Grupi koja se tereti za više djela produžen pritvor još dva mjeseca

Neko krio oružje i drogu, neko utjerivao dugove

Viši sud produžio je pritvor još dva mjeseca Milošu Božoviću, Đurađu Lončaru, Smailu Lekiću, Arnelu Mandiću, Radošu Popoviću, Lazaru Raičeviću, Balši Todorovići i Aleksandru Dropu zbog stvaranje krinimalne organizacije koja je imala za cilj šverc narkotika, oružja, otmice i razbojnišva.
Objavljeno: 21. 09. 2018 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Neko krio oruzje i drogu, neko utjerivao dugove
Foto: D. Malidzan

Prema naredbi o sprovođenju istrage Božović, Lončar, Lekić, Mandić, Popović, Raičević i Todorović terete se za krivčno djelo stvaranje kriminalne organizacije. Takođe, Božović i Lekić sumnjiče se za nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija, a Mandić, Popović, Raičević, Todorović i Dropo za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

U obrazloženju odluke o produženju pritvora navodi se da su Božović, Lončar, Lekić, Mandić, Popović, Raičević, Todorović i Dropo postali članovi kriminalne organizacije.

NALOZI

Miloš Božović je, prema nalazima iz istrage, trebalo da postupa po nalozima i uputstvima članova kriminalne organizacije, da učestvuje u skrivanju, prevozu i čuvanju vatrenog oružja i municije, da preuzima oružje koje pripada kriminalnoj organizaciji, te i da ga prodaje po uputstvima drugih članova i preuzima novac od prodaje. Njegova uloga, prema naredbi o proširenju istrage bila je i da prenosi poruke između članova kriminalne organizacije.

Zadatak Đurađa Lončara je, kako se navodi u aktu Tužilaštva, bio da postupa po nalozima i uputstvima članova kriminalne organizacije - nabavlja sredstva (benzin) za izvršenje krivičnih djela. Prema naredbi, njegova uloga bila je i da sa drugim članovima izvršava krivična djela, da koristi stanove sa ostalim saradnicima koje potražuju državni organi Crne Gore.

Osumnjičeni Smail Lekić je bio zadužen da postupa po nalozima i uputstvima članova kriminalne organizacije, da učestvuje u skrivanju i preuzimanju oružja i municije. Oružje, kako se navodi u naredbi, trebalo je da prodaje po uputstvima drugih članova kriminalne organizacije i preuzima novac.

ŠVERC DROGE

Tužilaštvo osnovano sumnja da je zadatak Arnela Mandića bio da postupa po nalozima i uputstvima članova kriminalne organizacije, da obezbijeđuje prostor i uslove za skrivanje i čuvanje opojne droge i hemijskih supstanci koje su namijenjene za proizvodnju opojnih droga, te i da ih prodaje.

Uloga Mandića bila je da od kraja juna 2018. godine pa do 15. avgusta u Podgorici, zajedno i po prethodnom dogovoru sa okrivljenim Lazarom Raičevićem kupi i proda 10 kilograma droge. U naredbi se navodi i da su tu drogu prethodno nabavili za sada od nepoznate osobe i smjestili u iznajmljenom objektu vlasništvo Ž. Đ.

Prema naredbi o sporvođenju istrage, Radoš Popović se tereti za krijumčarenje droge i razbojništva. Imao je zadatak i da sakuplja novac od dužnika kriminalne organizacije, da nabavlja, drži i prodaje opojnu droge.

Uloga Lazar Raičevića bila je da postupa po nalozima i uputstvima članova kriminalne organizacije i da obezbjeđuje vozila za izvršenje krivičnih djela.

U naredbi se dodaje i da je Miloš Božović u martu 2018. godine od Janka Vukadinovića nabavio veću količinu oružja i to četiri puške, dvije lovačke puške, koje je potom predao Željku Đukiću.

Komentari: 1

Goga

21. 09. 2018 - 07:52

Koliko ce gradana ostati na slobodi,ako ovako nastavimo,svaki dan hapsenja,zatvaranja,nalazenje oruzja,droge. U sta nam se pretvorila drzava? Nadam se da ce uspjeti u borbi protiv ,vjerujte ,đavola,jmonstruma !!! Ako bi mene pitali mnoge bih poveo na psihijatriju ili istjerivanje đavola iz njih.
Novi komentar