Lavrov poručio Sarajevu da je Rusija za Dejton

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na današnjem sastanku sa tročlanim Predsjedništvom BiH jasno stavio do znanja da je Rusija za sprovodenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali protiv demonizacije republike Srpske.
Objavljeno: 21. 09. 2018 - 22:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šef ruske diplomatije je istakao i da je Rusija za cjelovitu BiH, ali da neće da se nameće, već će pomoći gdje treba u raznim segmentima, počevši od privrede.

Na sastanku članova Predsedništav BiH i Lavrova bilo je riječi i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH. Zaključeno je da će o tome razgovarati bezbjednosne agencije, prenosi Klix.ba.

Ivanić je rekao da Lavrova poznaje od ranije i da je od ministra spoljnih poslova Rusije dobio rođendanski poklon uz poruku: "Život se nastavlja i poslije 60-e". On je dodao da nije pozvan u Banjaluku na sastanak sa šefom ruske diplomatije i da je domaćin ruskom ministru zapravo ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Na sastanku je bilo govora i o regionalnim prilikama. Ivanić je rekao da je Rusija ranije predložila da se održi sastanak četiri zemlje i to Turske, Rusije, BiH i Srbije čemu se usprotivio Bakir Izetbegović.

Lavrov je sa Crnadakom potpisao plan konsultacija ministarstava dveju zemalja, a popodne će doputovati u Banjaluku, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Republike Srpske i posjetiti lokaciju gdje je položen kamen temeljac za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Komentari: 0

Novi komentar