Međunarodni sajam preduzetništva u Celju

Predstavnici Crne Gore na Danu umrežavanja preduzetnika

Crnogorski preduzetnici na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju učestvovali su na b2b susretu (Dan umrežavanja preduzetnika).
Objavljeno: 15. 09. 2018 - 13:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Investiciono-razvojni fond u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja  i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, organizivao je učešće crnogorskih preduzetnika na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu obrta i preduzetništva u Celju (MOS 2018).  U okviru sajma u Sloveniji,  trajanju od šest dana, crnogorski izlagači su imali priliku da, pored predstavljanja svojih proizvoda na nacionalnom štandu Crne Gore, učestvuju na “b2b” susretu (Danu umrežavanja preduzetnika) u cilju uspostavljanja novih poslovnih kontakata sa zemljama iz regiona, kao i sa privrednicima iz zemalja Evropske unije.

Crnogorski privrednici – izlagači, koji su ujedno i uspješni klijenti IRF-a, istakli su da je sajam bio prilika za uspostavljanje inicijalnih kontakata za buduću poslovnu saradnju, dok su gosti sajma pokazali veliko interesovanje za proizvode i usluge crnogorskih kompanija, kao i za naše turističke destinacije, koje planiraju prvi put posjetiti ili im se ponovo vratiti. Crna Gora je na svom štandu u vidu raznih grafičkih postavki prikazala prirodne ljepote mora, planina i jezera, kao i znamenitosti za koje su gosti bili veoma zainteresovani.

Jedan od izlagača, Džervin Hodović, vlasnik preduzeća Dandi & Co iz Pljevalja, je izrazio zadovoljstvo učešćem na Celjskom sajmu i to drugi put zaredom, smatrajući ovaj događaj šansom za uspostavljanje nove poslovne saradnje. “Naši proizvodi su od organske kože i ručno rađeni. Možemo reći da smo jedni od najboljih fabrika kožne galanterije u bivšoj Jugoslaviji. Naša namjera je da naši proizvodi od sada budu dostupni i na tržištu Slovenije” – dodao je Hodović.

Obrad Glomazić iz Mesne industrije Goranović istakao je da proizvodi te kompanije još uvijek nijesu prisutni na slovenačkom tržištu i da je to upravo razlog zbog kojeg su se odlučili da ove godine učestvuju na Celjskom sajmu. “Došli smo na ovaj sajam da bi pokušali da plasiramo mesne proizvode na slovenačko tržište. To je tradicionalan proizvodnja, fabrika u kojoj se njeguje kvalitet i imamo svoje načine proizvodnje koje nema niko drugi” – zaključuje Glomazić.

Iz mesne industrije Goranović očekuju da će se na ovogodišnjem Celjskom sajmu predstaviti u najboljem svijetlu, napraviti dobre konekcije i početi da izvoze za Sloveniju.

Ispred komapnije 13. jul Plantaže, najveće vinarije u Jugoistočnoj Evropi, direktor izvoza Milan Milutinović je potvrdio dugogodišnje iskustvo ove uspješne kompanije na evropskim sajmovima napomenuvši da ova kompanija već dugi niz godina izvozi svoja vina za Sloveniju. “Mi u kontinuitetu radimo da poboljšamo naše pozicije na slovenačkom tržištu, zadnjih godina zaista uspijevamo u tome, dosta je jaka konkurencija prevashodno zbog domaćih proizvođača,  a takođe i zbog proizvođača iz cijelog svijeta. Strategija koju primjenjujemo u ovom periodu daje rezultate koje smo očekivali.” – naglasio je Milutinović.

Firma Interproduct iz Cetinja ove godine prvi put izlaže tradicionalne crnogorske proizvode na sajmu preduzetništva u Celju. Vlasnik te firme, Ivan Mijušković, očekuje puno od ovog sajma – “Očekujemo nove kontakte, početak neke nove saradnje, s obzirom da smo novi na evropskom tržištu. Evropsko tržište je ineteresantno za nas, očekujemo da ćemo imati što da pokažemo i da ćemo i mi biti interesantni za kompletno evropsko tržište.”

Ovaj sajamski događaj je, takođe, praćen predavanjima, događajima i radionicama iz različitih oblasti poslovanja kako bi preduzetnici razvili svoje kapacitete i sposobnosti za poslovanje na međunarodnom tržištu.

Komentari: 0

Novi komentar