Fejzić: Zaštitite muslimansko nasljeđe u Staroj Varoši

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzića, apeluje na državne i lokalne organe da zaštite muslimansko nasljeđe u Staroj Varoši.
Objavljeno: 22. 09. 2018 - 18:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Nakon skorašnje ugradnje nišana sa epitafom na kojem piše La ilahe illallah Muhammedun resulullah ­ Muhammed­beg sin Ibrahima, u kamenu ogradu u blizini hotela Nikić u Staroj Varoši u Podgorici, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori poziva nadležne institucije da promptno reaguju i zaustave devastaciju muslimanskog nasljeđa u Podgorici a da počinioce ovog gnusnog djela po zakonu kazni i zabrani dalje radove. Smatramo da kontinuirana dejstva od strane privatnih i državnih subjekata protiv zaostavštine i istorije ovdašnjih muslimana idu nauštrb ne samo islamskog svjetonazora, već i sveukupne međureligijske harmonije koja se drugima predstavlja kao urnek međureligijskog sklada”, kazao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedan u nizu dokaza da nadležne institucije, a prije svih Zavod za zaštitu kulturnih dobara, kao i lokalne inspekcijski organi, ne rade svoj posao kako treba.

“Sjetimo se samo prije godinu dana opštinske vlasti koja je postavila krst na Sahat kulu pravdajući taj čin autentičnošću građevine iz osmanskog perioda. Naši spomenici krase i neke kuće po Nikšiću, a džamija na Jaliji u Pljevljima je odveć zadugo sjedište EPCG­a, koja je ujedno i u državnom vlasništvu. Sjetimo se i Bijelog Polja i trga gdje su prekopali mslimansko mezarje, pa muslimanskog groblja i džamije Haverića u Zeti gdje su odlagali smeće, pa Hadrovića džamija na Draču i drugih primjera devastacije muslimanske zaostavštine. Ovim putem apelujemo na državne i lokalne organe da zaštite muslimansko nasljeđe u Staroj Varoši i drugdje u Crnoj Gori jer je ono predmet konstantnog napada kako od državnih organa tako i od fizičkih lica”, kazao je Fejzić

On očekuje da se ovoj praksi stane na put i kroz najavljeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Komentari: 0

Novi komentar