KOMENTAR

Laža i paralaža

E sad, očuše Amfy, kada se vi drsko i neustavno bavite politikom i prekrajate granice i države i vjere i uma i razuma to je, po vama, ,,shvatljivo umlje“, a kada vam država uzvrati zakonodavnim aktom po njokalici, onda je to ,,neshvatljivo bezumlje“.
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 08:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad PUSTAHIJA

Nakon toliko „dobrih“ stvari koje nam je učinio i toliko toplih i simpatičnih tepanja i nadimaka koje nam je dao, naš sveti očuh Amfy je rezignirano zavapio: „Vlada prijeti Crkvi, to je neshvatljivo bezumlje“. Da, to je izjavio naš sveti očuh po službenoj dužnosti, kakve dobijamo redovno nakon sklapanja bludnog i nasilnog braka naše majke domovine i srpskoga trona 1918. godine i nekanonskog ujedinjenja crkava u SPC 1920. godine, ostvarenog Ukazom regenta Aleksandra i Karađorđevića, a na osnovu falsifikovanog zapisnika Crnogorskog sinoda i kupljenog Tomosa kojeg je Aca istrgovao sa tadašnjim vaseljenskim fanariotom. Mi smo od tada do danas kopiljani, nakot, volovi i slično - sve dok nas na osvećenju temelja podgoričkog hrama svetoga Mace, ne nazvaše ,,decom svetoga Save“.

Mi smo tada bili ,,presrećni“ i prosto ,,ushićeni“, ali sadašnji vaseljenski fanariot se naljuti i reče da je svetogrđe uspostavljati bilo čije očinstvo nad vjernicima osim Oca i Sina. Biće da mu niste doplatili za provođenje ovako velikih jeretičkih radnji te mi ostadosmo kopiljani sa fildžan državom i tuđom crkvom i bez oca Save. E sad, sveti očuše, malo je previše vaše teologije.

Kada se vi drsko i neustavno bavite politikom i prekrajate granice i države i vjere i uma i razuma, to je, po vama, ,,shvatljivo umlje“. A kad vam država uzvrati zakonodavnim aktom po njokalici, onda je to ,,neshvatljivo bezumlje“. Dragi očuše, nema tu bezumlja, instinkt za samoodbranom je osnovni instikt svake životinjske i ljudske zajednice pa i države Crne Gore.

Neka je božja pravda to što sad vas i Ruse kanonski prca sadašnji vaseljenski fanariot u vezi Ukrajine i Makedonije. Biće da su mu oni prvi uletjeli lovu, a vi i Rusi igrali na snagu i na dribling. Da znate da i mi skupljamo pare, a jedini nam je problem hoće li vlast imati onu (znate koju) rabotu da podnesu fanariotu zahtjev i da usvoje i provedu taj obećani zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Mislim da je naivno i nerazumno bilo naše uvjerenje da se sa vama išta može odraditi ljudski zakonito i razumno. Od 90-ih godina prošlog vijeka vi ste zagovarač duhovnog, vjerskog, etničkog i ratnog nasilja na ovim prostorima. Posljednjih desetak godina su krešendo vašeg društvenog nasilja nastalog u simfoniji sa beogradskim i moskovskim crkvenim obavještajnim i vlastodržačkim krugovima.

Kako se može od vas očekivati da poštujete Ustav i zakone, kada vi ne poštujete ni Božije zapovijesti i ne bojite se smrtnijeh grijeha? Vi lažete kad god vam se prohtije i učini oportunim - o istoriji, o etnogenezi, o djelima, idejama i nacionalnosti značajnih ličnosti, kao i o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti...

Čak i o materijalno provjerljivim činjenicama da tvrđava Depedogen nije Nemanjin grad i da budvanska Citadela nije bila Dušanov dvor. Vaš zadnji hit, manastir Stanjevići, toliko je beznačajan manastir da se o njemu ne može napisati ni stotinu suvislih stranica, a kamoli 460 strana koliko o njemu napisa vaša pseudonaučna petstokupljevina.

Očekujem da ćete na najavljenom skupu ,,otkriti“ da je on nastao kada je sveti Sava tuda prolazio i lupio tri puta štapom u neki krš. Vama Stanjevići trebaju kao granična karaula između ,,Srpske Boke“ i crnogorskih nahija. Džaba su vam otvorene ruske stepe, vi bi, kukavci, nekako na more.

Nije čudo što se uz vas zaletio u laž i mali Džoma, pa nakon demanta Vlade i Venecijanske komisije ostade kao ,,ono“ (znate što) na mrzlini. Volim što sam odrastao u nevaljalom komunizmu, pa o religijama učio iz knjiga starostavnih i knjiga velikih teologa i filosofa, a ne na vjeronauci koju danas drže strašni parohijski, župni i džematski lumeni. I u komunizmu se izučavala filosofija i istorija religija.

