Komentar

Dritan tajvanski

Kačenjem crnogorske državne zastave u Tajvanu, državi koju Crna Gora i još 150 država svijeta ne priznaju, mlađani crnogorski poslanik Dritan Abazović dao je očigledan dokaz onoj Ajnštajnovoj tezi da je kosmos možda ograničen, ali da su ljudska glupost i neznanje svakako beskonačni
Objavljeno: 20. 09. 2018 - 06:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da ne bješe ,,nesrećne, režimske“ Pobjede, vjerovatno bi poslanik Dritan Abazović bio i dalje srećan tamo daleko u Aziji, a posjeta Tajvanu bi se proglasila još jednom divnom opozicionom pričom.

Tako je bilo na početku – ponosno, makar na Fejsbuku. Predsjednik Ure Abazović, vođa delegacije u kojoj je bila nezavisna od Demosa poslanica Anka Vukićević i zavisni od Demokrata poslanik Danilo Šaranović, gordo su se uslikali sa tajvanskim domaćinima, dok su se u pozadini njihovih osmijeha lepršale tri zastave – međunarodno nepriznate države Tajvan, međunarodno priznate Crne Gore i tajvanske kompanije ,,King Car korporacija“.

Onda je srećni poslanik Dritan fejsbuk sljedbenicima otkrio da je ,,ponosan što je učinio skroman napor da se prvi put u istoriji desi posjeta poslanika Crne Gore Tajvanu“ i što se na jarbolu ,,King Car korporacije“ zavijorila državna crnogorska zastava. A njegova partija, GP Ura, događaju je dala oficijelnu notu i, opet sa vidljivom dozom ponosa, saopštila da je došlo do prve zvanične posjete crnogorskih poslanika ,,ovoj ostrvskoj zemlji u istočnoj Aziji“.

Što bi se reklo: sve divno, krasno i bajno; patriotski zanosno, državnički mudro...

A onda je sreći došao kraj. Politikolog Dritan (Abazović), ekonomista Danilo (Šaranović) i nezavisna Anka (Vukićević) šokantno su – vjerovatno tek posredstvom ,,nesrećne Pobjede“ – saznali da ,,ostrvska zemlja u istočnoj Aziji“ nije međunarodno priznata od 153 države članice Ujedinjenih nacija; da Tajvan i Tajland nijesu dublet, da Crna Gora ne priznaje Tajvan i da ne može biti riječi o ,,prvoj, istorijskoj poslaničkoj posjeti Crne Gore“.

Mlađani magistar politikologije, poslanik Dritan Abazović, doznao je, opet zahvaljujući Pobjedi, još jednu šokantnu istinu: ,,King Car korporacija“, čija je zastava okačena na jarbol u Tajvanu, nije nikakva pokrajina nepriznatog Tajvana, već – proizvođač tajvanskog viskija, a onaj kosooki čovjek što se uslikao sa njima na fotografiji u ,,ostrvskoj zemlji u istočnoj Aziji“ nije ambasador Tajvana, već predstavnik kompanije koja prodaje ,,vatrenu vodu“.

Kako je moguće da predsjednik jedne stranke, poslanik crnogorskog parlamenta, doktorant na Fakultetu političkih nauka i, po vlastitom priznanju, autor ,,više zapaženih radova iz političke teorije međunarodnih odnosa“ – ne poznaje elemente političke geografije? Da li ga je politički oslijepljela želja da politički profitira, ili je svemu kriva ta fejsbukovska žudnja za samoreklamerstvom?

Svejedno: posjeta Tajvanu je neopisiva bruka za mladog političara i za državu iz koje dolazi. Kačenjem crnogorske državne zastave u Tajvanu, državi koju Crna Gora i još oko 150 država svijeta ne priznaju, poslanik Dritan Abazović dao je očigledan dokaz onoj Ajnštajnovoj tezi da je kosmos možda ograničen, ali da su ljudska glupost i ljudsko neznanje – beskonačni.

Ili je, možda, i ljudska pohlepa beskonačna. Pokušavajući da odbrani neodbranjivo, predsjednik Ure se naknadno pravdao kako ,,poslanička delegacija“ nije pohodila Tajvan da bi ga priznala; da posjeta nije bila iz državnog budžeta, već finansirana od tajvanskih biznismena i da su prijatelji iz Tajvana spremni da, ako bude pameti u Crnoj Gori, ulože – još novca.

