Iz „stabilan“ u „pozitivan“

Moody’s: Poboljšan rejting Crne Gore

Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom Izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije „stabilan“ u „pozitivan“.
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je signal povjerenja investitora u ekonomski napredak naše zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovode Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija, saopšteno je iz Ministartva finansija.

Prema procjenama analitičara agencije Moody's, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše: povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje EU i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike,Vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore iVladine efektivne mjere u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori.

Očekivanja analitičara iz Moody's-a su da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5%, a projekat izgradnje auto-puta karakterišu kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije naše zemlje, u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu.

Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju naše zemlje, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi. Analitičari takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprjeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, te da će se odnos duga i BDP-a do 2022. godine smanjiti ispod 50%.

U Izvještaju je pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama Evropske unije kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije. Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

 

Komentari: 1

Tesla

22. 09. 2018 - 09:02

Bas me interesuje kakva ce biti reakcija opozicije? Vjerovatno je Milo nekog tamo potplatio,ili smo na ponoru totalnog ekonomskog haosa.Ovo je za pohvalu vladi CG i njenoj ekonomskoj politici.Bravo!!
Novi komentar