Tači izjavio

Neće biti korekcije po etničkim linijama, ni egzodusa

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta.

Objavljeno: 16. 09. 2018 - 07:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tači je rekao da je to poruka "skepticima", ali nije precizirao o kome je riječ. Predsjednik Kosova je dosadašnju terminologiju promijenio i umjesto "nema podjele", "nema razmjene teritorija", niti "premještanja stanovništava", kako je ranije govorio, u poruci "skepticima koji su ovih dana bili veoma strastveni" naveo da može da ih uvjeri da "neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta".

Štaviše, prema njemu, mirovni sporazum će da stavi težak kamen na takozvanu Pandorinu kutiju.

"A ako neko dalje nastavi sa argumentacijom, a odnosi se na eventualni dogovor mirne korekcije granice kao presedana, onda bi ovaj slučaj u budućnosti mogao da se koristi kao pozitivan presedan neophodan za rješavanje međudržavnih nesporazuma samo mirnim putem, a ne ratom", kazao je Tači.

Ovaj sporazum, ako bude postignut, biće u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, kaže on.

"Takav sporazum predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO i UN. Mirovni sporazum jača stabilnost zatvaranjem posljednjeg sukoba na Balkanu", ocijenio je Tači.

Komentari: 0

Novi komentar