Ocijenio novinar i analitičar

Šćekić: CG stožer mira u regionu, Đukanović lider i garant

Crna Gora bi u narednom periodu mogla postati centar regionalne politike, mira i stabilnosti, smatra novinar i analitičar Jakša Šćekic.
Objavljeno: 23. 09. 2018 - 17:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tu tezu u razgovoru za Pink M televiziju objašnjava činjenicom da naša zemlja nema otvorenih pitanja, u dobrim je odnosima sa svim susjedima i ima jakog lidera Mila Đukanovića. Stoga bi, poručuje, trebalo da budemo prvi naredni koji će pristupiti Evropskoj uniji.

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac zasluge za ovakav imidž Crne Gore, kao stožera mira i sigurne luke na Balkanu, pripisuje takođe Đukanoviću.

“Kao takva, naša zemlja bi mogla biti centar regionalne politike, u kojoj bi, kao jak lider, glavnu ulogu imao predsjednik Milo Đukanović”, smatra Šćekic.

Zbog toga, kaže za ovu televiziju, ne čudi i posjeta kosovskog kolege Hasima Tačija odmah nakon neuspjevanja da dođe do sporazuma sa Aleksandrom Vučićem.

“Ako pogledamo u prošlost, a sigurno je to i to dobra podloga i za budućnost, CG nema neki veliki nerešeni problem sa svojim susedima. Nema problem sa Hrvatskom, nema neki veliki problem sa Srbijom, ti problemi više stižu od, ajde da ih tako nazovem, srpskih Crnogoraca koji nikako da shvate da postoji crnogorska nacija, i da je CG samostalna, nezavisna država, nego žal za prošlim vrmenima i zajednicom SCG i onda je normalno da je Tači došao da razgovara sa gospodinom Đukanovićem koji je opet u dobrom kontaktu sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem”, dodaje Šćekić.

Upravo je i Vučić najavio da će pozvati crnogorskog predsjednika i lidera Đukanovića da posjeti Beograd.

Sasvim je logično i očekivano, ocjenjuje Šćekic, da u narednom periodu upravo Crna Gora preuzme inicijativu i na neki način bude medijator rješavanja situacije na Balkanu, ali i prva naredna koja će pristupiti Evropskoj uniji.

“Zasto bi CG čekala Srbiju ili Makedoniju, pogledajte koliko je poglavlja otvorila i zatvorila i na neki je način nepravedno da CG plaća cijenu sporosti Srbije i nekih drugih zemalja. Ako se postavi kao regionalni cen tar za mir i saradnju na Balknau, samim tim su crnogorske šanse za samostalan pristup u EU mnogo veće”, tvrdi on.

A na putu ka Briselu, zvanična Podgorica, treba da, ističe Šćekic, nastupa kao kohezioni faktor i jača regionalne odnose i politiku.

“CG nema problem sa susjedima, ni sa Hrvatskom ni Srbijom, ni Kosovom ni Makedenojom i upravo to je ono što je Đukanović rekao državnoj televiziji – upravo to i jeste put da CG bude region mira, stabilnosti i treba da bude mnogo agresivnija u tom međusobnom povezivanju na Balkanu i mozda čak da stane na čelo tog nekog pokreta za mir, stabilnost na Balkanu jer svojim primerom dokazuje da ima znanje, ima moći, ima sposobnosti da bude tako nešto”, navodi Šćekić.

Za takav imidž, glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac najveće zasluge takođe pripisuje upravo predsjedniku Đukanoviću, ističući da, da nije bilo njega, najveći problem regiona ne bi bilo Kosovo već upravo Crna Gora.

“Pa gospodin Đukanovic je lider koji je već prevazisao granice Balkana i kad za rješenje bilo kog problema u regionu, onaj ko hoće ozbiljno da rješava ne može mimoići gospodina Đukanovića odnosno bilo bi nepametno izbjeći njegovo ogromno političko iskustvo i njegovu viziju i konsultovati se sa njim kako da se neki problemi u regionu riješe”, kazala je Šofranac.

Ona ističe i da, po njenom mišljenju, CG odavno, odnosno od obnove nezavisnosti, jeste centar stabilnosti.

“Ona je počela da biva to kad je počela da prima veliku kolonu izbjeglica krajem 90-tih, CG se prepoznala kao stožer mira na Balkanu, kao sigurna luka”, dodaje Šofranac.

Komentari: 8

Malisor

23. 09. 2018 - 17:37

Nazovimo to -"KORMILAROM" balkanskog ka mirnoj luci-suživota i svrhe idpunjenja naših htijenja i želja! Neks je vječna domovina!
Popocatepetl

23. 09. 2018 - 18:35

Najveci sin nasih naroda i narodnosti, prepoznat kao lider i mirotvorac, u regionu, svijetu, pa i sire, u citavom spiralnom kraku galaksije.
Objektivni

23. 09. 2018 - 19:09

A evo tebe opet ,vicarošu . Odavno ne vidjeh ovaj nick . Mora da si bio da branis Kosovo i Šumsku . A ubio se od duhovitosti . Razvaljujes . ;) . Mozemo li ocekivati jos ovakvih tvojih bisera . Da nam lakse padne Kosovo koje odlazi za vijek vjekova . Pozzzz.... Nastavi ovako .
Popocatepetl

24. 09. 2018 - 01:09

"A ubio se od duhovitosti . Razvaljujes" Ovaj Scekic je prvi poceo.
Objektivni

24. 09. 2018 - 13:01

Ama ti si ga zagrdio.
Darko

23. 09. 2018 - 19:08

Ovaj gospodin ima svoje miišljenje koje je važno taman koliko i moje ili bilo koga od vas. Ne znam zašto nam ga prezentirate. Treba se samo sjetiti što su govorili o gospodinu Miloševiću jedno vrijeme. I to mnogo važniji i mnogo teži (u međunarodnim krugovorima) zvaničnici. Od faktora mira do... u vrlo kratkom vremenu.
Boro macak

23. 09. 2018 - 21:05

Nasto su mlogo prljegli da velicaju lik i djelo. Nedto se krupno sprema, dobro ili lose ce da vidimo.
Мирослав Ђукић

25. 09. 2018 - 11:55

Опа! Јале се озбиљно намеће за главног аналитика режима? Тврд је хлеб аналитичарски, много гладних уста! Шта ће сада да раде Ранко, Душко и Соња? А из далека вребају на место главног дворског аналитика Данијел и Јанош...
Novi komentar