da rad na njemu nije završen zato što je povezan s nacrtom zakona od kojeg je odustalo crnogorsko Ministarstvo za ljudska prava i nacionale manjine. 

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocijenio je prethodno da je prvorazredni i nevidjeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sakrilo od javnosti mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti.

Crnogorska vlada saopštila je danas da je tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je apsolutna neistina da je Vlada sakrila od gradjana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti.

"Drskost i nesumnjiva zla namjera s kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC s ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne verske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi veroispovijesti", navela je Vlada.

Vlada Crne Gore je dodala će bez obzira na "prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode veroispovijesti i jednakosti svih verskih zajednica u gradjanskoj Crnoj Gori".

Komentari: 11

Vesna

14. 09. 2018 - 17:27

Dokle cemo trpjet lazi i manipulacije Dzomica i SPC!!????
Rašo

14. 09. 2018 - 18:07

Rano su se poradovali ovi uzurpatori Crnogorskih crkava , manastira i druge crkvene imovine. Sve će biti vraćeno Crnoj Gori .
kamata

14. 09. 2018 - 18:09

Džoma, ..........................! On komentariše nacrt zakona, a radi mimo zakona. .........vu treba procesuirati.
Тото

14. 09. 2018 - 18:36

Greskom bio na sajtu. Aha.
Amfilohijeva šarenica

14. 09. 2018 - 19:06

Opet će popovi jahati magarce a ne džipove.
Guest_43618

14. 09. 2018 - 20:45

O BOZE MOZ LI SE SA OVE STRANE ISTA CUTI POSTENO I ISTINITO
Mihailo,Bgd

14. 09. 2018 - 21:10

SPC u CG ne radi to iz neznanja. Njen je osnovni cilj da konstantno proizvodi raskole i sukobe u CG. Da u ime slobode vjere i žive crkve božije manipuliše i čini nezakonite i nemoralne radnje po CG. Ona odavno nije religiozna nego ideološko politička anticrnogorska organizacija. Šta znači da će ona biti "predmet pažnje" države CG u buduće.?Kako kaže Predsjednik. Šta se čekalo i do sada!
Тото

14. 09. 2018 - 22:05

Znaci nadjes na zvanicnom sajtu dokumebt, objavis ga, a onda ti kazu da si falsifikator. Interesantno.
Objektivni

14. 09. 2018 - 22:40

Savrseno znas da i ako izadje na nekom sajtu ne znaci da je to taj dokument . Nije vam palo na pamet da to moze biti prijedlog , radna verzija , necije izdvojeno misljenje ... Itd . Itd . No , vazno je da od Džomiceve price iz novina koje su osnovali KOS i BIA nema nista. Mnogo je zanimljivije ono sto uskoro slijedi a to je zvanicno priznanje Ukrajinske , Makedonske i Crnogorske Crkve . Mozete se Toto na nos pobiti ali se stvari moraju vratiti u normalno stanje . CPC u granicama CG . To ne iskljucuje i postojanje djelova Beogradske patrijarsije u CG pod odredjenim uslovima . Ali CPC se jednostavno MORA vratiti tamo dje joj je mjesto . Sve drugo nije normalno . A svijet ipak mora počivati na nekim pravilima .A ne na laži i lupeštini .
"ОБЈЕКТИВНИ"

15. 09. 2018 - 08:43

Објективно је да на географском простору Црне Горе постоји Српска православна црква већ 800 година. Објективно је да СПЦ у Црној Гори подржава 62% грађана. Објективно је да у Црној Гори постоји Црногорска православна црква, одскоро регистрована у полицијској станици. Објективно је да СПЦ поседује своју имовину, цркве и манастире укњижене у легалним институцијама и на легалан начин у Црној Гори. Ако неко мисли да имовина СПЦ коју поседује није легално укњижена, постоји ваљда Суд који треба да ова питања разреши. Потпоно је непримерено вређање и ниподаштавање свештеника и великодостојника СПЦ. Нећемо на овај начин никада постати правна држава.
Crnogorac

15. 09. 2018 - 14:17

POTPISUJEM!!!!
Novi komentar