Bivši operativac CIA po potjernici crnogorskih vlasti

Džozef Asad uhapšen u Abu Dabiju

Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozef Asad uhapšen je prije tri dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti koje ga potražuju zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine – saznaje Pobjeda iz više diplomatskih izvora.
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 07:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori. Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je riječ o bivšem operativcu CIA sasvim je izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstadicije.

Džozef Asad je svojevremeno bio od Specijalnog tužilaštva predložen za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, sa ciljem da objasni kako ga je, i zbog čega, angažovao Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Međutim, bivši operativac CIA je izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada.

Na osnovu prikupljenih dokaza tužilaštvo je preciziralo da je Asad prihvatio ponudu Demokratskog fronta da izradi plan evakuacije, utvrđeno je da je boravio u Crnoj Gori pet dana prije izbora u društvu saradnika specijalizovanog za elektronsko prisluškivanje. Utvrđeno je da je bivši operativac CIA napustio Crnu Goru 16. oktobra, nakon što su mediji objelodanili da je uhapšena grupa srpskih državljana osumnjičena da je spremala nerede u Podgorici nakon završetka glasanja...

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 4

Савле

22. 09. 2018 - 11:54

Без бриге неће бити испоручен. Амерички грађани (најчешће НА ТО -вци) и кад почине несумњиве злочине уживају подршку своје владе. А с њиме умире и нада Миливоја Ш. Катнића да измишљени удар повеже са ДФ-ом. Већа ће мука бити на Сузи, јер је добила наредбу да невине људе осуди иако на крају неће бити никаквих доказа.
Putnik Namernik

22. 09. 2018 - 13:02

Ja bas mislim obrnuto, da ce Gospodin Asad biti isporucen za CG. Ovo je najobicnije pranje ruku od strane US administracije od bilo kakvih veza sa doticnim gospodinom. Takodje ovo je normalna procedura da osoba ovakvog kalibra bude uhapsena ne u US nego na nekoj neutralnoj teritoriji i onda isporucena u CG. Na taj nacin US ne isporucuje svog drzavljanina nego ga strana neutralna zemla isporucuje. Sto bi rekli ovo je spasavanje obraza... :) (ako tako nesto jos uvek postoji u obavestajnim krugovima..?) Mislim da ce svedocenje Gospodina Asada biti veoma zanimljivo...
Gajo

22. 09. 2018 - 23:10

Da vidimo ima li vođa hrabrosti da hapsi kriminalce ili ne. Ako ne, onda pravda definitivno ne stanuje u CG.
!

23. 09. 2018 - 04:01

Na eventualne informacije sta je on radio ce se morati sacekati dok Trump ne ode, tj do dvije godine.
Novi komentar