Đukanović na konferenciji ''Zadužbina budućnosti''

Imperativ naći međuzavisnost između bržeg ekonomskog rasta i očuvanja životne sredine

Jedan od najsloženijih rebusa svih zemalja u svijetu je zavisno od nivoa razvijenosti, jeste kako naći optimalnu formulu međuzavisnosti između dva univerzalna cilja - bržeg ekonomskog rasta i očuvanja životne sredine. Ne samo da je to moguće već je to i imperativ zajedničke odgovornosti prema planeti koju dijelimo i prema generacijama našeg potomstva - kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović na otvaranju ministarstke konferencije ''Zadužbina budućnosti'' koju organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u hotelu Hilton u Podgorici.
Objavljeno: 20. 09. 2018 - 11:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Deklaracija o ekološkoj državi bla je polazna tačka savremenog razvoja Crne Gore, koja je konačno dovela do obnavljanja državne nezavisnosti, do članstva u NATO savez i na korak do članstva u EU. I danas nešto duže od četvrt vijeka kasnije i dvanaest godina od preuzimanja pune odgovornosti za budućnost naše države, nesmanjeno smo posvećeni strateškim prioritetima ekonomskog i društvenog razvoja, utemeljnost u sistemu vrijednosti evropske i evroatlanske zajednice država. Takva nepokolebljiva riješenost da Crnu Goru i Region u kojem živimo vratimo našem prirodnoj civilizacijskoj kući, Evropi, naravno ne umanjuje želju i potrebu da sačuvamo i dodatno razvijamo naša tradicionalna međunarodna prijateljstva iskazujući time i poštovanje prema svojoj dugoj državnoj istoriji i prepoznavajući u tim partnerstvima dodatne mogućnosti za razvoj'', kazao je Đukanović na otvaranju konferencije.

Kako je predsjednik Crne Gore dodao, najvažnije inspiraije naše državne politike u narednom periodu su ubrzani ekonomski rast i institucionalni razvoj kao najpouzdaniji temelj efikasne vladavine prava. 

''Upravo tako definisani prioriteti potenciraju našu odgovornost za pametan i održiv odgovor na izazove razvoja sa kojima se suočava savremeno čovječanstvo. Jedan od najsloženijih rebusa svih zemalja u svijetu je zavisno od nivoa razvijenosti, jeste kako naći optimalnu formulu međuzavisnosti između dva univerzalna cilja - bržeg ekonomskog rasta i očuvanja životne sredine. Ne samo da je to moguće već je to i imperativ zajedničke odgovornosti prema planeti koju dijelimo i prema generacijama našeg potomstva. Taj odgovor ne možemo odgovarati niti prenijeti nekome ko će raditi ove poslove posle nas'', istakao je Đukanović.

konferencija-2
 
On je naglasio da svako odlaganje znači trošenje šansi i resursa i limitira mogućnost budućeg razvoja. 

''Stara kineska poslovica kaže bolje upaliti svijeću nego proklinjati tamu. Mi ne smijemo zatvarati oči pred tim izazovom već moramo osmišljavati modele koji će voditi uspostavljanju održivog balansa između ovih ciljeva'', kazao je Đukanović. 

Zato je, kako je Đukanović dodao, potrebna intezivna saradnja i sinergijsko djelovanje svih partnera.

''Mehanizam 16+1 se pokazao kao platforma na kojoj se snaži međusobno povjerenje i saradnja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Potvrdilo se da je ovaj okvir kao spona Evrope i geografski udaljene Kine izuzetno važan za sve zemlje učesnice u oblasti životne sredine. Istovremeno je i dobar podsticaj i drugim akterima na globalnoj sceni za odgovoran odnos prema zajedničkoj budućnosti. Osnivanje koalicionog mehanizma u ovoj oblasti mi ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli u okviru 16+1 saradnje koje su nam na našu inicijativu uz podršku svih zemalja učesnica delegirane na samitima šefova Vlada u Budimpešti i Sofiji. To je za Crnu GOru koja je dio globalne inicijative, jedan put i privilegija koja podrazumijeva punu posvećenost i dodatna zalaganja usmjerena ka visokom ali postižnom cilju - očuvanja životne sredine što je jedan od najbitnijih segmenata savremenog života'', istakao je Đukanović.

