Vujanović: Sindikati da prekinu dijalog s Vladom

Predstavnici sindikata treba da prekinu socijalni dijalog i istupe iz svih organa u kojima participiraju, ako Vlada usvoji Nacrt izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), ocijenio je predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović.
Objavljeno: 23. 09. 2018 - 12:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je za Dan kazao da sindikati treba da prekinu socijalni dijalog, s obzirom da je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, jasno rekao da nema odstupanja.

“Neka istupe iz upravnih odbora i savjeta gdje participiraju u Vladi i neka bojkotuju Socijalni savjet. To bi bio veći udarac za Vladu od prijetnji referendumom i štrajkom, ali ne smiju to da urade”, rekao je Vujanović.

Čelnici republičkih sindikata su najavili da će prvo prikupiti potpise za održavanje referenduma o spornom zakonu, a ako u tome ne dobiju podršku Skupštine, onda će krenuti u generalni štrajk.

Sa druge srane, Purišić je jasno saopštio da zakon neće povlačiti ni mijenjati, već da će ga poslati Vladi, zajedno sa primjedbama sindikata.

“Cijela situacija je mistična. Potencira se dijalog, a nema ga, vodi se socijalni monolog. Ako razgovarate sa nekim, zovete ga partnerom, a taj neko vas ne čuje, ne znam što biste sa tim nekim razgovarali. Mislim da neće biti ni protesta ni štrajka, da će se zakon usvojiti onako kako Evropa kaže. Za radnike je zakon loš”, tvrdi Vujanović.

Prijetnje generalnim štrajkom, kako je naveo, djeluju mu kao da su iz prazne puške, jer uopšte ne zna ko bi štrajkovao.

“Da bi neko spomenuo štrajk kao opciju, prvo bi morao da ispita članstvo hoće li da štrajkuje. Pretpostavljam da to nije rađeno. Referendum je takođe jedno sindikalno oruđe koje bi moglo da se iskoristi, ali ne znam ko bi to organizovao, vodio, platio. Sve su to pitanja na koja nemamo odgovor, tako da je ovo jedna magla”, ocijenio je Vujanović.

On je pitao šta će biti ako Vlada usvoji zakon, a radnici se ne odazovu na štrajk.

“Šta onda? Hoće li tada konačno sindikalni lideri reći da je možda vrijeme da radnici krenu za nekim drugim liderom”, pitao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, prijetnja štrajkom je mač sa dvije oštrice, jer Vlada neće popuštati, barem ne u mjeri koju očekuju sindikati.

Vujanović je naveo i da bi trebalo sa premijerom Duškom Markovićem razgovarati i organizovati umjesto premijerskog sindikalni sat, gdje bi se sve objasnilo.

Kako je naveo, ovakvoj situaciji u Fondu PIO doprinijeli su sindikati koji su podržavali donošenje zakona kojima se omogućavalo ranije penzionisanje određenih struktura radnika.

To je, prema riječima Vujanovića, bilo dobro za radnike, ali loše za Fond PIO.

Vlada je nacrtom maksimalno pooštrila uslove za penzionisanje.

Pomjerila je granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina i odredila da se moraju oba uslova ispuniti za odlazak u penziju - godine starosti i staž osiguranja.

Komentari: 0

Novi komentar