Stvarno, to je alibi za politički harakiri? Tragikomično.

Da je politikolog, magistar i budući doktor, malo ozbiljnije uronio u savremenu političku istoriju jugoslovenskih prostora, znao bi da je jedan makedonski političar, politički i ljudski zaglibio baš na Tajvanu. Vasil ,,Cile“ Tupurkovski, nekada talentovani jugoslovenski političar, kada je došao na vlast u Makedoniji, zalagao se da se prizna Tajvan i najavio da će za tu diplomatsku uslugu od tajvanskih prijatelja makedonski budžet dobiti – milijardu dolara!

Makedonija je 1999. godine zaista priznala Republiku Kinu Tajvan. Ali, milijarde nije bilo. Samo dvadesetak miliona kredita onim makedonskim kompanijama koje je Tupurkovski markirao preko Agencije za investicije. Pogađate već: kompanije kredit nijesu vratile, sve je palo na teret makedonske države, a Tupurkovski je izgubio vlast, kredibilitet i slobodu, osuđen je na dvije godine zatvora.

Sreća u nesreći je što Abazović za sada nije ni blizu vlasti, pa će se vratiti samo sa teretom bruke i biljegom političkog avanturiste i neznalice. Samo da mu tajvanski prijatelji ne ponude da navigava avion kada se bude vraćao. Kako je informisan, Dritan ,,tajvanski“ sletjeće – pravo u Peking. 

Komentari: 33

Goga N.

20. 09. 2018 - 06:44

Nije ovo iz njihove glave. Nijesu oni bas toliko neznaveni.
Zagor

20. 09. 2018 - 07:19

Dobar tekst.Ispasce na kraju da im je dps ili Milo kriv.Dobro pa im niko nije “ukrao” ideju hahahaha.
danilo s.

20. 09. 2018 - 07:34

Kad ajvan posjeti Tajvan....?
Ding

20. 09. 2018 - 07:52

Istina je da su mislili da je Tajland u pitanju, i zbog svog neznanja napravili štetu i sebi i državi. Neznanje je simbol Alekse i Dritana, to se vidi i u njihovom djelovanju. Pa isti taj Bečić, sa svojih 30 i kusur godina ne zna padeze.
Atisal

20. 09. 2018 - 07:55

Glupost epskih razmjera, ali glavno pitanje je zašto država i dalje gleda kroz prste Demokratam i Uri što se tiče finansija. Na lokalne izbore u ovoj i prošloj godini potrošili su stotine hiljada eura, i nikom ništa. Evo i ovo putovanje je morao neko platiti.
Olivier

20. 09. 2018 - 08:03

Brodovi se navigavaju a avioni se navode. Sve ostalo je stvar istrage da utvrdi i dokaze da je steta nanijeta drzavi i da za to treba da odgovaraju. Until then we'll just wait and see what hapen.
gost

20. 09. 2018 - 11:36

nauci engleski...
Dokazi

20. 09. 2018 - 15:49

Utvrdi i dokaze ? Ma ajde molim te. A kakve bi ti dokaze za diplomatsku stetu? Svi ste navikli da trazite potpis i pecat . Zdrav razum i ocigledno za vas ne vazi. Postoje neke stvar gdje dokaz nije u pismenoj formi, ali sluzi bezobraznim osobama da argumentuju za ono za sto su emociajma i egom vezani "and see what will happen" or "and see what happens" . Da ti nisi iz Zoranovog udruzenja kad si tako edukovan ?
Prst u oko Kini i CG

20. 09. 2018 - 08:15

U trenutku kada predsjednik Vučić boravi u Kini i obezbeđuje Srbiji značajne poslove, Abazović ide na Tajvan. To je namjerno nabijanje prsta u oko Kini ali i CG. Namjera je bila da se poremete odnosi Kine i CG. Po čijem je to nalogu onto radio. Po meni, po nalogu zemlje odakle je ona „diplomatska ljepotica“. Cilj je da Kina ne širi poslove na Balkan. Ta država je obezbijedila Rakčeviću da mu Srbija pod povoljnim uslovima proda Institut u Igalu. I posjeta Tajvanu je specifična vrsta trgovine Rakčevića i Abazovića. Vjerovatno je Tajvan ponudio Rakčeviću povoljne kredite. Abazoviću i Rakčeviću CG služi samo kao moneta za potkusurivanje. Đoko Orlandić PS Abazović je trebalo da podigne onu drugu zastavu a ne crnogorsku.da blati.
freeMNd

