Kaže da nije Rusije ne bi bilo ni Crne Gore ni Petrovića

Amfilohije: Satanske sile spremaju otimanje crkvene imovine

Uloga ruskog carstva u stvaranju Crne Gore bila je ogromna u svakom pogledu. Tu nije riječ samo o materijalnoj pomoći već i političkom pokroviteljstvu. Da nije bilo Rusije ne bi bilo Crne Gore Petrovića i Crne Gore uopšte, izjavio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.
Objavljeno: 20. 09. 2018 - 20:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u intervju za Russia Beyond kazao da je zato  bezumna politika sankcija Rusiji od strane crnogorskih vlasti u prvom redu izdajnička prema Crnoj Gori.

On je dodao da „naš narod Rusiju naziva majkom“, objavljeno je na sajtu mitropolija.me

„ Ona je bila i ostala jedna od najznačajnijih pravoslavnih zemalja. Nakon pada Istočno Romejskog carstva (Vizantije) Rusija je spasila pravoslavni istok. Rusija je poslije ubistva cara Nikolaja i njeogove porodice prošla kroz strašno sovjetsko raspeće, ali je ipak uspjela da sačuva svoju dušu i svoju pravoslavnu crkvu“, kazao je on.

Kako je dodao, satanske sile su krenule na pravoslavnu crkvu, jedinu instituciju koju nisu uspjeli da razore ni Hitler, ni Musolini, ni boljševici, ni titoisti. „Sa jedne strane raspiruju raskol u Ukrajini, a u Crnoj Gori spremaju otimanje crkvene imovine“, rekao je on.

Osvrnuo se i na priče o namjeri Carigradske patrijaršije da se direktno uključi u crkveni raskol koji decenijama tinja u Ukrajini.

“Više od 300 godina, tačnije od 1686. godine prostor današnje Ukrajine nalazio se pod ingerencijom Moskovske patrijaršije, što niko nije dovodio u pitanje. Naša braća u Carigradu morali bi da shvate da onu ulogu koju su imali u vrijeme Vizantije odavno više nemaju. Carigradska patrijaršija je i danas totronos, prvoprestolna crkva, međutim to znači da ona ima pravo časti, ali ne i vlasti. Carigradska patrijaršija ima pravo da inicira, ali ne i da donosi i nameće odluke za svepravoslavni svijet. Kako je stajalo u kanonu Četvrtog Vaseljenskog sabora, episkop Vizantiona – Drugog Rima, zato što se nalazi u prijestonici carstva, gdje je i sjedište carskog senata sikrita, ima ista prava kao i episkop Prvog Rima – rimski papa”, naveo je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, neki teolozi u Carigradu danas postaju zagovornici novog papizma carigradskog patrijarha, što se pokušava iskoristiti i u odnosu Carigrada prema Ruskoj crkvi.

“Tu nažalost ima i uplitanja politike, kao što je bilo i u vrijeme 20-ih godina i tragičnih sukoba tokom Prvog svjetskog rata i onih koji su neposredno uslijedili i doveli do propasti ruskog carstva. U današnjoj Evropi i Americi nažalost vlada antiruska ideologija, koju u nekom mjeri nažalost prihvata i Carigrad. Naravno, moramo biti svjesni da Carigradskoj patrijaršiji danas zaista nije lako, međutim to ovoj insitituciji nikako ne daje za pravo da nameće u suštini političke koncepcije i pod uticajem politike Zapada razara jedinstvo pravoslavne crkve”,  poručio je Amfilohije.

Komentari: 23

Keko

20. 09. 2018 - 21:07

A sto mi naprica Risto cudotvorni vracu! Da nije bilo cetnika, moj djed bi bio ziv 1943., ajde Ti polako ca iz ovoga vilajeta.
Zadnji Voz

20. 09. 2018 - 22:35

Prodajem dvije METLE ZA VJESTICE
Objektivni

20. 09. 2018 - 23:37

Više od 300 godina, tačnije od 1686. godine prostor današnje Ukrajine nalazio se pod ingerencijom Moskovske patrijaršije, što niko nije dovodio u pitanje. E PA RISTO : Vise od 400 godina je prostor Crne Gore a i šire bio pod ingerencijom MCP . Kasnije CPC . I ti to ne priznajse nego si mam uvalio MCP pod komandom SPC i Beogradske Patrijarsije. E , sad se odluci . O istoj stvari dva stava . Nece da bidne sto bi kazali ovi tvoji Rile . I jos nesto. Hoces li nam pokazati vas tomos ili da ti vjerujemo na rijec ( a znamo kakva je ) da je izgorio ????
Objektivno

21. 09. 2018 - 11:10

u Cenoj Gori se Crnogorska crkva nije zvala Mitropolija crnogorsko-primorska...vec samo Crnogorska mitropolija , Cenogorska crka ili CPC....to treba znati ova eparhija Srpske crkve u CC je prevarandska ubacila ono MCP taj naziv je od 1920. Godine, jer to je jedna od eparhija Beogradske patrijarsije , tako da su oni okupirali nase crkve kao i drzavu CG 1918. Godine ....a onda Ukazo regenta Aleksandra Karadordevica sva crnogorska crkvena dobra je predao SPC.....zato taj Dekret treba ponistiti....jer ga je potpisao suveren jedne drzave a nije imao pravo na to, ali sila boja ne moli....
Keko

