Otvoren vodovod Petrovići

Ostvarenje decenijskog sna mještana i perspektiva razvoja sela

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja predstavlja ostvarenje decenijskog sna mještana Petrovića, ocijenjeno je danas prilikom svečanog puštanja u rad novoizgrađenog vodovoda sa kojeg će se uredno i kvalitetno snabdijevati 45 domaćinstava, sa oko 200 stanovnika koji trenutno žive u ovom nikšićkom selu. 
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 15:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Voda za ovo mjesto značiće perspektivu za oživljavanje ovog područja, razvoj poljoprivrede i drugih aktivnosti od značaja za razvoj ovog ruralnog područja.

Vodovood, u čiju izgradnju je sredstvima Opštine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uloženo oko 500 hiljada eura, danas su otvorili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović i gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović, u prisustvu predstavnika Vodovoda Nikšić, Elektroprivrede, CEDIS-a i brojnih mještana.

vodovod-otvoren2

Potpredsjednik Simović podijelio je zadovoljstvo mještana Petrovića ostvarenjem njihovog decinijskog sna i tom prilikom zahvalio im se na ukupnom partnerstvu tokom realizacije projekta, jer su se, kako je kazao, pokazali kao dobri, vrijedni i gostoprimni domaćini. “To je važna pretpostavka za buduće napore koje ćemo zajednički realizovati u partnerstvu lokalne samouprave, Vlade, lokalnih i državnih javnih preduzeća i zaposlenih u njima, kako bi u narednom periodu nastavili realizaciju novih vrijednih projekata”, kazao je Simović.

On je čestitao Opštini Nikšić na realizaciji ovog vrijednog projekta, ali i na otvaranju mogućnosti da se nastavi, sa rješavanjem snabdijevanja vodom i Vraćenovića. “I ne samo Petrovića i Vraćenovića, već ste svjedoci da smo snažno krenuli u pokušaju da obezbijedimo  vodosnabdijevanje cijelih bezvodnih Banjana, dijelom napajajući ih pokraj Bilećkog jezera, a dijelom kroz projekat eksploatacionih bušotina, gdje smo na dobrom tragu”, kazao je Simović. On je posebno istakao napore Opštine na razvoju ruralnih područja, ističući da snažno, korektno i predano iskazuju razumijevanje životnih potreba mještana tih područja. “Nikšić, kao što vidite, snažno korača i postaje prepoznatljiv, urbano sređen, sa modernim trgovima, saobraćajnicama, ali se pregalaštvo lokalne samouprave tu ne zadržava, nego se veliki broj aktivnosti i projekata usmjerava ka ruralnim područjima. To nije lako u opštini sa velikom teritorijom, ali zahvaljujući dobroj energiji, dobrom partnerstvu sa Vladom, sa resorornim ministarstvima, siguran sam  da ćemo u narednom periodu obilježavati sve više ovakvih projekata”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Simović je izrazio uvjerenje da će voda u Petrovićima biti signal povratka mnogim drugim vrijednim domaćinima da se vrate, aktiviraju imanja i da stvore novu vrijednost za razvoj ovog kraja.

Potpredsjednik Simović se ovom prilikom zahvalio i izvođaču radova, Vodovodu Nikšić, na realizaciji tehnički zahtjevnog proejkta u ni malo lakom, krševitom terenu, kao i svim zaposlenima u tom preduzeću, sa željom da nastave sa takvim pregalaštvom.

Iskazao je odnos poštovanja i prema naporima Elektroprivrede i CEDIS-a, koji su omogučili energetska rješenja za gradnju i funkcionisanje vodovoda. “Siguran sam da će CEDIS u narednom periodu veoma odgovorno i efikasno riješiti ono što je nedavno promovisan projekat rekonstrukcije niskonaponske mreže, kako bi sve manje bilo primjedbi iz gradskih i seoskih područja na kvalitet napajanja električnom energijom. U partnerstvu, uz dobar menadžment ovih komapnija, vjerujem da ćemo  realizovati ambiciozan program koji vrijedi desetine miliona eura”, poručio je potpredsjednik Valde.

simovic-vodovod

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović podsjetio je da je Opština prije par godina odlučila da pokrene akciju izgradnje vodovoda u svim mjestima gdje je to teorijski moguće. “Ovdje se pojavila mogućnost, i zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva i Vodovoda, uspjeli smo da uradimo projekat i da vodu iz bunara pored Bilećkog jezera, sa kote 270 metara pumpamo na kotu 750 metara na bazen, odakle se slobodnim padom snabijevaju Petrovići. Urađeno je pumpno postrojenje odakle dalje radimo vodovod i za Vraćenoviće. Ovo je veliki poduhvat, vrijedan 500 hiljada eura. Stvorili smo uslove da žitelji kvalitetnije žive, razvijaju privatni biznis, a vjerujemo i uslove za povratak ljudi ovom kraju”, kazao je Grbović.

grbovic-vodovod

U ime mještana zahvalio se predsjednik MZ Petrovići ističući da su sa dovođenjem vode udahnuli život u ovo mjesto, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari: 0

Novi komentar