20. 09. 2018 - 08:43

............Pitam te Đuranoviću, zar nije imperativ svih nas koji volimo CG, bez sendviča, da se naša zastava zaviori na svim meridijanima ove nam mrčne planete. Pitam te Đuranoviću, po kojem to pravilu ili protokolu, isticanje zastave i grba svoje države znači i priznanje te države. Pomislih na tren da je ovaj Dritan Tajvanski nešto loše uradio...............
Ravnoteža

20. 09. 2018 - 09:17

Nema sumnje da tebi glava služi samo za ravnotežu.
Abu khabir muavija

20. 09. 2018 - 09:35

Ovo freeMNd bi trebalo da znači slobodni crnogorski um.Sad pitanje je od čega je to oslobođen taj um. Sudeći po nastavku oslobođen je odgovornosti objektivnosti i čistog nenavijačkog rezona. Isticanje zastave je zvaničan čin naročito kada to radi parlamentarac zakonom i imunitetom zaštićen kao međed. Nije on osvojio Kilimandžaro ili Monblan ili dao gol na utakmici pa da iz razloga navale rodoljubnog adrenalina širi i ističe zastavu. On je istakao zastavu u zemlji koju naša država ne priznaje i zemlju koja je otcijepljeni dio Kine sa kojom imamo olične prijateljske i ekonomske odnose. Ne znam šta bi čovjek trebao da uradi da mu slobodan um ne postane preslobodan odnosno divlji.Možda da ode kod psihijatra ili kod onih što istjeruju šejtana.
Mrbeen

20. 09. 2018 - 12:17

Abu ovaj i onaj. To ces isto reci i SAD u? Pusti tu pricu kad vec ne mislis svojom glavom.
!

20. 09. 2018 - 15:57

Ni Amerika nije priznala Taiwan. Ljudi procitajte najprije nesto umjesto sto vam je jedina vodilja rezonovanja da li je neko protiv Crne Gore ili vlasti u CG. A zasto on ne misli svojom glavom nego ti mislis. Bio si ovdje jedan od vjecitih protivnika svega sa crnogorskim predznakom i to ri je jedina vrijednost koje se drzis. Mr bean je dobrocudan i simpatican. Srbin iz CG moze biti sve ali ne Mr bean sa svojom negativnom, prkosnom i morbidnom priordom
-

20. 09. 2018 - 16:07

freeMNd je mali provincijalac koji za svoje "ceranje" koristi male populisticke bezobrazluke pa jos sa tankom zavjesom kvazi patriotizma. Postoji diplomatija , a diplomatija i mozak Srbina iz CG su tesko spojivi
Caj kajn SEK

20. 09. 2018 - 08:45

-nije htio da prihvati KOMUNIZAM i TEROR MAO CE DUNGA , uporediti slobode KINE I TAJVANA je razlika Drasko-'kineski' ?
Bravo

20. 09. 2018 - 17:54

Sve je to jasno. Ali vi Srbadija iz CG ste cuveni demokrati. kako bi bilo da odete kao instruktori i dizete revolucije po sviejtu. A sokolovi, jedina korist bi bila sto bi CG danula od vas
Freeman

20. 09. 2018 - 09:33

Opet si sve promašio g. Đuranoviću .Siguran sam da više građana Crne Gore podržava nezavisnost i priznanje Tajvana nego Kosova ,pa to nije bila prepreka ovoj vlasti da Kosovo prizna .Privatna posjeta poslanika Tajvanu možda može donijeti neku ekonomsku korist Crnoj Gori,a političke štete nema jer to nijesu bili poslanici vlasti.Strah vlasti i Vaša je neopravdana.Mirno spavajte ništa se loše neće desiti što se sa ovom vlasti nije već desilo.
danilo .s

20. 09. 2018 - 10:27

Freeman, Ne plašimo se sto će se desiti od ove vlasti, no što bi se moglo desiti od vlasti opozicije (posebno AB - Abazovica & Bečića).
Radojka

20. 09. 2018 - 10:32

Ali ti "Freemen" lupetas jutros, pravi si partijski bot i sendvicar. Xaxaxa, stvarno si ne smijesan nego otuzan.
Freeman