20. 09. 2018 - 21:07

A sto mi naprica Risto cudotvorni vracu! Da nije bilo cetnika, moj djed bi bio ziv 1943., ajde Ti polako ca iz ovoga vilajeta.
Apsurd

20. 09. 2018 - 21:13

Sotona govori o satanskim silama. Apsurd.
@za apsurd

20. 09. 2018 - 22:41

MISLIS RISTO SOTONA?
Da

20. 09. 2018 - 23:55

Da, no na koga drugoga.
Станислав

20. 09. 2018 - 21:31

Па то је Европа Фрање Асишког којег тако цијени! Шта се сада буни?
Koje gluposti ovaj lupa

20. 09. 2018 - 21:31

Crna Gora ima hiljadugodišnji kontinuitet, od Duklje, Zete i Crne Gore, to je jedna te ista drzava i jeda nte isti crnogorski narod....isto kao sto je Raska srpska drzava a kasnije Srbija......istorija se ne moze mijenjati kako Amfilohiju odgovara.....Srbi su imali tri dinastije Nemanjici, Obrenovići i Karađorđevići.....zasto e toga stide, to oni znaju a mi naslućujemo...zato je težnja da uzmu crnogorski indetitet i prisvoje ga kao svoj, ali to je nemoguća misija.....zato neka vam vise mlaćenja prazne slame....Rusija nije stvorila Crnu Goru, to je istorijski netačno, jer Crna Gora je postojala mnogo prije negoli je došlo do kontakta Vladike Danila sa Rusijom.....ovo su babacske price.
Kako Hitler da razara SPC

20. 09. 2018 - 21:35

Kada je ona sarađivala sa fašistima, mitropolit Lipovac sa Italijanima a Velimirovic sa Njemcima.....a ne lupaj vise Risto crni mantijasu........
Koji nas narod naziva Rusiju

20. 09. 2018 - 21:39

Majkom, to moze samo srpski narod jer ne cijeni svoju drzavu Srbiju, a crnogorskom narodu je na prvo mjesto Crna Gora zato imamo i himnu koja to potvrđuje...Majko naša Crna Goro.....oladi malo čovječe ili idi za Rusiju kada ti je ona majka....izdajnik.
BBB

20. 09. 2018 - 21:43

A nista kada se otima tudja teritorija, to nema veze.
MNE

20. 09. 2018 - 21:54

ne laje kuca sela radi...
Rašo

20. 09. 2018 - 22:16

Samo polako doći će sve na svoje. Vratiće se sva uzurpirana crkvena imovina Crnoj Gori. Bunili su se i mnogi kad je Crna Gora vraćala samostalnost, pa im je bilo uzalud.
RS 3

20. 09. 2018 - 22:16

Fahro

20. 09. 2018 - 22:30

Nesto razmisljam pa nije spc kriva kao ni Radovic.Kriv je narod koji mu daje podrsku,ili bolje da kazem njegovo stado. Zamislite situaciju kad covjek za tebe kaze da si govedo,kopile,da si izmisljena nacija,fakticki se..e ti se na porijklo i onaj grob dje si sahranio svog djeda,pradjeda,babu,mozda strica itd.,a ti blejis i kazes jeste,tako je.Cijela CG zna da je doslovce pokrao Crnu Goru,da nema dana da ne rusi svaki istorijski trag Crnogoratva,brise naciju i svi cute.Zasto? Zato sto je pop.Pa ako je on dusu prodao sejtanu nemojte vi,casni ljudi!!!Niko od pokradenog nije dobra vidjeo.A svaka laz kad tad se istopi kao led u ustima.Na kraju ostane gorak ukus.Ali neka,sve u svoje vrijeme.
Duka

20. 09. 2018 - 23:10

Ovaj covjek bi da bude iznad zakona. Kako bi nam on odje svari uredio kad bi se pitao, ka sto se srecom ne pita. Pokazuje osobine karakteristicne za okorelog mafijasa.
Rile riče na Cetinje ravno

21. 09. 2018 - 00:02

Samo nagudjuj. A vise Sotone od tebe Crna Gora nije imala
mina

21. 09. 2018 - 00:59

,,Ti si ogledalo sam sebi ,, ,,Ko ima oci neka vidi ko ima usi neka cuje,, Trn u oku vidis bratu svome a sebi ne vidis ni gredu ,, Sve sto lose govoris o drugome upravo govoris o sebi,,Budmo ljudi ali nikad neljudi,, Govorio je postovani, bozji covjek, Patrijah Pavle .
jovan

21. 09. 2018 - 06:47

Logika Radovića je dosta nervozna i počiva na hipotezama.
ĆONO

21. 09. 2018 - 12:05

Miran, pope, miran. .......
Djordje

21. 09. 2018 - 17:23

Tako je Oce. Milo je izvitopereno Mafijasko komunisticko sviralo. On je prodao jer nije imao kud. Sjetite se optuznice i pricanja da je optuznica iz Italije glupost. Ko prica o tome danas? Sjetite se one silne mafije koja je camcima prevozila cigare. Svi smo vidjeli sopstvenim ocima. Ali on danas nije mafijas. Ali nije ni posten. I bas ga briga. Ali nece dovijeka.
Novi komentar