Detalji iz iskaza zaštićenog svjedoka

Za likvidaciju Katnića bilo je spremljeno pola miliona eura

Zaštićeni svjedok kodnog imena Jadranko Jonski detaljno je ispričao svoju ulogu u kriminalnim grupama koje se terete za najteža krivična djela, kao i uloge ostalih osumnjičenih Prema saznanjima Pobjede, iskaz zaštićenog svjedoka podudara se sa saznanjima istražitelja koji su naredbom za istragu označili tri osobe kao organizatore tri kriminalne grupe – Ranka Radulovića iz Nikšića, Igora Vukotića iz Kotora i Erogena Brajovića iz Skadra.
Objavljeno: 19. 09. 2018 - 06:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

PRAĆENJE „NEPODOBNIH“

Svi oni, kako je ispričao zaštićeni svjedok, oformili su grupe kako bi mogli da likvidiraju one koji im se nađu na putu. Tako su na spisak za odstrijel dospjeli i visoki policijski funkcioneri i bivši službenici ANB, kao i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Zaštićeni svjedok je naveo da je pratio kretanje specijalnog tužioca Katnića, posmatrao njegovu kuću u Klikovačama u blizini Danilovgrada sa obližnjeg brda, odakle je imao najbolji pregled. Posmatrajući sa te distance, imao je jasan pregled i prikupljao informacije o Katnićevim navikama. Tako je znao kada izlazi iz kuće i kada obavlja svakodnevne poslove u dvorištu.

Jonski je kazao da je za Katnićevu likvidaciju bilo predviđeno pola miliona eura i da su za praćenje angažovali njega i još dvije osobe koje su na spisku osumnjičenih u ovoj istrazi. Jonski i još dvije osobe, kako je naveo, sastale su se sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem u Srbiji, u blizini jedne atraktivne turističke destinacije, gdje im je obećano – kako tvrdi zaštićeni svjedok - da će za sve likvidacije biti na raspolaganju pet miliona eura.

Praćenje Katnića od njih je, prema svjedočenju zaštićenog svjedoka, tražio Ranko Radulović.

 NA METI LAMBULIĆ

Zaštićeni svjedok otkrio je i da mu je Erogen Brajović platio da ubije Vjekoslava Lambulića i da su mu dvije osobe, čija imena je naveo, bile logistika. 

On je detaljno ispričao kako je pokušao da ubije Lambulića, kojeg policija označava kao bezbjednosno interesantnu osobu. Prema njegovim riječima, Lambulić je bio u ,,Hiltonu“, a osoba koja je bila zadužena za njegovo praćenje mu je javila kada je on izašao iz hotela i u kom pravcu je krenuo.

 

Zaštićeni svjedok je kazao da mu je pripremio zasjedu, da ga je čekao u žbunu i kada se Lambulić parkirao „golfom“, pritrčao mu je i zapucao.

Sve se to odigralo na parkingu kod Rimskog trga u Podgorici. Prema riječima Jonskog, namjera mu je bila da Lambuliću puca u glavu jer je znao da nosi pancir. Nakon neuspjele likvidacije Lambulića, zaštićeni svjedok je bio u bjekstvu nekoliko dana.

Kazao je da se krio u šumi i da je našao bocu, izrezao je, stavio pištolj i razređivač kako bi uklonio tragove sa oružja koje je koristio u krivičnom djelu.

Ispričao je da je ovaj napad naručio albanski državljanin Erogen Brajović zato što je bio siguran da su mu braća Lambulić ubili brata – Aleksandra Brajovića, 2015. godine na Zabjelu. Prema riječima ključnog svjedoka Tužilaštva, Brajović mu je dao 50 kilograma skanka i novi džip ,,land rover“ za posao koji je trebalo da izvrši.

U iscrpnom iskazu Jonski je pred tužiteljkom Stojankom Radović i odbranom otkrio i da mu se okrivljeni Nikola Mandić povjerio da je ubio Kotoranina Gorana Lenca.

