Vujošević i Jabučanin ostaju u pritvoru

Automehaničar ključna figura u bankovnoj prevari

Podgoričanin Nikola Vujošević (24) i V. Jabučanin iz Cetinja, koji su osnovano sumnjivi da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom prevara, ostaće i naredna tri mjeseca u pritvoru, odlučilo je vijeće Vrhovnog suda. Vujošević i Jabučanin nalaze se u pritvoru zbog milionske prevare u preduzeću Roaming Montenegro.
Objavljeno: 23. 09. 2018 - 18:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jedan od razloga koji se u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda navodi vezano za produženje pritvora Vujoševiću je činjenica da se krio sve dok nije lišen slobode, dok je Jabučanin pobjegao u Trebinje (BiH), gdje je i uhapšen, pa stoga postoji opasnost da bi se obojica ponovo dali u bjekstvo i skrivanje ukoliko se nađu na slobodi.

Osim njih, pritvor je produžen Igoru Koprivici (27) iz Nikšića, Nikoli Vukoviću (44) i Aleksandru Lagatoru (44) iz Cetinja.

Njima je produžen pritvor, jer se radi o povratnicima, a u njihovom slučaju postoji i opasnost da bi mogli nastaviti sa vršenjem krivičnih djela ukoliko izađu iz pritvora.

U daljem toku istrage, piše u odluci suda, potrebno je u svojstvu svjedoka saslušati ovlašćenog predstavnika oštećenog privrednog društva te izvršiti vještačenje iz domena ekonomsko finansijske struke.

Osnovano sumnjivi u pritvoru se nalaze od kraja juna, kada su naredbom podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva lišeni slobode.

Vujošević se na misteriozan način, bez znanja pravog vlasnika Roaming Montenegro, biznismena Dalibora Milovića, upisao kao izvršni direktor firme u Centralni registar privrednih subjekata, i sa pomagačima sa poslovnog računa nikšićke firme u Erste banci, na osnovu falsifikovane dokumentacije, izvršio 33 transakcije odliva novca prema svom i računima ostalih uhapšenih u akciji policije, u ukupnom iznosu od 1.665.793 eura.

Nikola Vujošević ne samo što je obavio statusne promjene već je doveo u zabludu službenika Erste banke, obavio promjenu kartona deponovanih potpisa u ovoj banci i aktivirao uslugu netbenkinga (elektronsko plaćanje), te na taj način došao do podataka o stanju i kretanju novčanih sredstava na računu ove firme.

Vujošević je, kako se sumnja, 19. juna koristeći opciju netbenkinga obavio 33 transfera odliva novca sa računa privrednog društva Roaming Montenegro d.o.o. Nikšić na svoje račune i računima ostalih osumnjičenih otvorenih kod poslovnih banaka u Crnoj Gori.

– On je na ovaj način, kako se sumnja, sa računa Roaming Montenegro d.o.o. Nikšić na svoje račune otvorene kod poslovnih banaka prebacio naovac u iznosu od 955.000 eura. Ostatak novca je u dogovoru sa ostalim osumnjičenim prebacio na račune osumnjičenih, kao i obavio transfer u iznosu od 20.793 eura na račun jednog privrednog društva koje se bavi prodajom tehnike, a u cilju kupovine tehničke opreme za sopstvene potrebe – navodi policija.

Osumnjičeni su uspjeli da sa svojih računa podignu određeni iznos novca do momenta kada je Erste banka podnijela krivičnu prijavu službenicima Uprave policije, nakon čega je zajedničkim aktivnostima službenika Uprave policije i ODT u Podgorici i Osnovnog suda u Podgorici ostatak novca blokiran.

Podsjetimo, za istražitelje je bilo čudno kako je Vujošević bio ključna figura u ovoj operaciji, s obzirom na to da je automehaničar u jednom auto-servisu u Podgorici, a za ovakvu prevaru je potrebno dobro poznavanje bankovnog računovodstva.

Za kriminalno udruživanje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina, a za prevaru od dvije do deset godina zatvora.

Komentari: 1

Osmogrk

23. 09. 2018 - 19:45

Za ovo ne treba nikakvo poznavanj bankovnog i racunovodstva uopste. Dovoljno je biti drzak i pokvaren. Sve su to tehnicke stvari i ne treba nikakva filozofija oko toga. Cudi me da istraga traje ovoliko dugo jer je stvar prosta. Ima komplikovanijih saobracajnih prekrsaja.
Novi komentar