Naglo pogoršanje vremena

Hladni arktički talas stiže u Crnu Goru

Hladna vazdušna masa polarnog porijekla stiže u Crnu Goru i već danas popodne donijeće naglo pogoršanje vremena, a osjetno zahlađenje i pad temperature zadržaće se narednih dana.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 07:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Hladna vazdušna masa polarnog porijekla u nedjelju će se širiti sa sjevera preko Centralne Evrope u pravcu Balkana. U ponedjeljak će polarni talas zahvatiti veći dio Balkana, a od sredine dana perifernim dijelom i našu državu, uslovljavajući nagli pad temperature, popodne uslovi za povremenu kišu, ponegdje je moguć i po koji pljusak sa grmljavinskim procesima”, kazao je Dnevnim novinama meteorolog Dragan Burić.

U noći između ponedjeljka i utorka u najvišim djelovima planina na sjeveru države, na visinama oko 2.000 metara nadmorske visine, kako je rekao, moguća je i po koja sniježna pahulja.

“Vjetar u skretanju na sjeverni smjer i u pojačanju, krajem dana i tokom noći na udare jak do olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U utorak i srijedu pretežno sunčano, ali i dalje vjetrovito i svježe, na sjeveru prohladno, u višim planinskim predjelima hladno – moguća je i pojava jutarnjeg mraza”, rekao je Burić.

Kumulativni pad temperature za oko 10 stepeni, dodaje, očekuje se tokom ova tri dana, a na sjeveru i više.

“U srijedu krajem dana vjetar će postepeno slabiti, a od četvrtka dnevna temperatura će biti u porastu” istakao je Burić.

Prve dvije dekade septembra, naglašava, bile su toplije od prosjeka u svim mjestima u Crnoj Gori.

“U Podgorici je srednja temperatura dosadašnjeg dijela septembra viša za 3,2 stepena. Srednja maksimalna temperatura je viša za 4,1 a srednja minimalna za 2,4. Svi dosadašnji dani septembra u glavnom gradu imali su ljetnji karakter, a bilo je pet tropskih noći i 21 tropski dan” kazao je Burić.

S obzirom na to da je i juče temperatura u Podgorici prešla 30. podiok Celzijusove skale, u ovoj godini će to, prema riječima Burića, biti 119. tropski dan u glavnom gradu.

“Drugim riječima, 2018. godina biće druga na listi po broju tropskih dana u Podgorici od 1949. godine. Samo je 2003. godina imala više tropskih dana, ukupno 122”, rekao je Burić.

Što se tiče padavina, septembar će ostati kao deficitaran u cijeloj državi.

“Primjera radi, u dosadašnjem dijelu mjeseca u Podgorici je registrovan samo jedan padavinski dan sa devet litara kiše, što čini deficit od 92 odsto u odnosu na uobičajenu količinu padavina u septembru. Slično je i u ostalim mjestima”, zaključio je Burić.

 

Komentari: 0

Novi komentar