Pejanović saopštio

Memorandum o saradnji doprinijeće stabilnim zalihama krvi

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova MUP i Zavoda za transfuziju krvi biće obezbijeđene stabilne zalihe krvi, a njihova saradnja doprinijeće jačanju institucionalnog povezivanja.
Objavljeno: 18. 09. 2018 - 12:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je, na potpisivanju Memoranduma o saradnji, saopštio državni sekretar MUP-a, Dragan Pejanović, ističući da se ozvaničavanjem saradnje afirmaše dugogodišnja saradnja tog resora i Zavoda za transfuziju krvi.

“Na ovaj način želimo da damo doprinos afirmaciji najvećih ljudskih vrlina, humanosti, solidarnosti i saosjećanja. Na konkretan način, želimo da podržimo individualne i grupne projekte koji se realizuju u cilju obezbjeđivanja stabilnih zaliha krvi“, poručio je Pejanović.

On je kazao da primjerom tog Ministarstva žele da promovišu kulturu dobrovoljnog davanja krvi.

“Razlog potpisivanja Memoranduma je obilježavanje 2. oktobra, Dana unutrašnjih poslova, ali želio bih da istaknem da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije uvijek prisutni, kao i u zdravstvenim ustanovama na lokalnom nivou kada je potrebno obezbijediti stabilne zalihe krvi, spasiti nekome život i obezbijediti specifičnu krvnu grupu koja u tom trenutku nedostaje“, rekao je Pejanović.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, Gordana Rašović, kazala je da se potpisivanjem Memoranduma ozvaničava već postojeća dugogodišnja saradnja tih ustanova, ocjenjujući da se na taj način obezbjeđuju stabilne zalihe krvi.

“Pored stručne medicinske podrške, zadatak Zavoda je i zdravstveno osviješćivanje cjelokupnog stanovništva naše zemlje o značaju obezbjeđivanja ovog lijeka, čiji je jedini izvor čovjek“, rekla je Rašović.

Ona je istakla da Zavod za transfuziju krvi, u saradnji sa institucijama na državnom nivou, sprovodi brojne aktivnosti za dobrobit građana Crne Gore.

“U proteklih devet mjeseci ove godine, organizovano je 129 akcija dobrovoljnog davanja krvi a prikupljeno je 13 hiljada donacija, sa preko 42 odsto učešća dobovoljnih nenamjenskih davaoca krvi, što nam je prioritetni cilj. Da smo na dobrom putu, potvrđuje i podatak da je čak oko 1.300 davaoca prvi put ove godine doniralo krv“, saopštila je Rašović.

Komentari: 0

Novi komentar