Podnijeli pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda

Doktori tvrde da Ministarstvo zdravlja odbija specijalizacije zbog nedostatka kadra u Hitnoj

Grupa doktora medicine koja je trebalo da započne specijalizaciju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) podnijela je pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda jer im Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost za usavršavanje, zbog čega tvrde da su diskriminisani u odnosu na kolege.
Objavljeno: 19. 09. 2018 - 07:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema saznanjima Dana, specijalizaciju je od marta dobilo ukupno 140 doktora medicine u zdravstvenom sistemu, a samo je odbijeno sedam ljekara koji rade u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) zbog nedostatka kadra u toj ustanovi.

Iz Ministarstva zdravlja su u odgovorima Danu priznali da bi odlaskom na specijalizaciju velikog broja ljekara koji trenutno rade u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć došlo do ozbiljnih problema u funkcionisanju ove zdravstvene ustanove.

“Za određeni broj njih odložen je upis na specijalističke studije za sledeći upisni rok. Nije tačno da je doktorima medicine iz Tivta, niti iz bilo koje druge jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć uskraćeno pravo na odlazak na specijalističko usavršavanje niti da se radi o diskriminaciji ovih, već o obezbjeđenju funkcionisanja zdravstvenog sistema i kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, pa tako i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kao bitnog segmenta zdravstvenog sistema. Povodom dostavljanja odluka o dodijeljenim specijalizacijama doktorima medicine od strane Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost na upis na odgovarajuće fakultete, u prvom upisnom roku, za 32 doktora medicine koji su dobili specijalizacije za navedenu zdravstvenu ustanovu”,  objašnjavaju iz ministarstva.

Iz Ministarstva zdravlja navode da se u konkretnom slučaju radi o obezbjeđivanju kontinuiranog pružanja zdravstvenih usluga u jedinicama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, tako da je jednom broju doktora medicine iz ovih jedinica upis na specijalističke studije predviđen za sledeći upisni rok, ali nijednom doktoru medicine koji radi u jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Tivtu nije odložen upis.

Ministarstvo zdravlja, kao organ državne uprave nadležan za poslove zdravlja, vodi računa o obezbijeđenosti kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite i kontinuitetu pružanja zdravstvenih usluga. Imajući u vidu navedeno, svi doktori medicine kojima je dodijeljena specijalizacija biće upućeni na specijalističko usavršavanje, u skladu sa potrebama zdravstvenog sistema i prioritetima zdravstvenih ustanova.

Komentari: 2

Uciteljica

19. 09. 2018 - 08:23

Sistemski je problem sto ljekari bjeze iz Hitne sluzbe. Najodgovorniji je menadzmenta na celu sa direktorom.Odatle treba poceti pa da se ozdravi Hitna sluzba.
Mijo

19. 09. 2018 - 10:26

Jos malo ce doktore zakljucavati u ambulantama da ne mogu ni kuci otici...doktora nrma dovoljno a ovih koje imate natovarite kao magarce...samo da se kaze da sve funkcionise...u NK samo dva pulmologa...kad jednog nema ovaj drugi strada...jedan ORL u djecijoj bolnici...na grad od 200 hiljada ljudi
Novi komentar