20. 09. 2018 - 11:37

Samo bez nervoze Radojko,DPS đevojko !. Nemojte sjutra reći da je Abazović kriv što ćemo auto-put doplatiti Kinezima 115 miliona.Valja je Brajović i vlast kriva za nanesenu štetu građanima Crne Gore.
Radojka

20. 09. 2018 - 12:34

Ne bavi se jeftinim zamjenama teza. Abazovic i jos tri poslanika CG su otisla na Tajvan, nepriznatu drzavu, istakli drzavnu a ne porodicnu zastavu i predstavili se tamo kao drzavni poslanici. Odgovorno bi bilo da su konsultovali svoj MIP u kojem svojstvu oni tamo mogu da idu i kako da se predstavljaju. Dakle ovo su fakta a ti sada mozes da mlatis do ujutro. No ovaj potez i pokazuje svu pamet i zato i imaju glasova koliko imaju i bice becicu ono sto je PzP Mandicu. Da bi bio opozicija ne znaci da od sebe trebas da pravis budalu. Ili od drugih.
Freeman

20. 09. 2018 - 12:58

Radojka,da smo mi ozbiljna država spoljna politika bi se utvrđivala u Parlamentu sa najvećim mogućim koncenzusom.Pošto toga nema,pošto se ignorišu legitimni interesi pola građana Crne Gore ,ni opozicioni poslanici nemaju nikakvu obavezu da poštuju odluke Vlade.Zamislite gdje još premijer može da izjavi da su oni priznali KOsovo iako je 80% građana bilo protiv!.
E, nauči nešto

20. 09. 2018 - 14:18

E, nauči nešto. Vlada Britanije i ne pita Parlament kada donosi odluker, jer ima mandat na izborima. No, tvoj mozak to ne možeda shvati. Naime, ti smatraš da Srbi i bez većine u Skupštoini treba da upravljaju sa CG. Odnosno, da rade sve što je u interesu Srbije a ne CG.
Tracenje vremena

20. 09. 2018 - 16:09

Zaludu. Prepirat se sa srbadijom iz CG zadnjih bar 30 godina nije dalo ni mrvu koristi. Istina tesko je precutati
Мирослав Ђукић

20. 09. 2018 - 15:28

Мишта глупље није могао Дритан да уради... Режим нас је посвађао са Русијом, а Дритан и УРА нас свађају са Кином!
Nemanjini biseri -jos malo

20. 09. 2018 - 15:46

Nemanja od Ulcinja ili Dritan od Tajvana je pokazao svoju politicku sposobnost. Zamislite sto bi snaslo CG da je on ministar inostranih poslova. Nije potrebna diplomatska akademija no zeru mozga da bi se covjek zamislio da li zabada prst u oko kini i nanosi stetu svojoj drzavi promovisuci drzavu koju evidentno ogromna vecina sviejta nece priznat. Kina je druga velesila u svijetu koja vodi relativno principijelnu politiku. A cemu ovo? Koje koristi bi nam ovo donijelo ? Moze li nam Nemanja objasniti?
PRAVDA

20. 09. 2018 - 16:10

Niko da kaze , da su ovizi "pomalo" izdajnici i provokatori. Mirisu Mi tu katolicki prsti . Kinu treba cackati , a Crnu Goru usporkati. Znao sam ja za Abazovica da je on za pozoriste, evo cak i svjetsko.
?

20. 09. 2018 - 17:48

Kakve to veze ima sa katolicanstvom? Daj nam pojasni malo. I ne zabadaj nos u ono sto je van opsega tvog seljackog opusa
PRAVDA

20. 09. 2018 - 16:10

Niko da kaze , da su ovizi "pomalo" izdajnici i provokatori. Mirisu Mi tu katolicki prsti . Kinu treba cackati , a Crnu Goru usporkati. Znao sam ja za Abazovica da je on za pozoriste, evo cak i svjetsko.
?

20. 09. 2018 - 20:21

Eh, napisah da ovo nema veze sa katolicanstvom ali mi ne objavise komentar
PRAVDA

21. 09. 2018 - 06:36

Vidis kako Te "svrbi", katolicki akcijasu, albanski katolici "stoje" iza Abazovica! To je njihova uzdanica . Evo vidimo ga u ulozi "jezuitskog" intrigranta. Poput Nikole Dobrecica, sto pade pod oni tramvaj u Agramu , "onda" ! Ima nas , koji pratimo sto bozja braca, kuhaju.
Zoran

20. 09. 2018 - 19:57

Ma malo se dritan zaigrao.
Novi komentar