Izetbegović o Vučiću

Govori da je za mir, a naoružava se

Predsjednik SDA i odlazeći predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, kritikovao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Objavljeno: 18. 09. 2018 - 17:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Govori da je za mir, a naoruzava se
Foto: balkans.aljazeera.net

Izetbegović je naveo da Vučić da "govori da je za mir, a naoružava se".

Izetbegović je, u intervjuu za sarajevski portal Klix, rekao da je Vučić "progledao" nakon silnih grešaka, koje su, kako ističe, Srbi napravili, ali mu zamjera što govori o pomirenju sa Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno "prijateljuje i ni jednom riječju se ne suprotstavlja Dodiku koji, kako kaže, vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje".

U govoru u Kosovskoj Mitrovici predsjednik Srbije je, kaže Izetbegović, "hvalio ratne vođe i presuđene ratne zločince", misleći na Miloševića.

Misli takođe i da je Vučić u "procjepu" i da pokušava da "jakim riječima zadovolji i smiri radikalni dio srpske javnosti, prije nego povuče neke poteze u odnosu na Kosovo, koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu".

Očigledno je, kaže, da je došlo vrijeme za "odlučujuću odluku" o rješavanju pitanja "kosovskog čvora" i da, ako Vučić tu odluku donese, moraće mu se, navodi, priznati da ima hrabrost.

Ali, nije uvjeren da će Vučić biti spreman na to. Možda se, smatra Izetbegović, pronađe neko prelazno rješenje koje bi zatim bilo potvrđeno referendumom pred sam prijem Srbije i Kosova u EU.

Izetbegović smatra da "status kvo" umara Srbiju i koči njen evropski put, te dodaje da je "teško biti srpski vođa koji je prihvatio realnost, odnosno nezavisnost Kosova".

Govoreći o, kako kaže, eventualnoj razmjeni teritorija, odnosno promjeni granica unutar Srbije, Izetbegović strahuje da bi to otvorilo apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i saradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smjeru.

Uvjeren je da ni jedno, ni drugo nije moguće ostvariti, ali može da izazove duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod.

Komentari: 0

Novi komentar