Ne zato da bi bolje upoznali neprijatelja, već stoga što je ogroman broj remek djela iz oblasti muzike, književnosti, likovnog stvaralaštva nastao u religioznom zanosu ili izveden iz religijskih alegorija.

Ne valja lagati, očuše. Osma Božija zapovijest glasi: ,,Ne svjedoči lažno na bližnega svoga“ ( Izl 20,2-11). Nije bitno ni to što mi realno nismo vaši bližnji, jer ste vi Srbi umislili jevrejski ekskluzivizam odabranog naroda, pa se nazvali ,,nebeskim narodom“. Stvar je u tome što se ne smije lagati.

A nesretni Ješua Nazarećanin je pričao o dobrome Samarićaninu i naučavao da su svi ljudi jednaki. Zahtijevao je samo ljubav prema bližnjemu, praštanje i saosjećajnost, jednom riječju - čovječnost. Ako ima u čovjeku išta što nije plod evolucije i nije animalnog porijekla, nešto božansko, onda je to upravo čovječnost, a ne etnofiletističko srboumlje.

 

 

Komentari: 11

Torsades

22. 09. 2018 - 09:36

Milorad presvjetli!
Pustahija Milorad

22. 09. 2018 - 10:29

Hvala na ovom uzvišenom nadimku dobri moj Torsades. Jesam ja dobar i pošten momak ali presvjetli je malo previše. Dok se okupljao stari budvanski Konzilijum mi smo pozdravljali udarcem desnicom u grudi i uzvikom "Ave Consiliaris gloribus maximus and the unfuckables". Prevedeno to znači zdravo konzilijari slavni i veličanstveni i nenadjebivi. Meni je najmiliji bio ovaj poslednji epitet, nenadjebivi. To je danas osnovni uslov za ostati normalan i da ne dozvoliš da te nadjebu političari razni magi kontroverzni biznismeni i razna uš koja gmiže političkom i medijskom scenom. Ave Torsades!
Novi

22. 09. 2018 - 12:23

Eto tako
Objektivni

22. 09. 2018 - 13:43

Uhhhh... Kako ugazi u njega . Bravo Milorade . Bez greske . A jos si ga čuvao ( valjda zbog godina , mada godine nijesu opravdanje kako poslije rata rece Hitlerova sekretarica ) . Sta bi mu tek rekao da malo zaboravis na pristojnost . Ovako , svaka čast i veliki pozdrav iz Niksića .
Mihailo,Bgd

22. 09. 2018 - 14:41

Milorade, reče li reče. Za pametne dosta. Sada "izabrani" moraju početi nešto raditi. U protivnom "džaba smo krečili".
ИСХСНИКА

28. 09. 2018 - 21:47

Dzabe jeste krecili u svakom slucaju, to ce tek videti...vase boje blede sve vise...pogotovu vama koji iz Bgd-a koji vas je primio kao svoje saljete te otrove.Samo na srecu doci ce i vama kraj onog trenutka kad vam svima bude uzeto drzavljanstvo jer "niste Srbi".A moracete uskoro da se odlucite, jeste li Montenegrini ili Srbi.Ako ste ovo prvo onda ste stranci i tako cete biti tretirani.Nebojte se nije daleko taj trenutak...
Crnogorsko ime i prezime

23. 09. 2018 - 00:11

E, svaka Vam cast, Milorade. Ubi nas vise ovo skotovanje po Crnoj Gori, ove ortodoksne lazi i drskost da nam u lice kazu da nijesmo ono sto JESMO, Crnogorci. I sto da im radimo sem da ih zakonski otkacimo, ili da ih za vrat stisnemo. Trece nema. Pijavice, guba, pljeva, pestokupljevina izbjeglicka...
Zoran

23. 09. 2018 - 00:57

Samo tako gospodine pustahija neka narod vidi koje pukovnik amfilohije.
Nico

23. 09. 2018 - 03:04

Sramota šta vi objavljujete. Ovo je čist rasizam i fašizam. Propagiranje mržnje. Dako vam se sve ovo obije o glavu pa će te stenjati
Vojo

23. 09. 2018 - 10:55

Zasto mi nijeste objavili kratki komentar u kojem izrazavam cudjenje i zaljenje zasto sjajni tekstovi gospodina Pustahije ostaju vrlo kratko na udarnim stranicama vaseg portala?
ИСХСНИКА

28. 09. 2018 - 21:19

Eto kako prezime moze da kaze sve o covjeku...Pusta dusa, pa puste i rijeci...A ajde sto su puste, nego i poprilicno neinventivne i cak i dosadnjikave, s obzirom da se onaj koji ih upotrebljava gadja nekim potpuno nerelevatnim lj komentarima o necemu sto je isto tako potpuno van njegovog intelektualnog domasaja. (da vidim bas hocete li objaviti...:))
Novi komentar