Otputovali u Njujork

Marković na čelu delegacije na zasijedanju GS UN

Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi premijer Duško Marković otputovala je danas u Njujork gdje će naredne sedmice učestvovati u radu 73. redovnog godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija čija je tema ove godine „Učiniti Ujedinjene nacije relevantnim za sve ljude: globalno liderstvo i podijeljene odgovornosti za mirna, pravična i održiva društva“.
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 10:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Premijer Marković će se obratiti Generalnoj skupštini i učestvovati u plenarnom dijelu Sastanka na visokom nivou o kontroli i prevenciji nezaraznih bolesti kao i na sastancima na visokom nivou na teme finansiranja Agende za održivi razvoj do 2030. i Akcije za očuvanje mira.

Predviđeno je i učešće predsjednika Vlade na Blumberg biznis forumu koji okuplja najznačajnije lidere iz javnog i privatnog sektora sa ciljem razmatranja gorućih izazova za prosperitet svih i izgradnje ključnih parnerstava između biznis zajednice i vlada.

Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovaće, tokom boravka u Njujorku, i na sastanku predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke (WB6) koji organizuje visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Predsjednik Marković će se na poziv Konkordija samita biti jedan od panelista na temu diskusije „Podrška ekonomskoj otpornosti malih ostvrskih i zemalja u razvoju kroz programe državljanstva“.

njujork

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović će tokom boravka u Njujorku biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji Crna Gora organizuje u okviru predsjedavanja ovom inicijativom.

Ministar Darmanović će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i Komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, na ministarskom sastanku zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku na visokom nivou o pokretanju Agende za mlade, prvom ministarskom sastanku Globalne alijanse za iskorjenjivanje trgovine robom koja se koristi za smrtnu kaznu i mučenje i sastanku posvećenom agendi Žene, mir i bezbjednost.

Zasijedanju GS UN prethodiće Mirovni samit „Nelson Mendela“ koji se organizuje povodom stote godišnjice rođenja Nelsona Mendele.

Premijer Marković i ministar Darmanović će će učestvovati na brojnim multilateralnim sastancima koji se organizuju na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i imati bilateralne susrete sa visokim zvaničnicima zemalja učesnica, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.

Učešće delegacije Crne Gore na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenih rezultata i prioriteta Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama, navodi se u saopštenju Vlade.

 

Komentari: 0

Novi komentar