Išćerivanje šejtana iz duša i tijela povratnika sa sirijskih ratišta sve unosniji biznis na Kosovu i Sandžaku

Sa đavolom teško, bez đavola skupo

Većina najvažnijih stvari u ovom navodno iscjeliteljskom poslu je u znaku brojke 52. Upravo toliko dana traje cijeli obred, a cijena je 52 eura po dnevnoj seansi. Deset sedmica radi se ukupno 50 dana (neradni su petak i neđelja), a posljednje dvije seanse obavljaju se upravo petkom i neđeljom i tako se u samoj završnici stiže do cifre 52
Objavljeno: 18. 09. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nema lične i porodične drame i nesreće, koju besprizorne grupe lažnih humanitaraca neće pokušati da unovče. Uvijek se beskrupulozno namećući kao nepokolebljivi sljedbenici na Alahovom putu i u skladu sa Muhamedovim poslanjem.

Po istoj matrici je, po svjedočenju Pobjedine sagovornice Elme Đ. kontroverzne humanitarke sa Kosova, veoma sistematično razvijan i (relativno) novi biznis- egzorcizam. Odnosno, išćerivanje šejtana iz duša i tijela povratnika sa ratišta bivšeg kalifate

Ciljane adrese

Prema njenim saznanjima, ozbiljnije komercijalne razmjere ova djelatnost počela je da dobija sredinom 2016. godine, sa prvim teškim porazima tzv. ISIL- tvorevine, masovnijim pogibijama, ranjavanjima i povratničkim talasima bivših ratnika džihada na prostore Zapadnog Balkana.

Prepoznatljive destinacije su u početku bile Gornje i Donje Maoče u Bosni; Tutin, Novi Pazar i okolina Prijepolja u Srbiji i periferija južnog dijela Kosovske Mitrovice, Kačanik i prištinsko zaleđe. Kasnije, a naročito od kraja prošle godine, komercijalni egzorcisti počeli su da se "množe“ i u Crnoj Gori (Ulcinj, Plav i Rožaje).

No, principi djelovanja svuda su isti: prvo se prikupe podaci o pojedicima ili cijelim familijama za koje se pretpostavlja da im je "pomoć“ potrebna. Zatim se fiksiraju najtvrđi, odnosno najdosljedniji vjernici i, na kraju, na ciljanu adresu šalje se posrednik, dovoljno autoritativan da ih ubijedi u duhovnu i tjelesnu ljekovitost išćerivanja šejtana.

Tehnički detalji

Cijeli posao uglavnom dobro organizovanim grupama olakšava činjenica da je barem jedan od organizatora bio pripadnik neke od lokalnih ili regionalnih logističkih vjerskih ćelija koje su imale važnu ulogu u regrutovanju potencijalnih džihadista, a sa promijenjenim okolnostima, "transformisane“ su u lažne humanitarne organizacije, koje posreduju u povratničkim misijama.

Uz izdašnu ne samo finansijsku nadoknadu, naravno. Što se samih tehničkih detalja egzorcističkih seansi tiče, sve se odvija u posebnoj odaji, obično u privatnoj kući čji je vlasnik išćerivač ili neko od najbližih članova njegove familije.

Odaja je prazna, izuzev suknene ponjave na podu i lavora punog hladne vode, u njoj nema ni stolice, ili sećije, pa bi bilo logično zaključiti da tokom cijelog obreda egzorcista stoji, dok njegov klijent, prethodno "zaliven“ hladnom vodom, sklupčan leži na ponjavi. I tako 52 minuta.

Tajna "pedesetdvojke"

I, inače, većina najvažnijih stvari u ovom navodno iscjeliteljskom poslu je u znaku brojke 52. Upravo toliko dana traje cijeli obred, a cijena je 52 eura po dnevnoj seansi.

Deset sedmica radi se ukupno 50 dana (neradni su petak i neđelja), a posljednje dvije seanse obavljaju se upravo petkom i neđeljom i tako se u samoj završnici stiže do cifre 52.

Objašnjenje naše sagovornice - u čemu je tajna "pedesetdvojke“ - sadrži natruhe morbidnosti, ali činjenica da muslimani obilježavaju upravo 52. dan od preseljenja svojih najbližih na ahiret, kada je i medicinski dokazano da je tijelo preminulog potpuno raspadnuto, mogla bi, eventualno, da se uveže sa mistikom pomenute brojke, ali - kakve bi posljedice 52 minuta, 52 dana i 52 eura trebalo da imaju po šejtana, i pored najbolje volje, nijesmo mogli da shvatimo…

Đavolske cijene

U moru kontroverznih i veoma zanimljivih detalja, svakako je i onaj koji se odnosi na đavolski visoke cijene išćerivanja šejtana. Ukupno za 52 dana, cijeli obred po osobi košta 2.704 eura.

Išćerivali đavole u nekoj bosanskoj selendri, ili unutar kompleksa kakve raskošne vile u okolini Prištine, osnovni cjenovnik je u cent identičan. Manje, dakle, ne može, a od viška, odnosno dodatnog vakufa, niko se ne brani. I ne mora to uvijek biti novac, nego i bilo koja od nespornih, ali isključivo materijalnih vrijednosti.

Komentari: 1

50 po turu

18. 09. 2018 - 08:36

Najbolje se sejtan isceruje kamdzijom .
Novi komentar