Na Miločerskom razvojnom forumu

Marković: Crna Gora će biti jedna od najrazvijenijih država na sjevernom Mediteranu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas na Miločerskom razvojnom forumu da naša zemlja uspješno napreduje u procesu fiskalne konsolidacije, razvojnih projekata i privlačenji stranih investicija te da se ona ne može se porediti sa Crnom Gorom iz 2006. „Napredovaćemo i dalje. Uvjeren sam da će CG biti jedna od najrazvijenih i najperspektivnijih država na sjevernom Meditreranu“ – rekao je premijer Marković na Miločerskom razvojnom forumu u razgovoru sa dekanicom Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije Prof. dr Milicom Vukotić.
Objavljeno: 21. 09. 2018 - 18:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upitan o tome koji su događaji koji su po njegovom mišljenju bili najznačajniji za Crnu Goru u proteklih godinu, od prošlog Miločerskog razvojnog foruma, predsjednik Marković je rekao da nema sumnje da je za cio region važan ovogodišnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji „koji ne samo da je dao novi pristup i jasne perspektive Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu u smislu evropske integracije i evrospke budućnosti već je nagovijestio i novi pristup EU Zapadnom Balkanu kada je u pitanju razvoj i ekonomija“.


„Crna Gora je na tom samitu u završnoj deklaraciji dobila potvrdu da EU finansira Jadransko-jonski autoput. Kada je u pitanju Crna Gora, ne bih se vezao za neki poseban događaj nego za ono što je bio trend u ovom vremenu, a koji sa sobom nosi više posebnih događaja, jeste rast naše ekonomije. Crna Gora je u 2017. godini zabilježila stopu rasta od 4,3%, a taj trend je nastavljen i u 2018. godini sa stopom rastaod 4,5% u prvom kvartalu i vjerujem da ćemo se tog nivoa držati i do kraja godine“ – rekao je premijer Marković dodajući da je to važno za bolji kvalitet života građana naše zemlje.

Lakše je kritikovati nego raditi

Upitan kako gleda na „kritike iz kafića“ na ono što Vlada radi, premijer Duško Marković je rekao da je mnogo lakše biti na tribinama i odmjeravati i ocjenjivati šta drugi radi nego učestvovati u procesima. Dodao je da je njegova Vlada u protekle gotovo dvije godine bila uspješna.
Premijer je rekao da su i prethodne vlade kao i svi naši razvojni procesi, poput Porto Montnegra i sl. bilo pod permanentnom paljbom kritike i destrukcije.
„Danas imamo Porto Montenegro koji je afirmisao Crnu Goru u svakom smislu, ne samo kao prestižnu turističku destinaciju nego kao zemlju sa ozbiljnim potencijalom i velikim mogućnostima. Danas imamo istu takvu priču o aerodromima“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

O valorizaciji aerodroma nemam dilemu

Premijer je rekao da nema dilemu i da se mora ići u valorizaciju aerodroma jer od toga zavisi cijela ekonomija Crne Gore.
„Pogledajte danas na šta liče naše piste... Naši aerodromi više liče na sletišta za punjenje goriva nego na resurs za dovođenje putnika. Nije ovo rasprodaja državnog resursa nego njegova valorizacija na najbolji način u kojem država privatnim novcem dobija kapitalnu infrastrukturu koja donosi ozbiljne ekonomske benefite“ – rekao je premijer Marković dodajući da očekuje od koncesije investiciju od najmanje 120 miliona eura i godišnji koncesioni prihod od najmanje 10 miliona godišnje, dok sada aerodromi zarađuju nešto više od četiri miliona godišnje.

Ozbiljan evropski avioprevoznik interesuje se za Montenegro Airlines

Upitan kakva će u slučaju koncesije na naše aerodrome biti sudbima nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa premijer je rekao da „brigu“ za nacionalnog avioprevoznika sada izražavaju oni isti koji su do juče kritikovali Vladu zato što ne uvodi Montenegro Airilens u bankrot ili likvidaciju.
„Uradićemo sve da nacionalna avio kompanija opstane. Ja ću već u prvoj nedjelji oktobra imati razgovore sa partnerima koji su zainteresovani da kupe našu nacionalnu aviokompaniju. Ozbiljna je evropska aviokompanija. Ako ponuda bude dobra ići ćemo u pravcu dogovora“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Miločerskom razvojnom forumu.