Imajući u vidu da smo u pregovaračkom procesu sa Evropskom Unijom, praktično pred otavaranjem poglavlja 27, Đukanović vjeruje da će Crnoj Gori saradnja u okviru ovog uspostavljenog mehanizma kroz razmjenu iskustava i realizaciju konkretnih projekata, dodatno olakšati ispunjavanje preuzetih obaveza iz ovog poglavalja kao i kasnijih kriterijuma za njegovo zatvaranje.

''Da bi ostavrili željene ciljeve moramo razvijati i razmjenjivati najbolje prakse i primijeniti savremene standarde koji doprinose poboljšanju životne sredine. Uključivanje ove problematike u sve djelove političkog upravljanja osnovni je zadatak moderne države čemu težimo u svim sverama društva, od obrazovanja, preko jačanja i razvijanja institucionalnih pretpostavki do usklađivanja zakonodavnog okvira'', zaključio je Đukanović.

pavle-radulovic

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavle Radulović kazao je da je zamisao da se na temu zajednički definisanih prioriteta, kroz snažan i održiv mehanizam, kakav će biti mehanizam za životnu sredinu, dodatno promoviše inicijativa 16+1.

Time treba da se, kako je rekao‚ jača saradnja i doprinese rješavanju ekoloških pitanja kroz dugoročne i održive mjere.

„Vjerujem da će Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope nastaviti da dijele zajedničku viziju, koja će se posredstvom mehanizma fokusirati na sinergiju relevantnih nacionalnih razvojnih strategija i produbiti saradnju“, rekao je Radulović.

Kako je kazao, Crna Gora je posvećena jačanju regionalne saradnje.

„Očuvanje životne sredine i održivi razvoj regiona omogućuje unapređenje kvaliteta života, očuvanje prirodnih resursa i podsticaj pametnom inkluzivnom klimatski održivom razvoju. Uvijek moramo biti vođeni mišlju da ovu planetu nismo naslijedili od predaka nego smo je posudili od svojih potomaka“, zaključio je Radulović.

Specijalna predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Kine za Saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Huo Judžen /Huo Yuzhen/, rekla je da je konferencija i inicijativa korak naprijed da se impelmentiraju smjernice iz Budimpešte, kao i korak dalje prema održivom razvoju svih 17 država članica.

„Zaštita životne sredine, novi je sektor ovog mehanizma i novi dio sradnje koji smatramo važnim, posebno za održivi razvoj država svijeta. Sve te države značajno ulažu u tu oblast a rezultati su zadovoljavajući“, kazala je Judžen.

konferencija-zaduzbina-buducnosti

Prema njenim riječima, Crna Gora je država u kojoj je lijepo živjeti i koja je sama po sebi divna.

„Zato uspostavljanje ovog mehanizma zaštite životne sredine, predstavlja jedan od najvažnijih“, navela je Judžen. 

Ministar ekologije i životne sredine Kine, Li Ganđije /Li Ganjie/, poručio je da je živjeti u čistom svijetu i očuvati planetu jedan od osnovnih zajedničkih ciljeva cjelokupnog čovječanstva.

„Kina pravi značajne napore da unaprijedi spopstvene ekološke napore i kroz međunarodnu saradnju“, kazao je Ganđije. 

Prema njegovim riječima, kroz slične inicijative otvaraju se mogućnosti za interakcije između država iz cijelog svijeta.

„Kina je voljna da unaprijedi saradnju i zato pozivamo sve članice da učestvuju u incijativi. Želimo da osnažimo rad na očuvanju životne sredine i da osnažimo dijalog na globalnom nivou“, poručio je Ganđije.

Komentari: 0

Novi komentar