Predsjednik GP URA i poslanik Demokrata boravili u posjeti Tajvanu, državi koju Crna Gora ne priznaje

Abazović i Šaranović „predstavljali“ parlament koji bojkotuju dvije godine

Zvanični predstavnici Crne Gore, pa ni pomenuti poslanici, ne mogu predstavljati državu i njene institucije u državama sa kojima Crna Gora nema diplomatske odnose, saopšteno je Pobjedi iz Skupštine Crne Gore
Objavljeno: 18. 09. 2018 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, poslanik Demokrata Danilo Šaranović i nezavisna poslanica Anka Vukićević boravili su juče u posjeti Tajvanu, državi koju Crna Gora ne priznaje niti ima uspostavljene diplomatske odnose. Posjeta je organizovana mimo znanja Skupštine Crne Gore, pa se može reći da se radi o svojevrsnom političkom skandalu.

To nije smetalo Abazoviću da na društvenim mrežama svoj boravak u Tajvanu, državi koju priznaje svega dvadesetak država svijeta, proglasi istorijskom posjetom. - Na jednoj od najvećih svjetskih korporacija na Tajvanu, danas se zavijorila crnogorska zastava.

Zahvaljujući naporima i kontaktima predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića sa tajvanskim zvaničnicima i preduzetnicima, došlo je do prve zvanične posjete crnogorskih poslanika ovoj ostrvskoj zemlji u istočnoj Aziji, navodi se u objavi Građanskog pokreta URA na društvenim mrežama. Zanimljivo je da Abazović i Šaranović, koji se hvale da su prvi predstavnici crnogorskog parlamenta na Tajvanu, bojkotuju njegov rad od konstituisanja 2016. godine. Abazović je, u objavi na društvenim mrežama, kazao da je ponosan što je došlo do istorijske posjete poslanika Crne Gore Tajvanu.

- Ponosan sam što sam prethodnih mjeseci učinio skroman napor da se prvi put u istoriji desi posjeta poslanika Crne Gore Tajvanu i prijatno sam iznenađen, kao i moje kolege Anka Vukićević i Danilo Šaranović. Na glavnom jarbolu „King Car Corporation“ koju smo posjetili zavijorila se naša državna zastava. Inače, samo ova fabrika ima godišnji obrt sredstava od milijardu eura, a po svijetu imaju na desetine proizvodnih pogona koji se nalaze u Kini, Češkoj, Njemačkoj, Vijetnamu, napisao je Abazović. Iz Skupštine Crne Gore je Pobjedi saopšteno da nije dobijen zvaničan poziv za posjetu Tajvanu, zbog čega ni posjeta pomenutih poslanika nije realizovana u organizaciji parlamenta.

 - Crna Gora nema uspostavljene diplomatske odnose sa Tajvanom, jer podržava teritorijalni integritet i politiku „jedne Kine“. Crna Gora na međunarodnim forumima principijelno zastupa taj stav i podržava kineske napore u implementaciji mjera za poboljšanje svih oblika saradnje između matice Kine i ostrva Tajvan. Shodno tome, zvanični predstavnici Crne Gore, pa ni pomenuti poslanici, ne mogu predstavljali državu i njene institucije u državama sa kojima Crna Gora nema diplomatske odnose - ističe se u saopštenju Skupštine.

 Dodaju da se predsjednik parlamenta Ivan Brajović, koji shodno Poslovniku odobrava službena putovanja poslanika u inostranstvo, drži principijelnog stava da poslanicima koji su verifikovali mandate i primaju poslaničke plate a ne učestvuju u radu plenuma i radnih tijela Skupštine, ne mogu biti odobreni troškovi službenih putovanja u inostranstvo. Na objavama na društvenim mrežama, može se vidjeti da su crnogorski poslanici posjetili destileriju viskija „Kavalan“, čije se predstavništvo nalazi na Tajvanu. Destilerija je inače vlasništvo King Car grupacije, a glavna djelatnost im je proizvodnja viskija.

Komentari: 14

Dani

18. 09. 2018 - 06:41

Vesela družina, ima li države da pita odakle im pare za ova putešestvija?
Svire

18. 09. 2018 - 06:44

Posle lažne države Kosovo, Aleksa i Dritan priznali i ovu nepostojeću državu. Kakva komedija.
Tesla

18. 09. 2018 - 09:04

@Svire - sta je pisac time htio da kaze?
Crionel

18. 09. 2018 - 13:08

Tesla, Tajvan nije država već dio Kine, secesionisti, kao što ni Kosovo nije država, već privremeno okupirana teritorija Srbije.
Strpljenje

18. 09. 2018 - 23:45

Jednog dana kad Albanci shvate sta su izgubili, Srbiju raj na zemlji, sami ce traziti da se vrate.
sajko

18. 09. 2018 - 07:24

Ovo samo ovđe može I nikome ništa..Nevjerovatno..
!

18. 09. 2018 - 17:36

Jesi li vidio prijatelju. Ko iole drzi glavu u svijetu ne moze se nacuditi. I sto velis nikom nista.
Fahro

18. 09. 2018 - 07:52

Jeli ovo neki vic?Skrivena kamera?
=

18. 09. 2018 - 11:56

Sad su se oba tri ovakvim uvjenim sigarom zamjerili i debelousnim i debeloguznim pušačma otcanog srpstva.
simpatican mladic

18. 09. 2018 - 12:40

Ne znam meni je ovaj Abaz nesto simpatican od kad je recitovao poeziju u parlamentu ono " nama ruka treba ne treba nam glava" . itd Upoznao sam ga i licno i volio bih da zamijeni onog " bitanga" . Jesu li slagali da su parlamentarci ? Nijesu .
Bravo !

18. 09. 2018 - 16:39

Ma jasno. Posedno ti se svidjelo " ne treba nam glava". Nema sumnje, demonstrirao si nam svoju filozofiju. A za seljacku perfidnost petica.
Tesla

18. 09. 2018 - 17:32

Ako ti je simpatican vodi ga kuci. Koja su roba ne treba nista govoriti.Oni se sami reklamiraju, sve gore u gore, sve losije u hrdje.Muka je sto ih moramo ponekad gledat na televiziji.A nije ni to gadno dok ne progovore........
Ko jos ovo moze uraditi !

18. 09. 2018 - 16:32

Ovo je zbilja nevjerovatno koje budale. CG ima jednu politiku prema drugoj najmocnijoj sili svjeta, a oni ne samo sto rade kontra nego rade u ime parlamenta koji bojkotuju. Zaista ovakvih stetocina, neuracunljivih amatera od politicara nigdje ko u Crnoj Gori
E avetinja avetnih

18. 09. 2018 - 17:37

Nadam se da je MVP obavjestilo ambasadu Kine da drzava sa ovim nema veze.
Novi komentar