Protiv novog rješenja

CGO: AEM ne može biti pod kontrolom Vlade

  Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog odluke Vlade Crne Gore da Agenciju za elektronske medije (AEM), stavi pod svoju direktnu kontrolu, kako je to definisano novim predlogom Zakona o državnoj upravi. 
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 12:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na posljednjoj sjednici Vlade utvrđen je predlog Zakona o državnoj upravi kojim  prvi put uvode Državne agencije i propisuje da su za svoj rad direktno odgovorne Vladi Crne Gore, a propisuje se da Vlada bira i razriješava članove savjeta državnih agencija. 

 

„Podržavamo sistemski pristup uređenja državne uprave, a što svakako otvara prostor za veći stepen koordinacije nad postojećim agencijama. Međutim,  AEM zbog svog značaja, uloge i pozicije u sistemu ne može biti na ovaj način tretiran i stavljan u istu ravan sa drugim agencijama. Dodatno, ovo rješenje je suprotno principima funkcionisanja regulatora u medijima a i EU Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) čije se usvajanje uskoro očekuje, a koju je Crna Gora obavezna preuzeti i primijeniti, kao dio svojih redovnih obaveza u okviru pregovaračkog procesa“, navodi CGO u saopštenju za javnost.

Oni su pozvali poslanike da amandmanski djeluju i da predloženo rješenje unutar skupštinske procedure i izmjeste AEM iz okvira državnih agencija na koje se odnosi Zakon o državnoj upravi.

„Predloženo rješenje Vlade ne može doprinijeti ni potrebnom unaprijeđenju situacije u medijima niti ubrzanju našeg puta ka EU“, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentari: 5

Luka

22. 09. 2018 - 13:55

Neće ovo ići lako.Preveliki zalogaj za gospodju ministarku!!!
Mikelandjelo

22. 09. 2018 - 13:57

Očigledno da Vladu prvenstveno zanimaju regulatorne nadoknade bez svijesti da sa ovakvim zakonom neće moći da ih uvede!!!
Sanja

22. 09. 2018 - 14:03

Svi u regionu imaju problema sa rijalitima, i pozivaju se na primjer CG. Mi izgleda hocemo da se vratimo na 90- te
Zlatko

22. 09. 2018 - 14:06

Aem dobro radi svoj posao. Kome je zasmetao nezavisni regulator?
Nik

22. 09. 2018 - 14:18

Agencija dobro radi svoj posao, i dokazala je da je nezavisna. Ovo bi bilo pogubno za slobodu medija
Novi komentar