Rekonstrukciju podržalo Ministarstvo kulture

Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju crnogorske kulture

Forum “Pekićeva kuća - naša prilika” završen je juče prijedlozima o načinu rada, organizacionoj strukturi i programskim sadržajima koji bi Pekićevu kuću i Opštinu Šavnik promovisali kao novu književnu destinaciju na kulturnoj mapi regiona, ali i šire.
Objavljeno: 20. 09. 2018 - 10:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Učesnici foruma kojeg čine pisci, teoretičari književnosti, stručnjaci za kulturne politike i kulturni menadžment, razmatrali su o dugoročnosti, održivosti i vidljivosti ovog kulturnog resursa na međunarodnoj književnoj sceni, te su saglasni u idejima o tome na koji način Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju lokalne zajednice i crnogorske kulture uopšte.

Direktor Centra za kulturu Velimir Šobić, zadovoljan je preporukama učesnika foruma.

“Šavnik je okupio ljude od znanja koji su dali značajne ideje za dalji rad i život Pekićeve kuće kroz razne preporuke koje su se na debatama čule i nadam se da ćemo u narednom periodu odabrati i primijeniti one najbolje”, kazao je Šobić.

Učesnici su predložili ideje koje su u skladu kako sa dignitetom i autorskim identitetom Borislava Pekića, tako i sa interesima lokalne zajednice i njenim razvojnim potencijalima.

“Za naše mogućnosti i prilike kultura u Šavniku trenutno je na zadovoljavajućem nivou u odnosu na sredstva koja za nju opredjeljujemo, ali će ovaj objekat sigurno doprinijeti daljem unaprijeđenju rada Centra za kulturu Šavnik, zavisno od definisanja Pekićeve kuće u narednom periodu. Ostaju dalji pregovori sa lokalnom upravom i ostalim institucijama, ”dodaje Šobic.

Podsjećamo, rekonstrukciju porodične kuće Pekić podržalo je Ministarstvo kulture 2016. godine. Tada je prepoznat značaj ovog objekata za kluturne događaje. Cilj foruma “Pekićeva kuća –naša prilika” bio je da osmisli i predloži ideje o daljem funkcionisanju ovog objekta. Forum su organizovali Centar za kulturu Šavnik u saradnji sa NVO365, uz podršku Ministarstva kulture.

Komentari: 0

Novi komentar