Opozicione partije o planu DPS-a za formiranje radne grupe

SDP-u prihvatljiv prijedlog, DF će odlučiti do ponedjeljka

Demokratski front narednih dana će analizirati prijedlog DPS-a za formiranje radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom i izjasniti se o njemu do ponedjeljka – kazao je kratko za Pobjedu Milutin Đukanović, šef poslaničkog kluba DF-a. Iz SDP-a za Pobjedu je ocijenjeno da je prijedlog „suštinski usaglasio“ stavove DPS-a i Demokrata, te da je prihvatljiv za izlazak iz „ćorsokaka“ i početak dijaloga.
Objavljeno: 19. 09. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- SDP, kao i uvijek, smatra nužnim dijalog opozicije i vlasti za izgradnju demokratskog izbornog ambijenta. Prijedlozi koji su suštinski usaglasili DPS i Demokrate, prihvatljiv su način da se izađe iz „ćorsokaka“ i polazna osnova za početak dijaloga – kazao je za Pobjedu Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a.

On je poručio da je posebno važno da je obezbijeđeno načelo istog broja predstavnika vlasti i opozicije, i  konsenzusa u donošenju odluka.

- Dostignuto učešće nevladinog sektora iz prethodnog dijaloga vlasti i opozicije mora biti očuvano i u ovom procesu. SDP će, kao i do sada, afirmisati kulturu dogovora i evropskog principa konsenzusa i u ovom pokušaju da omogućimo građanima što bolje uslove za izražavanje slobodne volje – dodao je Stanić.

BEZ ODGOVORA

Demokratska Crna Gora nije Pobjedi odgovorila na pitanja da li im je prihvatljiv prijedlog DPS-a vezan za formiranje radne grupe, niti su odgovorili hoće li šef poslaničkog kluba Demokrata doći na narednu sjednicu Kolegijuma, najavljenu za iduću sedmicu, na kojoj će se nastaviti priča o načinu unapređenja izbornog zakonodavstva. Prijedlog DPS-a u velikoj mjeri na fonu je onoga što su tražili Demokrate i Ura kao uslov da bi prekinuli bojkot parlamenta.

DPS je predložila implementaciju preporuka OEBS/ ODIHR misija u izvještajima za 2016. i 2018, definisanje izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, jačanje sveukupnih kapaciteta i profesionalizma u radu, kao i povećanje transparentnosti u radu organa značajnih za izborne procese, uključujući DIK i ASK, zatim pripremu izmjena i dopuna zakona o biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata, registrima prebivališta i boravišta, detaljnu analizu primjene i drugog pravnog okvira od značaja za izborni proces.

Ta partija predložila je dogradnju i izmjenu opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja, između ostalog, podrazumijeva ili može podrazumijevati definisanje zakona, plan i dogovor o održavanju svih lokalnih izbora u jednom danu, definisanje datuma lokalnih izbora, potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora, razmatranje nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona sa eventualnim izmjenama i dopunama, razmatranje nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, gdje će se definisati način izbora i izbor Savjeta RTCG u Skupštini, sa eventualnim izmjenama i dopunama, definisanje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, iznalaženje optimalnih i održivih rješenja u pogledu izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Demokrate i Ura predložili su formiranje ad hok parlamentarnog odbora sačinjenog od predstavnika opozicije i vlasti, koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG.

PREPORUKE

Takođe su predložili implementaciju svih preporuka OEBS/ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK i ASK), zatim definisanje zakonskog rješenja održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, donošenje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata DIK-a, uključujući one koji regulišu njenu strukturu i način rada, osnivanje nezavisnog tijela/ odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima. Ključna razlika prijedloga DPS-a i Demokrata je u tome što najveća vladajuća partija traži da se o izbornim zakonima i svim temama razgovara isključivo u Skupštini Crne Gore.

Takav stav preovladao je i na prvoj sjednici Kolegijuma, iako nije donijeta konačna odluka o tome. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović pozvao je još jednom u ponedjeljak Demokrate i Uru da se vrate u parlament, a DPS saopštila je da očekuje sve parlamentarne partije da se uključe u rad radne grupe u što kraćem roku. 

Demokrate i Ura tvrde da im je DPS falsifikovala plan

Demokrate i Ura u zajedničkom saopštenju tvrde da je DPS, grubim falsifikatom njihovog plana, uz razvodnjavanje i obesmišljavanje ključnih reformskih stavki i normi, pokušao da od sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi dobije podršku za kozmetičku nadogradnju i površnu optimizaciju izbornog i drugog zakonodavstva.

Tako je, kako su naveli, iz originalnog dokumenta koji nosi naziv „Plan Demokrata i GP Ura“ Demokratska partija socijalista prepisala rečenicu „Implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR misija u izvještajima za 2016. i 2018. godinu“, nakon čega su njeni predstavnici obrisali riječ „svih“.

Komentari: 6

Rašo

19. 09. 2018 - 06:49

Opozicija ne treba da mijenja izborni zakon, opozicija trba da promijeni sebe i svoj izborni program , i najgori izborni zakon je dobar ako je opozicija jaka. Ova naša da te bog sačuva, posebno ova prosrpska koja ne poštuje državu i njene simbole.
Ordin

19. 09. 2018 - 07:05

Ne treba se obazirati na Demokrate i Uru, nego raditi na zakonu, pa oni ako hoće neka se vrate u parlament
Blagoje j.

19. 09. 2018 - 07:07

SDP će super proći na izborima.
Bato

19. 09. 2018 - 07:13

Sad je sve potpuno Jasno sto god akteri pricali I kakve rijeci koristili. Ko prihvati predlog DPSa nije opozicio a stanka.To je toliko Jasno da nece necije komplikovanje price to zamagliti. To je proto ka pasulj.I vi iz opozicije koji prihvatate ovo potvrdite da radiate za DPS ne stidite se I ne skrivajte se pred svojim biracima.Kazite mi radimo za DPS mozda ce neko od vasih biraca opravdati to.Nemojte da bacate prasinu u o I biracima.
GamiS

19. 09. 2018 - 10:22

DPS je prepisao predlog Demokrata, tačnije Bečić ga je usaglasio sa Duškom Markovićem. I kad su provaljeni onda Demokrate dižu uobičajenu dreku. Poslednje istraživanje bilježi drastičan pad Demokrata ispod 15 odsto, i sad to treba nekako zaustaviti.
SDP

20. 09. 2018 - 00:00

SDP i DF (ugledni parlamentarci) uigrana dvojka. SDP trči, SDP služi dok za Rusijom srce tuži
Novi komentar