Jadranko Jonski je u ponedjeljak šest i po sati odgovarao na pitanja tužilaca, a nastavak njegovog saslušanja zakazan je za 20. septembar, kada će mu okrivljeni i njihovi branioci postavljati pitanja.

PROŠIRENA ISTRAGA

Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović.

Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra, Nikšićanin Stefan Perović i Kotoranin Nikola Mršić, koji je u bjekstvu.

Osim za njim, policija traga i za njegovim sugrađaninom Igorom Vukotićem, dok je Erogen Brajović uhapšen u Albaniji zbog sumnje da je i u toj zemlji učestvovao u teškim krivičnim djelima. Ostali članovi ove grupe su u pritvoru. Sudeći prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, kriminalna grupa formirana je prije godinu s ciljem vršenja više krivičnih djela. Grupa se sumnjiči da je namjeravala da ubije bivše i sadašnje službenike bezbjednosnih službi: Duška Golubovića, Zorana Lazovića, Duška Koprivicu kao i njegovog sina Strahinju Koprivicu.

Na meti ove grupe bili su, prema nalazima istražitelja, i članovi suprotstavljene grupe – „kavačani“.

Tužilaštvo je nedavno proširilo naredbu o sprovođenju istrage na Nikšićanina Željka Matijaševića i Milovana Peruničića.

Šezdeset trogodišnji Peruničić uhapšen je jer su kod njega pronađeni djelovi za izradu eksplozivnih materija, pištolj i municija u ilegalnom posjedu. Istražitelji su na detonatorskoj kapisli, kako nam je nezvanično saopšteno, pronašli DNK jednog od osumnjičenih koji je u junu uhapšen u Nikšiću kao član grupe koju je predvodio Radulović.

Na osnovu tog traga došlo se do saznanja da je Peruničić povezan sa tom grupom i uslijedilo je proširenje istrage. On je nakon predočenih dokaza tužiocu ispričao kako je nabavio oružje i koja je bila njegova uloga. 

 

Komentari: 8

Logističar

19. 09. 2018 - 07:34

Zašto bi Radulović ubio Katnica, kad je taj isti Radulović aktivista DPS-a.. kad se u njegovom lokalu "Tani", ulica Nikole Tesle, Nikšić, otkupljuju lične karte pred svake izbore.
nereg

19. 09. 2018 - 10:57

al ti je logika, logisticaru...
Svi smo svjedoci

19. 09. 2018 - 15:18

Da su aktivisti Df ispred VDT i pojedini njihovi lideri prijetili Katnicu?
Žuga

19. 09. 2018 - 16:07

Svakog dana su neki poslanici DF u tom kaficu . I mnogo prije nego je Radulovic uhapsen . A jos redovniji su od kada je u zatvoru . Valjda mu daju podrsku . Sto bi rekao Staljin " Nema covjeka nema problema" . A DF " Nema Katnica nema sudjenja " . Inace nijesu me dokazi Katnica u vezi planiranja nasilne smjene vlasti , ubjedili 100 % u direktnu krivicu DF . Ali da su znali sta se sprema i da tu ima neceg jako mutnog i opasnog - ima sigurno .
gorstak

20. 09. 2018 - 12:48

ovo je cisto razmisljanje jednog sendvicara (naj popularnije zanimanje u cg ),odise poltrnostvom i prirodnom zatupljenoscu !!!
Svi smo svjedoci

19. 09. 2018 - 15:18

Da su aktivisti Df ispred VDT i pojedini njihovi lideri prijetili Katnicu?
komita

19. 09. 2018 - 17:35

Prvo pisu 50 mil.eura pa pola mil eura. Koliku laze ova vlast nemoze se nagoditi koliko je eura u pitanju . .......... HAHAAAA.
Vicaroš

19. 09. 2018 - 19:11

Je li se ti to sam smijes svojim " vicevima " života ti majkina ?
Novi komentar