Lokalna studija lokacije Velje Brdo

U Podgorici će se graditi velika solarna elektrana

Glavni grad predstavio je Lokalnu studiju lokacije „Velje Brdo-solarna elektrana“ shodno kojoj je na toj lokaciji planirana izgradnja velike solarne elektrane. Prema planu, predviđeno je ukupno 151.844 solarnih modula.
Objavljeno: 19. 09. 2018 - 10:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema djelovima studije koju objavljuje Portal Analitika, površina zahvata je oko 69 hektara i područje obrade studije se nalazi u zahvatu katastarske opštine Velje Brdo.

Područje obuhvaćeno Lokalnom studijom lokacije u PUP-u Podgorica se nalazi u namjeni – šumske površine, što je ustvari preklapajuća površina-lokacije za solarne elektrane.

„Analizom planirane namjene površina u zoni zahvata predmetne studije i postojećih i planiranih namjena u kontaktnim zonama konstatovano je da je buduća namjena ovog prostora u funkciji svih namjena sa zonama u okruženju“, piše u dokumentu.

Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je objekti elektroenergetske infrastrukture- lokacija za solarne elektrane. Ukupan prostor, zahvaćen ovom LSL-om, obuhvata jednu  urbanističku parcelu.

Solarna elektrana proizvodi električnu energiju fotonaponskim kolektorima. Fotonaponski kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju.

solarna-elektranaPaneli su montirani na metalnu konstrukciju koja obezbeđuje odgovarajući nagib. Solarni paneli se postavljaju po grupama u pravilnim razmacima, po pravcu istok-zapad i orjentišu prema jugu.

U okviru zahvata plana predviđena je interna saobraćajnica.

Odluku o izradi Lokalne studije lokacije “Velje Brdo-solarna elektrana” u Podgorici, donio je  bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović  aprila 2016. godine, čiji je sastavni dio Programski zadatak za izradu Plana i Odluka o izradi strateške procjene uticaja na životnu sredinu.

O Studiji će se izjasniti gradski parlament na sjednici koja je zakazana za 27. septembar.

Podsjetimo, u Crnoj Gori vlada veliko interesovanje za gradnju solarnih elektrana bez državnih podsticaja. Prema planu Vlade, krajem ove ili početkom  naredne godina mogla bi da počne gradnja velike solarna elektrane na Brsikoj gori kod Ulcinja, a ima interesenata za gradnju elektrane tog tipa na Brajićima.

Cijena struje iz ovih objekata je bila ranije veoma visoka, da bi sada sa novom tehnologijom značajno snižena i s obzirom na veliki broj sunčanih dana predstavlja veoma isplativu investiciju.

 Investitor se u ovakvim slučajevima uvijek traži na tenderu, a sudeći prema objavljenoj studiji gotovo je sigurno da ima zainteresovanih.

P.Z.

Komentari: 3

BODIN

19. 09. 2018 - 10:28

DEL BOJ;Rodni dogodine ćemo biti milioneri-Rodni ;Del to si rekao i prošle godine-iz serije M U Ć K E
lolo

19. 09. 2018 - 13:28

Otkucaj na YT vjetropart Mozura, i placi :)
u pg ?

19. 09. 2018 - 13:55

Jes da mi imamo onih cuka koje nicemu ne sluze ali to su 69 hektara izgubljene povrsine a da pri tom gotovo niko nema 2 solarna panela na krovovima kuca po PG . Pametne zemlje stimulisu vlasnike kuca i cak im subvencioniraju dio troskova a viskove proizvedene struje mogu prodati kroz el. mrezu .
Novi komentar