Uručeni ključevi za još 75 stanova penzionerima u Nikšiću

U nikšićkom naselju Rudo Polje završena je zgrada sa 75 stanova za penzionere, izgrađene na površini od oko 4,6 hiljada kvadrata, vrijednosti 1,8 miliona eura.
Objavljeno: 19. 09. 2018 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izgradnju zgrade su pomogli lokalna uprava Nikšića, Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Udruženje penzionera Crne Gore.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić rekao je da su penzioneri dugo čekali i zaslužili da dobiju svoj krov nad glavom i naveo da je i ta zgrada još jedan dokaz brige o najstarijoj kategoriji stanovništva.

Purišić je naveo da u tom vladinom resoru nastoje da, u saradnji sa opštinama, razvijaju brojne oblike usluga i servisa zaštite za što kvalitetniji život penzionera. 

„Vlada, u saradnji sa lokalnim upravama i udruženjima penzionera, omogućava izgradnju stanova za penzionere. U Nikšiću su do sada izgrađene tri zgrade, sa 162 stana“, rekao je Purišić prilikom uručenja ključeva budućim vlasnicima. 

Ministar je podsjetio da su u Podgorici izgrađene tri zgrade za penzionere, dvije od po 100 i jedna od 80 stanova, u Bijelom Polju dvije sa po osam i deset stanova, u Cetinju se gradi 40 stanova, u Pljevljima 20, a u Žabljaku zgrada u kojima su tri stana predviđena za penzionere. 

urucivanje-kljuceva-od-stambenih-jedinica-penzionerima-foto-19

„ U opštinama u kojima lokalne uprave besplatno daju plac i riješe pitanje plaćanja komunalija, Ministarstvo će sa Fondom osiguranja PIO pomagati izgradnju zgrada za penzionere“, rekao je Purišić i pozvao nadležne u opštinama da zajedno pomognu rješavanje stambenih potreba ranjivih kategorija.

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Dušan Perović, rekao je da je u zadnjih pet godina u Crnoj Gori izgrađeno za penzionere 500 stanova. 

„Vlada je za taj period i namjenu godišnje opredjeljivala po milion EUR, ukupno pet miliona, uz učešće opština koje su dale zemljište i oslobodile plaćanje komunalija za izgradnju“, rekao je Perović.

On je naveo da se sa izgradnjom nastavlja i ubuduće i da se po istom principu planira gradnja i u Plavu, Rožajama i Beranama.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, podsjetio je da je ta zgrada druga izgrađena za penzionere za dvije-tri godine.

„Lokalna uprava obezbijedila je besplatno zemlju i komunalije za gradnju, a opštinska Agencija za projektovanje uradila besplatno projekat i izvršila nadzor, čime je značajno učešće Opštine kako bi cijena za penzionere bila što povoljnija“, rekao je Grbović i dodao da su penzioneri i ranije zaslužili da dobiju krov nad glavom.

Grbović je kazao da su preko puta te zgrade izgrađene i dvije za zdravstvene radnike koje treba da budu brzo useljene.

Komentari: 0

Novi komentar