Već uživamo ozbiljne benefite gradnje prioritetne dionice autoputa

Na pitanje kako vidi autoput u funkciji razvoja turizma Crne Gore, premijer je rekao da smo mi kada je u pitanju ocjena cjelishodnosti ove istorijske kapitalne investicije za Crnu Goru izašli iz onog perioda negacija.
Naveo je da se ranije sugerisalo da ta investicija nije potrebna Crnoj Gori, da će ona Crnu Goru dugotrajno ugroziti u svakom smislu, posebno finansijskom, te da ona ne donosi ekonomske benefite Crnoj Gori i da je možda bolje ići sa nekim alternativnim modelima brzih cesta ili trećih traka na već postojećoj infrastrukturi.
„To je negdje i stanje našeg mentaliteta ali i straha da krenemo u nešto novo, da smo u stanju da se suočimo sa potrebama zemlje i građana kada nam okolnosti ne idu u prilog. Tu imamo i standardnu situaciju da nam politička javnost stvara ambijent u kome ne treba ništa raditi da bi imali razloga za kritiku.“ – objasnio je Predsjednik Vlade.


Premijer je mišljenja da je tadašnja Vlada donijela pametnu i hrabru odluku i da se ona poklapa sa onom sposobnošću koju donosioci odluka moraju imati.
„Treba da vidite šta se dešava iza zatvorenih vrata a ne u prostoriji u kojoj sjedite i mi danas već uživamo ozbiljne benefite pokretanja gradnje prve prioritetne dionice autoputa. Mi smo do sada potrošili nešto oko 400 miliona eura iz kredita Eksim banke i nešto oko 40 miliona direktnog učešća iz kapitalnog budžeta. Od 2015. godine do danas, 5-6 % je gradnja autoputa doprinijela rastu našeg BDP-a, da ne govorimo na druge posredne benefite.“ – naglasio je Premijer Marković.
 

Komentari: 7

BODIN

21. 09. 2018 - 18:32

Del boj:Rodni iduće godine bit ćemo milioneri.Rodni:Del pa to si rekao i prošle godine-iz kultne serije -M U Ć K E
Bošnjakinja

21. 09. 2018 - 19:42

Obećaše nam i "Ekološku državu"!? Zavrnimo rukave, zategnimo stomake,me rađajmo djecu i sašijmo džepove...na putu ka anuliranju 3,1mlrd.€ i priključku najrazvijenim državama Mediterana. F.Vujanović & I.Vuković: "Tako mi bog pomogao!"
Ivo

21. 09. 2018 - 22:29

Da je vječna Vlada Crne Gore. Nećemo je mi kao ludi Italijani mijenjati svake godine.
danilo s.

22. 09. 2018 - 09:42

Zašto toliki negativitet i kuknjava? Hoće li nam biti bolje ako samo sjedimo i kukakmo kako ništa ne valja? Političari standardno preuveličavaju uspjehe, ali to ne znači da ih nije bilo. I da ih neće biti. Čaša je poluprazna ili polupuna u zavisnosti od posmatrača.
NIČE

22. 09. 2018 - 14:26

danilo nama su i čaše i frižideri prazni.Mi se nijesmo snašli(krali)na vrijeme-jer to je snalaženje prava riječ za ekonomski uspjeh Crnogorskih biznismena.danilo mi smo Heloti možda ti to ne vidiš jer si se SNAŠAO.
Djordje

22. 09. 2018 - 22:21

Sto pricas,a ko je casu slomijo? Njihova je puna a sad treba da te motivisu da se vidi kako su sazrele demokrate,od mafijasa i lopova,svercera do postenih politicara koji vole svoju zemlju i to bez rezerve. Ma nemoj da se lazemo da Milo voli Crnu Goru, svi je oni vole samo kad dolazi lova iz zapadnijeh fondova kojom oni upravljaju,i kad gradjani placaju. Svi gradjani nisu slijepi.
Мирослав Ђукић

25. 09. 2018 - 11:58

Молимо само магарце да се стрпе и не липшу до свитања тог Северног Медитерана!
Novi komentar