Predsjednik Odbora za međunarodne odnose

Nikolić: Abazović, Šaranović i Vukićević ne mogu predstavljati parlament ni državu

Crna Gora ima uspostavljene diplomatske odnose sa NR Kinom od sticanja nezavisnosti 2006. godine, međutim, poput većine država svijeta nema diplomatske odnose sa Tajvanom, kojeg zvanična crnogorska politika smatra sastavnim dijelom „jedne Kine“, izjavio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.
Objavljeno: 18. 09. 2018 - 15:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

“U skladu sa osnovnim principima Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država  koja nema uspostavljene diplomatske veze sa drugom državom ili teritorijom koja pledira na međunarodno priznanje, ne ostvaruje međunarodne posjete preko svojih zvaničnih državnih predstavnika. Stoga je posjeta poslanika Skupštine Crne Gore Dritana Abazovića, Danila Šaranovića i Anke Vukićević Tajvanu, politički avanturizam u sklopu privatne ekskurzije, koja ni na koji način ne može odslikavati odnos države Crne Gore prema NR Kini, niti prema ostrvu Tajvan”, naveo je Nikolić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Kako je ocijenio, kad se uzme u obzir da poslanici Abazović, Šaranović i Vukićević prije putovanja za Tajvan nijesu zatražili mišljenje Odbora nadležnog za međunarodne odnose, niti dozvolu Skupštine Crne Gore za organizaciju posjete, “onda je jasno da pomenuta grupa ne može predstavljati ni Parlament, ni državu Crnu Goru”. 

- Bez obzira što se na unutrašnjem političkom planu, podrazumijeva konfrontacija stavova između vlasti i opozicije, u međunarodnim kontaktima sa inostranim predstavnicima, neprihvatljivo je djelovanje koje se temeljno protivi vanjsko - političkoj poziciji sopstvene države. Crna Gora i NR Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Saradnja dvije države, konstantno se unapređuje u brojnim oblastima, uz kontinuirani politički dijalog na svim nivoima. Značajan prilog međudržavnim odnosima daje i parlamentarna saradnja, te formirana Grupa prijateljstva sa Svekineskim Narodnim Kongresom.  Ne isključujući mogućnost, da ova ili neka druga opoziciona poslanička grupa, osmisli i realizuje posjetu Luganjsku ili Donjecku, unaprijed se ograđujemo od svakog narednog diplomatsko-političkog avanturizma naših kolega poslanika- zaključio je Nikolić.

 

Komentari: 14

A

18. 09. 2018 - 15:23

Mogu li pljačkati državu.Da je u zapadnom svijetu osnivač i predsjednik partije priznao organizovani kriminal-ta partija se gasi bez pogovora
Tesla

18. 09. 2018 - 17:10

Cisti primjer reakcije nekog ko daje podrsku opoziciji.Da mu je tetka u Ameriku vjerovatno bi mu pala cigla na glavu. Bla Bla.Nikad od vas ljeba.Propali ste politicki a sad i moralno.BRUKA , naravno ako znate sta to i znaci.
BMW

18. 09. 2018 - 20:16

Nikolic im je penicilin ! Zato ga onoliko mrze , vazda ih u celo pogodi
Freeman

19. 09. 2018 - 11:01

Jeste,ne mogu ga smisliti. Još mi je u glavi slika kad se lažno predstavljao glumeći nezavisnog novinara na javnom servisu.Vrijeđa sve slobodnomisleće ljude kada čovjek takvog moralnog sklopa drži pridike šta valja ,a šta ne valja .
Misko

19. 09. 2018 - 06:32

Daj Nikolicu zalozi see a otvaranje arhiva sluzbe drzavne Bezbjednost odmah mi mnoge stvari postale jasnije.Ovako rekla kazala neprovjereno.Otvorite arhive DBa.
Predstavljanje

19. 09. 2018 - 10:01

A ko kaže da su predstavljali parlament i državu. E, što ih žulja kada se van granica čuje drugačije mišljenje. Ne bih se začudio da uvedu interne vize, da van mogu ići samo oni koji su istomišljenici. No, Nikoliću kaži ti nešto o ponovnom poskupljenju goriva, o neotkrivenim napadima na tvoje kolege novinare...O tome ćutiš kao "zaliven". Da pogađamo zašto?
Freeman

19. 09. 2018 - 10:11

Ne, ti ćeš im zabraniti !?.Poslanik je poslanik i u zemlji i u inostranstvu ,toliko bi trebalo da znaš !.Ne može posjeta Tajvanu ,a može Kosovu ?!.Smanji malo doživljaj ,tvoje mišljenje je potpuno nebitno .
Mnogo je bitno

19. 09. 2018 - 11:17

Nikolic je predsjednik Odbora za vanjske poslove crnogorske skupstine , sto je u parlamentu - rang ministarstva vanjskih poslova , i zato je potpuno logicno da reaguje na ovakve propuste svojih kolega
Madman

19. 09. 2018 - 11:34

Ti si ili glup ili se pravis glup. Poslanik nije vanzemaljsko bice, vec je gradjanin drzave koja ima zvanicnu, drzavnu politiku koju mora svako postovati i kada su te stvari iz medjunarodnih odnosa u pitanju poslanik ima jos vecu obavezu od obicnog gradjanina. Ali supljoglavci, glavno da se ocesu o neki put u inostranstvo. I sada ako Kina posalje protestnu Notu od ovh politickih turista ce doci neko ljigavo saopstenje kojim ce i za svoje budalastine optuziti vlast. I takvi kao ti ce im sve podrzati samo da se bude protiv vlasti, posto poto, ma sto da kosta.
@madman

19. 09. 2018 - 12:17

A dobro polkticaru, da te priupitnem.A sto ako su bili privatno? Dnevnice nijesu uzimali iz Skupstine, kao sto ih uzima ovaj Nikolic. Oli im ti odredjivati dje ce poc? Jelovnike ste nam vec odredili. Nemamo sto "na brke" stavit.Jos samo da vam se prijavljujemo dje se krecemo, sa kime se druzimo...No vi i to znate preko vasih "zbirova".
Neka de

19. 09. 2018 - 15:46

Nemas sto na brke ma imas za internet. Batali tu folirqzu. Tamo su se pojavljivali i slikali sa zvanicnicima a ne turistima.
@Neka de

19. 09. 2018 - 17:23

Imam i za telefon fiksni i mobilni i zamisli za internet. Sve u paketu. A ti? Koja je tvoja svijest? Ti si gotov. Ocjenjuješ pristup internetu u XXI vijeku, kao mjeru bogatstva ili siromaštva. Osim toga, upitna ti je i moć rasuđivanja, kada se sa zvaničnicima ne može slikat onaj ko privatno putuje. Pa ove iz DF-a ne šalje Skupština svako malo kod Vučića, pa im ne prigovarate za slikanje. Oni su vaši. Vas "bole" Demokrate i URA.
Ana

19. 09. 2018 - 11:19

Najmiliji politicar posle Mila
@Ana

19. 09. 2018 - 12:20

Eto ti ga. Vodi ga doma.
Novi komentar